Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

pc dood

Anoniem
megastaal
6 antwoorden
 • Ik wilde vanochtend mijn pc aanzetten, maar hij deed helemaal niets. Gisteravond gewoon uitgezet, niets aan de hand. Misschien door al dat onweer van gisteravond. Kan dat? Mijn randapparatuur heeft het wel overleefd.

  Zijn er nog onderdelen her te gebruiken?
 • Hallo

  Dat heb ik ook eens gehad, wou hem na een uurtje of 2 weer aanzetten.

  Had hem ook uitgezet wegens het onweer.

  Maar toen was de voeding kapot, en verder niets.

  nieuwe voeding erin, en klaar was hij weer. En verder geen problemen gehad ermee.
 • Moeilijk in te schatten wat er precies defect is.
  Zou het (alleen) de voeding betreffen, zoals bij ks/Klaas, dan valt het te overzien.
  Uitproberen van een andere voeding, of nader onderzoek, is nodig om er achter te komen wat er aan de hand is.

  Wat betreft onweer en computers en andere gevoelige apparatuur nog even dit:
  Heb je de pech dat de bliksem inslaat in de nabije omgeving, en je apparatuur via netspanning, telefoonlijn (DSL), of kabel een grote spanningspiek te verduren krijgt, dan is de kans op schade uiteraard reëel aanwezig.
  Het uitschakelen van apparatuur beschermt onvoldoende tegen schade door blikseminslag. Je zult ook alle kabels van aangesloten apparatuur fysiek moeten loshalen van de netspanning of van de computer. Vergeet daarbij ook de netwerkaansluiting niet.
  Tegen mildere spanningspieken dan van een blikseminslag in de zeer nabije omgeving kun je je apparatuur beschermen met behulp van een goede piekspanningsbeveiliging. De voeding van je computer en randapparatuur kun je daar doorheen leiden, en ook je netwerkaansluiting.
 • Bedankt,
  ik ga morgen wel een nieuwe voeding halen. Valt zoiets nog onder de garantie of eventueel onder de inboedelverzekering?
 • Garantie dat weet ik niet.

  Maar ik heb het toen vergoed gekregen via de inboedel-verzekering.
 • [quote:b3304df37a="megastaal"]ik ga morgen wel een nieuwe voeding halen. Valt zoiets nog onder de garantie of eventueel onder de inboedelverzekering?

  [/quote:b3304df37a]Dat een defecte voeding (als dat het is dat defect is) door een spanningspiek door bliksem (als dat de oorzaak is) onder garantie zou vallen, dat lijkt me bijzonder onwaarschijnlijk.

  Of de inboedelverzekering het dekt zal afhankelijk zijn van de betreffende polisvoorwaarden, en tevens zal voldoende aannemelijk moeten zijn dat de schade werkelijk door een blikseminslag is veroorzaakt.

  Een derde mogelijkheid biedt de verzekering die geleverd wordt bij sommige piekspanningsbeveiligingen, zou je computer via zo'n piekspanningsbeveiliging aangesloten zijn geweest.
  Zo horen bij de Belkin piekspanningsbeveiligingen garantieverklaringen tot vele tienduizenden of honderdduizenden euro's voor de aangesloten apparatuur, en bij de mijne zelfs een onbeperkte dekking. Wetende dat voor de piekspanningsbeveiliging zelf een levenslange garantie geldt, geeft dit alles bij elkaar (uiteraard samen met goede backups), een prettig gevoel.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.