Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Een 'dode' pc weer aan de praat krijgen

Anoniem
Margreet57
51 antwoorden
 • Tja…nou kom ik mezelf wel een beetje dom voor…of is het meer dat ik hardwarematig nog niet zoveel kennis heb? :?
  Anyway..interessant blijft het natuurlijk altijd, :wink:
 • Hallo mensen,
  Ik krijg mettertijd een pc die 'zo dood is als een pier'.
  Heb hem nog niet maar ik wil wel graag weten wat de punten zijn waar ik op moet letten als ik er mee bezig ga.
  En ik wil dan ook graag dat ik um op de een of andere manier toch draaiende krijg teneinde eventuele dingen nog te kunnen redden. Backup zeg maar. Zoals fotoos, muziek, favorieten, documenten, account, berichten, concepten e.d.
  Als jullie meer willen weten: zogauw als ik um in huis heb kan ik meer details melden.
  Groetenissen,
  Margreet.
 • Eerst een andere voeding proberen. Als dat niet helpt, harde schijf er uit en als slave aan een andere pc koppelen en hopen dat je er dan bij kan.
 • Dank voor je reactie Peter, ik zal het zeker "meenemen" in mn actie om die pc nog 'te redden'.
  Over je suggestie over de andere voeding: een andere voeding heb ik zo direkt niet voorradig, zou het misschien ook helpen die harde schijf in mijn eigen pc te hangen om zo te proberen gegevens te redden? Mijn eigen pc werkt helemaal correct.
  Groetenissen,
  Margreet.
 • Ik heb een handleiding om dode pc's weer aan de praat te krijgen:

  http://www.pchelpmee.nl/tips-en-trucs/de-computer-start-niet-op
 • :D Je wordt nog eens een PC dokter, Margreet.
  ja, als t je in eerste instantie te doen is om de data te redden zijn er 2 snelle opties
  Als je een externe behuizing hebt waar je die oude hardedisk in kunt zetten , kun je die via USB aansluiten.
  Die dingen scoor je voor een tientje of 1-2

  Rechtstreeks in je eigen PC knopen, mits je daar ruimte voor hebt.

  Mocht de schijf beschadigd zijn ku je mbv Recuva kijken of je wat kunt beginnen, mar er zijn wel meer data-recoveryprogramma's.

  Mocht de PC wel aangaan en het is niet de voeding, zou ik beginnen met Memtest, gebruik ff zoekfunctie want t is meermaals genoemd in t forum.

  Zou trouwens ook de voedingskabel en evt de kabel naar je monitor verwisselen, zou de eerste maal niet zijn dat daar een breuk in zit, of "men"heeft de hoofdschakelaar achterop omgezet , niet wetende dat die er überhaupt op zit :o
 • Ach Anjo, het blijft een hobby he. :lol:
  De data redden is een van mijn twee belangrijkste opties. Samen met mijn collega installeer ik dan ook wel pc's, en wij proberen dan ook voor de schone installatie zoveel mogelijk data te redden. Okee, het is nogal tijdrovend: data redden en later weer terugzetten, maar dan weet je ook zeker dat je de pc's goed af hebt geleverd.
  Een externe behuizing heb ik niet. Ik dacht zo: misschien in mijn pc hangen..ik kan toch mijn kabels aan het moederbord laten zitten en daar aan de andere kant van de kabel die andere harde schijf hangen? Of werkt het niet zo simpel als ik gedacht had??
  Ik werk wel eens met een recoveryprogramma: File Scavenger. Schijnt erg veel terug te kunnen halen.
  Dus wat je bedoelt is: eerst met een andere voeding proberen hem aan de praat te krijgen, mocht dat niet helpen, die Memtest voor het geheugen te laten draaien? Ik heb wel es met Memtest gewerkt.
  Ik kan desnoods mn eigen voedingskabel gebruiken en dan ook es kijken wat voor stekker er aan de monitor zit. Waarschijnlijk zo'n ouderwetse blauwe.
  Ik heb zelf zo'n witte, maar aan mijn monitor zit wel een mogelijkheid tot aansluiten met zo'n blauwe. (klinkt een beetje simpeltjes, maar ik weet niet hoe je die stekkers noemt, ze zullen ongetwijfeld een naam hebben, hihi)
  Ik heb de pc nog niet, maar hoop hem wel zo snel mogelijk in huis te hebben.
  Groetenissen,
  Margreet.
 • Nee, wat jij wilt gaat niet.
  Je kunt niet jouw harde schijf eruit halen en dan die andere eraan hangen, want als ie beschadigd is doet jouw PC ook niets meer, LOL

  Je zult die ouwe schijf met andere kabels op jouw moederbord moeten aansluiten, maar weet zo niet of dat gaat passen, ide/sata verhaal.
  vandaar die externe behuizing, daar zitten verloopstukken bij, zodat t in elk geval past.

  Als de voeding kapot is , moet je je afvragen of t t geld waard is om te investeren in een nieuwe voeding.

  Memtest doet t alleen als je die PC weer min of meer aan de praat hebt.
  En die stekkers hebben idd een naam, maar die ben ik even kwijt, weet wel wat je bedoelt .
 • LOL
  Nee Margreet
  als je er alles afhaalt zul je weinig zien denk ik.
  Branden er wel lampjes op t moederbord?
  En als je een monitor aansluit zie je dan wel de biosinstellingen voorbij komen?
  begin maar gewoon die HDD waarvan jij dnekt dat daar t OS opstaat eraan te hangen en start dan op
 • Ik heb nog ff gesproken met de eigenaar van betreffende pc.
  Voor zover ik uit het relaas kan opmaken(je bent afhankelijk van het relaas van iemand die er niet veel kaas van gegeten heeft, dus een beetje vaag),zijn de problemen begonnen na een download van een film, waarvan iets besmet bleek te zijn. Dus wat ik aan de oorzaak kan opmaken is de pc 'dood' na een virusbesmetting. Kan dat? Dan zou het softwarematig zijn….
  Groetenissen,
  Margreet.
 • Nee, een pc kan alleen 'dood' zijn door defecte hardware.
 • wanneer je het moederbord met processor en geheugen aan sluit en opstart… (dus wel de schakelaardraadjes op het bord laten zitten hè !) dan moet het bord (als voeding en bord goed zijn) met opstarten gaan piepen… zo niet dan is een van beiden niet goed en kun je verder zoeken … hoe meer je aansluit hoe meer twijfels er zijn…
  Iedereen heeft zo zijn eigen methode.. :roll:
 • alles losmaken behalve de voeding en het moederbord… dus geheugen eraf en videokaart eraf en harde schijf eraf…..en alle verder aanwezige accessoires in de kast zoals kaartlezers toetsenbord muis en usb dingetjes….. m.a.w. alleen het moederbord met processor en koeling aansluiten op de voeding en kijken of ie wil starten/reageren… zou allerlei pieptonen moeten geven… blijft ie dood dan kun je evt een andere voeding proberen… geen reactie dan is het moederbord of processor dood… wèl een reactie dan een voor een de overige hardware weer aankoppelen en starten… stapje voor stapje…verder kun je dan met de eerder gegeven link "probleem-oplosser verder… succes !!

  http://www.pchelpmee.nl/tips-en-trucs/de-computer-start-niet-op

  mooie link trouwens !

  8)
 • Thanx Outlaw!! En natuurlijk ook rvaneerde voor de link en de nuttige info.
  Zodra ik de pc in huis heb, hou ik jullie op de hoogte.
  Groetenissen,
  Margreet.
 • Ik heb mn 'project' inmiddels in huis.
  Heb um eerst es goed schoongemaakt van binnen. t Arme ding smoorde zowat in de stof..bij het schoonmaken zag ik dat er twee losse kabeltjes in de kast hingen, ik vermoed van de harde schijf(was de onderste)maar ik weet het niet zeker.
  Stekkers aangesloten (tuimelschakelaar achter op 1 gezet, die stond op 0)
  en opgestart.
  Hij start op tot aan het bewegende blauwe balkje van Windows XP en start dan vrolijk weer opnieuw. (er staat een XP Home Premium op.) En ik zie dat er maar weinig geheugen in zit. Het is een Medion. Ga nog ff googelen naar dat model nr en type nummer wat op de sticker staat. Kijken of ik wat wijzer wordt.
  Heb het in de veilige modus geprobeerd, in de laatste juiste configuratie, normaal opstarten(hij gooit me nl steeds dat keuzescherm voor mn neus)
  Geen van allen komt echt verder. Hij zit volgens mij in een loop. En ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat dat verband kan houden met die twee loshangende kabeltjes…..

  Verder heb ik nog een 'project' erbij: een Dell computer, zo'n plat model waar je de monitor bovenop kan zetten. Eveneens smorende in het stof.
  Van de eerste weet ik dattie een hele tijd heeft stilgestaan en van die Delll denk ik ook.

  Ik heb geen idee hoe ik de eerste uit die loop krijg….
  Denk dat ik intussen maar ff die Dell pc een goede schoonmaak beurt geef.
  Groetenissen,
  Margreet.
 • Heb de Dell machine nog niet schoongemaakt…
  Maar heb um opgestart en de koeler maakte een kolereherrie!
  Verders kreeg ik geen signaal naar de monitor en geen signaal naar het toetsenbord.
  Ik wil morgen es uitpluizen hoe ik dat ding openkrijg zodat ik um kan schoonmaken..
  Groetenissen,
  Margreet.
 • [quote:ae53f85776="Margreet57"]Hij start op tot aan het bewegende blauwe balkje van Windows XP en start dan vrolijk weer opnieuw. (er staat een XP Home Premium op.)

  Heb het in de veilige modus geprobeerd, in de laatste juiste configuratie, normaal opstarten(hij gooit me nl steeds dat keuzescherm voor mn neus)
  Geen van allen komt echt verder. Hij zit volgens mij in een loop.Ik heb geen idee hoe ik de eerste uit die loop krijg….

  Groetenissen,
  Margreet.[/quote:ae53f85776]

  Ik heb laatst een zelfde geval aangeleverd gehad. Opstarten, keuzemenu, herstart, etc.
  Ik had het geluk dat de schijf FAT32 als filesystem had, daardoor kon DOS ermee overweg. Mogelijk heb jij dezelfde mazzel.
  Het aloude scandisk heeft bij mij de truc gedaan, ik kon na een reparatiesessie de pc weer starten om in ieder geval de data te redden. Omdat ik de zaak niet vertrouwde heb ik daarna alsnog een clean install van XP gedaan maar je kunt eerst eens kijken hoe de pc uit een rondje scandisk komt…
  Probeer dus aan een rescuedisk van bijv. Win98 te komen of een DOS bootdisk met daarop het programma scandisk. Op www.bootdisk.com vind je ongetwijfeld wat je nodig hebt.
 • Je kunt eens een bootcd aanmaken met de software op ubcd4win. Als de pc daarmee goed opstart, is het waarschijnlijk een softwareprobleem. Ubuntu livecd werkt overigens net zo goed, en kan ook ntfs schijven benaderen en data ervan benaderen.

  www.ubcd4win.com

  Fans die lawaai maken zijn veelal versleten of beschadigd. Er wil wel eens een fanblad afgebroken zijn, wat leidt tot onbalans en flinke herrie. Zolang ie echter op snelheid komt, hoeft de koeling niet veel slechter te zijn.
 • Ik heb inmiddels een chkdsk uitgevoerd en een memtest gedaan. Beide vonden geen fouten.
  Wat mij wel opvalt is dat de cd romspeler soms wat rare geluiden maakt.
  Maar als ik er een cd in doe speelt hij dat wel zonder mokken..
  De twee draadjes die ik onderin de kast vond hangen waren ledjes.
  Voor zover ik kan nagaan: de voeding is okee, de koeler klinkt rustiger nu hij schoongemaakt is, okee, bij start nog wat lawaaiig maar al snel rustiger.
  Tja, ik denk dat er hardwarematig niets aan de hand is, of ik moet al wat over het hoofd hebben gezien.
  Mij ontbreekt nog een soort van 'opstart-cd' dus, om toch nog in XP te kunnen komen, zodat ik kan zien wat er allemaal op staat.
  Ik ga me es verdiepen in bovenstaande opties.
  Tot dusver: bedankt voor alle hulp.(ik kan het gebruiken, :oops: )
  Groetenissen,
  Margreet.
 • Scandisk is een uitgebreidere versie van chkdsk, mogelijk dat deze meer effect heeft.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.