Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Thermische beveiliging

Anoniem
None
18 antwoorden
 • Hallo mensen,
  Ik was vanmiddag bij mn schoonzoon computeronderhoud doen en hij was bijzonder traaag. Na een spywarescan(Super Anti Spyware5)(hij had 65 bedreigingen gevonden, meest adware tracking) en een virus scan en een defragmentatie was er enige snelheid te bespeuren. Voor alle zekerheid heb ik zn kast es bekeken en zag daar achter de ventilatorbladen van de koeling een mat van vuiligheid. Ook door de rest van de kast. Ik heb de kast vanbinnen zo goed en zo kwaad als het ging schoongemaakt.
  Via Everest kreeg ik te zien dat de CPU zo'n 44 graden heet was.(na schoonmaken 35 graden). Nou heb ik wel es gehoord dat er (in de BIOS???)een thermische beveiliging is ingesteld. Zijn pc is al zo'n 8 jaar oud dus ik weet niet of dat toen al zo was. Graag zou ik willen weten waar ik dan in die BIOS die thermische beveiliging(indien ingesteld) zou kunnen vinden. Mijn indruk was dat zijn pc het niet lang meer had volgehouden met al dat stof. Hij heeft ook de rare gewoonte de zijpanelen er af te halen wat natuurlijk de doorstroom niet ten goede komt. Waarom hij dat doet is mij een raadsel maar het lijkt mij beslist niet aan te raden.
  Alvast bedankt voor het meedenken.
  Groetenissen,
  Margreet.
 • Ik heb in een bios een item 'hardware monitor'. Maar weet niet eens of je daar ook grenzen voor b.v. temperaturen kunt instellen. Is volgens mij geen normale zaak in de doorsnee bios meer een mogelijk extra?

  De processor heeft misschien al wel een ingebouwde thermische beveiliging, kan weinig mee gebeuren dan.
 • het verschilt inderdaad per bios of je wel/niet een stop kan instellen wanneer de pc te warm wordt. maar is die mogelijkheid er dan staat de standaard op een 70-75°, dus daar lijkt de pc nog onder te hebben gezeten.
  hoe dan ook, die 35° is prachtig.
  als de fans goed gericht zijn, kan het oveigens geen enkel kwaad als de zijwanden eraf zijn.
  dat super antispyware zou ik maar netjes deïnstalleren, met ccleaner het register opruimen, en de pc herstarten.
  daarna mag je malwarebytes antimalware installeren, dat is tenminste een betrouwbare…..
 • Uh…mag ik vragen wat er niet goed is aan Super Anti Spyware? Ben ik wel nieuwsgierig naar….
  Ik kom er woensdag weer en dan zal ik CCleaner es laten lopen.
  De MBAM heb ik een tijdje geleden op zn pc geïnstalleerd.
  Laat ik die ook ff lopen. Kan desnoods wel ff het logje hier plaatsen.
  Bedankt voor je advies Derk.
  Tja Jaap, ik weet ook niet of het regel of uitzondering is met die thermische beveiliging.
  Groetenissen,
  Margreet.
 • Wat versta je onder traag? Alleen het opstarten, bepaalde programma's, laden van internet? Je zou eens een kijkje kunnen nemen naar de performance monitor. Is het geheugen verbruik hoog, is de processor belasting hoog? Indien dit zo is zou je kunnen nagaan wat er voor zorgt dat deze belasting zo hoog is.

  Andere optie is een harddisk die zijn beste tijd heeft gehad. Als deze SMART ondersteund zou je deze eens kunnen uitlezen. Defragmenteren had je al uitgevoerd, dus dat zal de oorzaak niet meer zijn.

  In het Windows XP is en er word regelmatig programma's geïnstalleerd en verwijdert zou je eens een registry cleaner draaien. Verder idd CCLeaner voor het opruimen van overbodige temp files, etc.

  Verder kan het ook helpen alle overbodige software te deinstalleren. Zekere niet te veel antispam, antivirus, opschoontooltjes, leuke toolbaartjes, handige meet progjes, etc installeren, die maken je computer alleen maar trager.

  In het ergste geval zou je een herinstallatie kunnen overwegen, dan zou de computer weer net zo snel moeten zijn als voorheen.
 • Nou, hij is traag met opstarten, meer dan 1 taak uitvoeren.
  Als hij bijv. aan het virusscannen is, neemt dat praktisch de volle 100% CPU-kracht in beslag. Ik zal ook es kijken hoeveel geheugen hij gebruikt met bepaalde progjes. Heb er een tijdje geleden wel geheugen bij in gezet. Hij had zo'n 500 Mb geheugen en dat heb ik toen verdubbeld.
  Ik vermoed dat de HDD net zo oud is als de pc zelf: zo'n 8 jaar.
  Verder heb ik alleen 1 virusscanner, 1 spywarescanner en MBAM geïnstalleerd voor de beveiliging.
  Een herinstallatie is mogelijk omdat ik een backup heb gemaakt van de schone installatie al eerder.
  Maar dat is toch het laatste redmiddel?Zolang is het nog niet geleden dat ik XP bij hem heb geïnstalleerd.
  Ik kan kijken welke progjes mee opstarten.
  Toolbars heeft hij er maar eentje: Google.
  Voor zover ik kan beoordelen komt die traagheid van de CPU die is ingesteld op:900 MHz (terwijl hij 1300 kan…???). Hetgeen mij zowiezo al vreemd voor kwam maar ik wist niet hoe ik dat veranderen kon. Zover ben ik nog niet….
  Hoop dat je hier wat aan hebt.
  Groetenissen,
  Margreet.
 • Processor snelheden worden tegenwoordig automatisch aangepast afhankelijk van de behoefte. Weet echter niet of dat al op dit systeem gebeurd. De snelheid van de processor kan meestal in de BIOS worden ingesteld. Echter als de waarden allemaal standaard staan zou dit vanzelf goed moeten gaan. Indien er mee gespeeld is, kan het zijn de de processor is onder geklokt, en dus op een lagere snelheid draait.

  Is deze pc echt veel trager dan een tijd geleden? Of is het meer een gevoel kwestie dat je gewent bent geraakt een snellere nieuwere systemen, waardoor je het oude systeem langzaam lijkt?

  Als performance echt een issue is en een schone installatie (alleen XP + drivers) geen verbetering oplevert, zou ik bijna zeggen misschien kijken naar een nieuwe (tweede hands) pc? Of je vervangt het moederbord met processor en geheugen en nieuwe hd, een budget setje kost rond de 150 euro, kan die weer even vooruit.
 • Ik denk dat je opmerking over de programma's die mee opstarten nog wel eens wat winst kan opleveren. Het verbaasd mij iig altijd weer hoeveel zooi daar in sluipt zonder dat je het weet.
 • Ik heb gezien dat hij iets van YouTubeDownloader heeft geïnstalleerd en wat daar allemaal bij zat. Zo had hij zoals ik vandaag zag, ook een toolbar van DVDShrink. Volgens mij let hij niet op wat er alvast aangevinkt staat bij installatie van dergelijke programmaas. Maar ik denk dat veel mensen daar niet op letten. Maar het vertraagt de pc natuurlijk wel.
  En verder in zn softwarelijst…maar ze zijn momenteel met vakantie, dus ik wil eerst nog vragen wat hij daarvan gebruikt.
  Heb MBAM es een volledige scan laten doen en hij vond een tweetal 'riskware' wat ik dus verwijderd heb. Ja, idd, Super Anti Spyware vond die niet.
  Ik ga morgen weer heen, en ga es opletten wat er allemaal mee opstart.
  Verder trof ik een niet werkende Kladblok aan. En een aantal USB poorten die uitgevallen waren. Met name achter in de kast.
  Denk dat ik hem dus nog lang niet zo heb als ik um hebben wil…..
  Wil morgen zowiezo nog ff een grondige defragmentatie uitvoeren. Daar zal hij wel een aardig tijdje mee bezig zijn, maar ik kan mn tijd intussen elders nuttig besteden.
  Ik hou jullie op de hoogte.
  Groetenissen,
  Margreet.
 • Nog een tip.

  http://www.soluto.com/

  Dit programma laat zien hoelang elk onderdeel bij het opstarten in beslag neemt. Ook kan je het opstarten van je browser onder de loop nemen. Zelf vind ik het een erg handige tool om een goede indruk te krijgen wat nu echt de bottleneck is.
 • Thanx. Ga ik ff uitproberen.
 • Heb mn schoonzoon op de hoogte gebracht dat zn USBpoorten weigerden. Zijn reactie was: oh, dat heb ik wel es vaker meegemaakt, hij had het ook zo weer in orde. (of dat nou door de printer veroorzaakt kan worden…ik weet het niet). Nu nog zn kladblok weer in orde maken: hij start wel op, maar laat van een geladen tekst in kladblok niets zien. Ook de cursor is weg, je kan dus niets tikken in kladblok.
  Eind deze week kom ik daar weer. Dan maar es verder kijken.
  Groetenissen,
  Margreet.
 • Wat is je os?
  Bij windows zou je bijvoorbeeld ff msconfig opstarten en al die automatisch opstart-rotzooi afvinken.
  Ik hou zelf altijd van defraggler, een defragmenteerprogje van piriform, zelfde maker als van ccleaner.
  http://www.piriform.com/defraggler
  Als ie echt langzaam is, zou ik windows er gewoon vanaf gooien en er ubuntu op zetten. De gnome versie is ook makkelijk voor windows-mensen, en het draait gewoon sneller op oude pc's, in mijn geval dan.
  En ik zou in plaats van kladblok libreoffice gebruiken. Dat is echt een goed gratis alternatief voor microsoft office, en dus ook voor kladblok, als je het voor tekstverwerken gebruikt.
  http://www.libreoffice.org/

  Succes!
 • Tja Steef, het OS is XP. Hij heeft er wel een defragmenteerprogje op staan:O&ODefrag, die bevalt tot nog toe nog prima, maar bedankt voor je suggestie.
  En aangezien de betreffende pc van mn schoonzoon is, zou ik eerst moeten vragen of hij met Ubuntu wil werken. (desnoods kan ik een virtuele versie binnenin XP zetten? Om uit te proberen)
  En wat libreoffice betreft: ook dat zal ik um moeten vragen. Ik weet trouwens ook niet of ze veel met kladblok werken.
  Ga vrijdag weer naar ze toe, dan kan ik ze wel ff vragen.
  Bedankt voor je reactie.
  Groetenissen,
  Margreet.
 • Let wel op dat Ubuntu niet per definitie sneller is dan Windows XP of Windows 7, zeker niet de recente versies van Ubuntu, die heeft namelijk dezelfde systeem eisen als Windows 7.
 • Oh, als dat zo is begrijp ik dat ik de nieuwste Ubuntu helemaal niet op die pc kan draaien, gezien het feit dat hij schijnbaar al moeite heeft met XP….
 • Minimale systeemeisen van unbuntu zijn volgens de site van ubuntu zelf :

  •1 GHz x86 processor
  •512 MiB intern geheugen (RAM)
  •5 GB schijf ruimte
  •Grafische kaart en monitor met een minimale resolutie van 800x600
  •CD/DVD speler of een USB aansluiting (of beiden)
  •Bij voorkeur een internet verbinding

  Minimale systeemeisen voor Windows XP zijn volgens microsoft.

  •Pentium-processor met een snelheid van 233 megahertz (MHz) of sneller (aanbevolen wordt 300 MHz)
  •Werkgeheugen van minimaal 64 megabyte (MB) (aanbevolen wordt 128 MB)
  •Minimaal 1,5 gigabyte (GB) beschikbare ruimte op de vaste schijf
  •Cd-rom- of dvd-rom-station
  •Toetsenbord en Microsoft-muis of een ander compatibel aanwijsapparaat
  •Videoadapter en monitor met Super VGA (800 x 600) of hogere resolutie
  •Geluidskaart
  •Luidsprekers of hoofdtelefoon

  Let wel op dat dit minimale systeem eisen zijn. Om lekker te kunnen werken volgens de huidige standaarden heb je echt veel meer nodig. Bij XP is dit al snel 1GB geheugen, 1 tot 2Ghz processor en 20GB of meer diskruimte.

  Misschien dat oudere versies van Ubunutu minder eisen stellen.. weet alleen niet of deze te downloaden zijn. Chip heeft in 2009 een onderzoek gedaan naar de performance van Ubuntu in vergelijking met Windows op exact dezelfde hardware. Daarbij blijkt dat Ubuntu met name op het gebied van opstarten en resource verbruik beter is dan Windows. Als echter gaat kijken het daadwerkelijk werken met het systeem, bijvoorbeeld kopiëren van bestanden, open van programma's, grafische bewerking, etc dan windows weer sneller.

  Het hangt echter ook sterk af van de hardware waarop je het installeert en hoe deze word ondersteund binnen een OS. Je kan de OSen ook naast elkaar installeren, dan kan je kijken welke beter bevalt.
 • Ubuntu past zich vanzelf aan. Ik heb zelf ook de nieuwste versie op een oude xp-computer staan. Je hebt alleen niet veel van die "mooie" dingetjes zoals die hotbar, maar gewoon het klassieke uiterlijk.

  Je kan ubuntu ook proberen vanaf een live-cd, dan is ie natuurlijk wel heel langzaam……

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.