Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Nieuwe HD FAT32 of NTFS

Anoniem
tomvdlee
20 antwoorden
 • Ik kocht deze week een MEDION HD van 1½ Tb, met USB 3.0. Het gaat om de MD 90147. Bij eigenschappen staat dat deze HD is ingedeeld volgens FAT 32
  Mijn 2 andere veel oudere HD's (TARGA) van resp. 300 en 500 Gb werken volgens NTFS.

  Ik googlede op de verschillen (zie hieronder). Ik merkte nl. meteen al dat ik bijv. de naam niet kan wijzigen van mijn nieuwe HD.
  Is nieuw nu beter of slechter dan oud..?

  NTFS heeft zeker een aantal voordelen op FAT32. NTFS beschikt ten eerste over betere beveiligingsmogelijkheden dan FAT32. Bij NTFS kan tot op bestandsniveau worden bepaald welke gebruiker een bestand mag lezen, schrijven en/of uitvoeren. Een ander voordeel is dat NTFS de mogelijkheid heeft voor bestandscompressie. FAT32 beschikt alleen over compressiemogelijkheden op schijf- of partitieniveau (volumeniveau). Door compressie nemen bestanden minder ruimte in beslag op je schijf of partitie. Het nadeel van compressie is echter dat je systeem er net iets trager van wordt.
  NTFS is verder aanzienlijk minder foutgevoelig dan FAT32. Misschien herinner je je nog de scandisk die Windows 9X uitvoerende tijdens de herstart nadat Windows niet goed was afgesloten. Met NTFS is dat verleden tijd.

  NTFS heeft ook de mogelijkheid voor bestandsencryptie (Encrypted File System of EFS). Door deze versleuteling is het voor indringers aanzienlijk moeilijker om het bestand te lezen of te kopiëren. Ook bij diefstal van je laptop bijvoorbeeld maak je het de dief moeilijker deze bestanden te lezen. Een waarschuwing bij encryptie van bestanden is hier wel op zijn plaats. Voor het toegankelijk maken van de geëncrypteerde file moet je wel beschikken over een unieke sleutel welke aan je account is gekoppeld. Het gevaar ligt op de loer dat je eigen bestanden ontoegankelijk maakt. De instellingen voor EFS vind je door op een bestand rechtermuisklik Eigenschappen Geavanceerd te kiezen.

  NTFS is niet per definitie sneller dan FAT32. Algemeen wordt gesteld dat volumes die groter zijn dan 32MB NTFS efficiënter, dus sneller, is dan FAT32.
 • Als je alleen windows gebruikt, zou ik hem converteren/partitioneren in ntfs. FAT32 is eigenlijk alleen interessant, als je apparaten gebruikt, die geen ntfs ondersteunen.
 • Als je zelf gemaakte films wilt backuppen of een image van een DVD erop wilt zetten loop je bij FAT32 al snel tegen de 4 GB grens aan…
 • Kan ik uit deze reacties ook concluderen dat ik een schijf gekocht heb die wellicht niet is geproduceerd volgens de laatste ontwikkelingen in HD's? De andere schijven heb ik al een aantal jaren en die zijn weliswaar geen 1½ Tb maar werken wel volgens NTFS.
 • Nee, die conclusie kun je niet zomaar trekken. De Medion harddisks die ik kocht gebruikten ook Fat32 als filesystem, maar dat wil niets zeggen over de productiemethode of over het product zelf. Je kunt de indeling simpel zelf converteren naar NTFS. Open een opdrachtprompt en voer het volgende commando uit: convert <d:> /fs:ntfs, waarbij <d:> staat voor het schijfstation dat je wilt omzetten.
 • FAT32 werkt met linux en macs, en ook op de meeste routers. Het is dus in zekere zin een "veiliger" optie. Minder kans dat klanten het ding terugbrengen naar de winkel. :-)
 • [quote:52528ddb77]Nee, die conclusie kun je niet zomaar trekken. De Medion harddisks die ik kocht gebruikten ook Fat32 als filesystem, maar dat wil niets zeggen over de productiemethode of over het product zelf. Je kunt de indeling simpel zelf converteren naar NTFS. Open een opdrachtprompt en voer het volgende commando uit: convert <d:> /fs:ntfs, waarbij <d:> staat voor het schijfstation dat je wilt omzetten.[/quote:52528ddb77]

  Omzetten naar NTFS…

  [quote:52528ddb77]FAT32 werkt met linux en macs, en ook op de meeste routers. Het is dus in zekere zin een "veiliger" optie. Minder kans dat klanten het ding terugbrengen naar de winkel.[/quote:52528ddb77]

  …of FAT32 in stand houden. Wat is nu het beste?
 • Mijn post was een verklaring waarom vaak fat32 wordt gebruikt door fabrikanten. Niet een argument tegen ntfs. Ntfs verdient mijn voorkeur, tenzij je een dwingende reden hebt om het niet te gebruiken.
 • [quote:feed35fbd8="theplayer1"]
  Omzetten naar NTFS…

  …of FAT32 in stand houden. Wat is nu het beste?[/quote:feed35fbd8]

  Dat ligt er aan wat je met de schijf wilt doen. Zet alle voorwaarden op een rijtje:
  Moeten er bestanden groter da 4Gig op opgeslagen worden? > NTFS
  Moet de schijf ook op computers met een ander besturingssyteem aangesloten kunnen worden? > FAT32
  Hangt de schijf rechtstreeks aan een router? >FAT32
  Heb je behoefte aan verdergaande beveiliging (op bestandsniveau) of encryptie? > NTFS

  Dit zijn wat voorbeeleden, je kunt zelf op internet de eigenschappen van FAT32 en NTFS opzoeken en vergelijken, daarna kun je kiezen wat het beste bij jouw situatie past.
 • Overigens is een schijf van 1,5 TB bijna altijd wel volgens de laatste ontwikkelingen geproduceerd. Medion maakt zelf geen schijven en er zit dus waarschijnlijk een schijf in van Toshiba, Western Digital (Hitachi) of Seagate (Samsung). Als je Windows gebruikt zou ik NTFS gebruiken.
 • [quote:a6c88e4bb5="theplayer1"][quote:a6c88e4bb5]FAT32 werkt met linux en macs, en ook op de meeste routers. Het is dus in zekere zin een "veiliger" optie. Minder kans dat klanten het ding terugbrengen naar de winkel.[/quote:a6c88e4bb5]

  …of FAT32 in stand houden. Wat is nu het beste?[/quote:a6c88e4bb5]
  Ik denk dat je de uiteindelijke keuze over het bestandssysteem zelf zult moeten maken. Voor Windows XP/7 ligt inderdaad NTFS voor de hand. Zie uitleg van Microsoft http://technet.microsoft.com/nl-nl/library/cc779002%28WS.10%29.aspx Of uitgebreidere info http://www.ntfs.com/ntfs_vs_fat.htm

  Als je ooit dualboot met een Linux distributie overweegt, dan zou je zowel een NTFS en EXT4 Linux partitie kunnen aanmaken, op je externe harddisk.
 • Allemaal hartstikke bedankt voor de adviezen en informatie. Het wordt inderdaad NTFS. Ik kreeg vandaag ook van Medion een mail die bevestigde dat bestanden die groter zijn dan 4 Gb alleen onder NTFS over te zetten zetten. Maar HANS60: evengoed bedankt voor je info :wink: Ik zag dit nu pas staan.

  Ik ga de omzetting doen. Overigens, er staan al bestanden op. Moet de schijf dus toch eerst geformatteerd worden?
 • Nee dat hoeft niet. In mijn eerdere post geef ik al aan hoe dit zonder formatteren (en dus dataverlies) in z'n werk gaat met behulp van het commando 'convert'.
 • [quote:0a903102d8]Nee dat hoeft niet. In mijn eerdere post geef ik al aan hoe dit zonder formatteren (en dus dataverlies) in z'n werk gaat met behulp van het commando 'convert'.[/quote:0a903102d8]

  Ga ik volgen! Nogmaals bedankt! :wink:
 • Ik krijg het niet voor elkaar. Ik volg precies de instructie op bijv. http://www.binaries4all.nl/ntfs/

  Daarbij is c: dan bij mij H:

  Ik voer in: convert H: /fs:ntfs

  Vervolgens krijg ik het zwarte scherm met de tekst HET TYPEBESTANDSSYSTEEM IS FAT32

  VOER DE HUIDIGE VOLUMENAAM IN VOOR STATION H:
  Dat doe ik en vervolgens geef ik ENTER

  Dan controleert hij bestanden en mappen in percentages voltooid. Bij 100 procent verdwijnt het DOS-scherm en dan staat alles nog steeds op FAT32

  Wat doe ik dan niet goed?
 • Je moet eerst een opdrachtprompt openen via CMD + <enter>. In dat scherm geef je het conversiecommando. Dan krijg je eventueel ook de reden te zien waarom de conversie niet lukt.
 • "even" een conversie uitvoeren….

  [img:34db3c1f06]http://img850.imageshack.us/img850/6996/conversie2.jpg[/img:34db3c1f06]
 • Voor je CMD uit met administrator rechten? Probeer dat eens.
  Ga naar het icoontje CMD (staat ergens in Bureau Accessoires) dan rechtermuis knop en uitvoern als administrator.
 • Ik begrijp niet waarom het niet lukt…
  Zie hieronder.
  [img:f07ae8a4c0]http://img254.imageshack.us/img254/4827/conversientfs.jpg[/img:f07ae8a4c0]
 • Heb je al het commando CHKDSK /F uitgevoerd? Staat eronder.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.