Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Partitie C: met Win98 opheffen, hoe doe ik dat?

Anoniem
perloc
6 antwoorden
 • Mijn probleem is niet direct het opheffen en de vrije ruimte samenvoegen met WinXP op D:, maar hoe gaat dat nu met de drive letters!!
  D: moet dan naar C: worden getransformeerd en de successievelijke partitie's óók een letter naar beneden.
  Tevens moet de bootmanager hiermee komen te vervallen. Hoe gaat dat?
  perloc
 • Je kunt zowiezo de driveletter van de partitie waarop een OS (XP) staat geïnstalleerd niet wijzigen. In het register en de .ini-bestanden zijn n.l. allerlei verwijzingen opgenomen die dan natuurlijk niet meer kloppen. Je blijft dan zitten met een OS wat niet, of in het meest gunstige geval zeer kreupel loopt. Mogelijk dat je wel de vrijgekomen ruimte kunt toevoegen aan de partite waarop XP geïnstalleerd staat zodat je weer wat ruimte hebt.
 • Ik begrijp je niet helemaal. Wat is de bedoeling van deze actie?

  "Met win 98 opheffen" : bedoel je hiermee dat je nu met 98 zit en (in de plaats ervan) XP wil installeren?
  Wat staat nu op je C en wat staat nu op je D?
 • Ben ik zo onduidelijk geweest, Passer?
  Uit mijn verhaal is op te maken dat op C: Win98 staat, op D: WinXP en dan zijn er ook nog een paar verdere partitie's. Dus C: deleten, formatten en aan D: toevoegen.
  Dan D: drive-letter naar C:, E: naar D: enz.
  En tevens de bootmanager opheffen want dan staat er nog maar één systeem op.

  Hans60: In windows(XP) heb je het programma "Diskmgmt.msc" waarin je driveltters kunt veranderen?
  Wat ik zou willen weten is, wie daar erevaring mee heeft en of je dus ook systeem drive-letters kunt wijzigen.
  Tevens kon je (en nog steeds?) met Powerquest Partition Manager de hele bubs doen inclusief driveletter aanpassing. Dat ging, zover ik weet, zelfs automatisch en feilloos.

  MVG perloc
 • Het is gewoon heel simpel: je kunt alleen de huidige XP op C krijgen door hem van D af te halen en op C opnieuw te installeren. Vergeet wat je op internet vindt dat het mogelijk kan. Er zijn zoveel registerverwijzingen e.d. dat het niet eenvoudig kan.

  Je kunt dus ook niet C aan D toevoegen want dan wordt D -> C en dan heb je dat probleem weer.

  De bootmanager weghalen gaat vanzelf als je je systeem opnieuw installeert, anders zul je het handmatig moeten doen en de verwijzing naar Win 98 weghalen. Genoeg handleiding op internet hoe je dat moet doen.

  Een tussen oplossing is C kleiner (zo klein als mogelijk is, bijv enkele tientallen MB's )maken en de vrij ruimte met D samenvoegen, maar dan moet je wel geschikte software daarvoor hebben…
  Dat samenvoegen afhangen of je partitie een primaire of een onderdeel is van een logische partitie. Heb het nooit zo geprobeerd alle 2 opties.
  Dan blijft dus XP op D omdat er nog een kleine partitie C bestaat..

  Het mooiste blijft: backup maken van alle data (die had je natuurlijk al… ) en opnieuw met een schoon systeem beginnen. Minder riskant en je hebt meteen een schoon systeem.
 • Probeer in diskmgmnt.msc maar eens de schijfletter te wijzigen van je systeempartitie…. Dat weigert XP, net zoals je ook binnen XP de systeemdrive niet kunt formatteren. XP verdomt het om zelfmoord te plegen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.