Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Nieuwe pc indelen

Anoniem
Alipapa
15 antwoorden
 • Ik heb een nieuwe pc: Medion I7 MD 8361 met een HD van 1½ Tb. Daar staat dus alles op. Liever echter een HD met alleen het besturingssysteem en data apart houden op een andere HD (wegens ervaring met een gecrashte XP pc waar ik bijna niet meer aan de data kon komen!) Zo'n SSD was de oplossing maar dat heeft deze pc niet.
  1½ Tb voor alleen een besturingssysteem is rijkelijk veel.
  Dus wat is de beste optie en hoe verloopt die?
 • Je kunt de schijf opnieuw indelen met een partitioneerprogramma, bijvoorbeeld easeus partition master. Dit helpt alleen als windows beschadigd raakt, en niet de harddisk zelf. Dus wel regelmatig backups maken, liefst op een externe schijf.
 • Met dank voor je reactie. Ik ben daar echter helemaal niet bekend mee.
  Even kijken of ik dat goed begrijp.

  Hier een scenario:
  Ik deel hem in bijv. 3 partities in: 3 x 500 Gb (overigens, waar komt dan het besturingssysteem te staan??)
  Ik zou dan 2 HD's hebben van 500 elk en 1 HD met WIN7.
  De data op de 2 HD's zet ik regelmatig over naar één externe HD van, zeg 1 Tb
  Dat ben ik echter de laatste maand vergeten….dus er staat nog nieuwe data op.

  Nou gaat er iets mis met WIN7. Ik kom niet meer in de computer (zoals ik met XP meemaakte) Wat dan?
 • Je Windows komt op C: te staan (overigens lijkt me 100 GB al ruim voldoende daarvoor). De letter D: wordt misschien toegewezen aan een CD/DVD station, je twee data-partities zouden dan E: en F: heten.

  Als je Windows op C: onherstelbaar corrupt raakt, kan je Windows opnieuw installeren op C: die je dan aan het begin van de installatie moet formatteren. Je moet dan NIET je partities deleten want dan gooi je ook E: en F: weg.
  Behalve Windows moet je dan ook alle programma's opnieuw installeren.

  Overigens, voordat je hieraan begint zou ik altijd eerst nog de data-schijven E: en F: verder backuppen naar een externe HD met behulp van een live CD waarmee je een soort probeer-Windows of probeer-Ubuntu opstart. Als het zover is, meld je dan maar hier. :P
  Je kan in zo'n situatie ook je HD uit je PC halen en met een SATA/IDE-adapter van zeg 25 euri als externe HD op USB aansluiten.

  Partitioneren kan ook met W7 zelf. Voordat je begint, moet je letterlijk alles backuppen. Daarvoor kan je deze tip van C!T gebruiken
  http://computertotaal.nl/article/22660/volledige-systeemback-up.html
 • Ik gebruik paragon backup & recovery om (image) backups te maken. Hiermee kun je ook een bootcd (of usb stick) aanmaken, waarmee je de backup terug kunt zetten, zelfs op een lege harddisk. Data zet je zoveel mogelijk op een aparte partitie. Dan heb je minder kans dat je iets kwijt raakt, en zijn de image backups van c: navenant kleiner.
 • Met dank! Ik ga kijken hoever ik kom… :wink: :wink:
 • Sinds harde schijven niet veel meer kosten ben ik gestopt met partities maken. De meeste schade die ik had door kapotte schijven hadden ook effect op alle partities.

  Je kunt zeker overwegen een kleinere schijf voor systeem en een grote voor data. Natuurlijk heb je ook een kopie van de data.
 • Ik heb nu ook maar een partitie per schijf. Maar wel meerdere schijven, en mijn bootdisk is een ssd. De laatste is 60GB en amper halfvol, dus binnen tien minuten gebackupt en geverifiëerd. Dat lukt je met een schijf van 2TB niet; daar maak je gewoon geen backups van.
 • Ik heb 5 tb in mijn download machine en ik heb een game pc met 6 tb. 5 tb hiervan is een kopie van de download machine.
  Mijn thuis netwerk is nu gigabit (dat kost niet veel meer) en een kopie maken kost 7 uur per tb.
 • @Gerben Heb jij wel eens een backup teruggezet naar een SSD met ParagonDB? Gaat dat hetzelfde als bij een gewone HD?
 • Nee, nog niet nodig gehad. Maar ik neem aan van wel. Zou ik eigenlijk wel een keer uit moeten proberen, niet? :-) Gewone harddisks heb ik wel tientallen keren gedaan. Ook wel eens een keer één pc geïnstalleerd, en twintig identieke met een image van die ene voorzien.
 • Bedankt. Ik vroeg het omdat mijn volgende laptop er een wordt met een SSD.
 • Dit allemaal lezende vroeg ik mij af of het niet handiger is om een extra kleinere schijf van zeg 250 Gb in te bouwen waar win7 op staat en de standaard 1½ Tb alleen te gebruiken voor data.
  Probleem alleen Hoe krijg ik de voorgeïnstalleerrde win7 Premium op die HD?
 • Prima idee uiteraard. Je moet dan een FULL backup maken van je HD op een externe HD. Er staan nl. ook een paar verborgen partities op je HD die mee moeten naar die nieuwe kleine HD. Die zijn van belang voor het herstellen van W7 (heb je al zo'n herstel-DVD gemaakt, trouwens?).
  M.i. kan je dat het beste doen met Redo, die pakt standaard de hele schijf. Met ParagonDB kan ook maar dan moet je wel opletten dat je de volledige HD selecteert en niet alleen de C:-partitie.

  Ik weet niet hoe de nieuwe kleine HD eruit ziet na de geslaagde terugzetactie vanaf de externe HD. Mogelijk zie je een C:-schijf die maar 55GB of zo groot is. Via Schijfbeheer van W7 kan je dat dan vergroten tot 250GB of tot bijv. 100GB en van de rest een partitie maken, dan heb je een derde schijf(je).

  De grote HD uiteraard pas formatteren en daarbij verborgen partities weggooien als alles in orde blijkt.
  Wellicht kun je het beste direct weer een herstel-DVD maken, dan heb je meer zekerheid dat die verborgen partities goed zijn overgekomen.
 • Ik weet alleen niet hoe het zit met de garantie als je je PC-kast open maakt….

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.