Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Dropbox alternatief: netwerkhardeschijf?

Anoniem
andre@home
4 antwoorden
 • Beste mensen,

  Wij gebruiken al een tijd met veel genoegen het programma Dropbox. Nu we tegen de maximale opslagcapaciteit aanlopen zijn we aan het kijken naar een alternatief in de vorm van een netwerkhardeschijf met dezelfde functionaliteit als dropbox. We maken zoveel gebruik van Dropbox dat we er bijna afhankelijk van worden, en onze privé gegevens staan nu bij dropbox op de server, dat willen we ook vermijden.

  Weet er iemand een netwerkhardeschijf die de functionaliteiten van dropbox bied? Dat wil zeggen:
  - Automatisch iedere datawijziging op een willekeurige computer synchroniseren met de netwerkhardeschijf en vervolgens deze wijziging synchroniseren op alle hardeschijven van de aangesloten computers.
  - Automatisch synchroniseren bij verbinding met internet (ongeacht of je nu thuis in hetzelfde netwerk bent als de hardeschijf of dat je ergens anders internetverbinding hebt).

  Ik ben benieuwd of hier een alternatief voor op de markt is.
 • Qua het aan de gebruikerslimiet zitten, lijkt me een betaald account gewoon de beste optie. Met de huidige dollarkoers heb je voor nog geen 90 euro per jaar 50 GB ipv 2GB van de gratis versie. Lijkt me de goedkoopste optie.

  Blijft het punt van de privegegevens op internet, is het bezwaar dat deze uberhaupt online staan (hacken) of het risico van verlies bij bijvoorbeeld een failissement van dropbox of een storing zoals Blackberry recent had? Het risico op een hack blijf je natuurlijk ook houden bij een netwerkschijf, het risico van dataverlies kan je indekken met zelf een goede backup hebben.
 • Lijkt me niet erg handig dat je het meteen ten allen tijden wilt synchroniseren…. Heeft iemand een paar GB op zijn HD gezet en zodra jij ergens aan het internet gekoppeld bent… dan gaat ie dus meteen alles overpompen… met als gevolg dat jouw verbinding lam gelegd wordt voor andere activiteiten, want jij hebt op die andere plaats natuurlijk geen beheer over de QOS v/d verbinding….
  Bovendien vereisen, behalve Dropbox, dat je eigenlijk wel naar een bekend adres moet syncen ivm bijv certificaten als je veilig wilt werken bij via SSH, en veilig data overzetten wil je toch…
  Tenzij je wat water bij de wijn doet tav "ten alle tijden" biedt alleen een commerciële Dropbox achtige opzet je soelaas….

  Ik snap wel jouw huiver tav data elders te plaatsen, ik zou het zelf niet snel doen. Die internet wereld is zo dynamisch, hoeveel garanties krijg je en dan de privacy erbij ook nog…

  Voor mijn zoon ben ik bezig om een server en een backup server te maken (disk-to-disk dus geen tapes, dat werkt toch niet als je te weinig op lokatie bent.

  Hij staat nu nog in de test fase maar straks kan hij:
  * lokaal in principe " alles"
  * extern: via webdav en ssh op de server inloggen, de harde schijven worden dan gemount als zijnde lokale schijven. Dus hij kan dan:
  –> gegevens wegschrijven
  –> gegevens ophalen
  * het is de bedoeling dat er elke paar uren een synchronisatie met de back-up server gaat lopen, zodat vrijwel altijd er een backup is.
  * de back-up server is ook via webdav te benaderen, dus als de server vanwege een internet storing of iets anders eruit ligt, hij altijd meteen op de back-up server terecht kan…

  Er zijn vast nog wel meer opties mogelijk maar laten we eerst maar zien dat we dit 100% betrouwbaar draaien kunnen krijgen.

  Webdav werkt op Mac, Linux en en met een hulpprogramma (freeware) ook onder Windows systemen.

  Systeem hier:
  * 2 servers obv de volgende hardware per server:
  1 Asus E35M1-I ¤ 99,- ¤ 99,-
  4 Samsung EcoGreen F4EG HD204UI, 2TB ¤ 56,99 ¤ 227,96
  1 Samsung SH-S222AB/BEBE Zwart ¤ 16,- ¤ 16,-
  1 be quiet! Pure Power L7 300W ¤ 34,95 ¤ 34,95
  1 Kingston ValueRAM KVR1066D3N7/4G ¤ 19,- ¤ 19,-
  Kasten hadden we al

  Kosten per server ca 400 euro. (kwam oa nog usb muisjes bij, toetsenborden had ik nog liggen)

  Software:
  * Debian 6.0 Open Source dus vrij
  * Synchronisatie met Rsync: Open Source dus vrij
  * SSH via de standaard pakketten van Debian, daarmee maak je de certificaten aan.

  Leesvoer, een greepje:
  http://www.debian.org/
  http://www.howtoforge.com/setting-up-webdav-with-apache2-on-debian-etch
  http://www.howtoforge.com/mirroring_with_rsync

  Als je een beetje handig bent en niet angstig om de stap naar Linux te zetten dan heb je voor heel weinig geld een mooie 8 TB !!!! server en dito backup server….
  Zeker goed voor 6-8 jaar.
  8 TB is heel veel, mijn zoon is beginnend pro fotograaf en in zo'n vak gaat het hard. Hij begint met 6 TB waarvan hij er nu al ruim 2TB al vol heeft, de 4e disk is voor mij. Er kunnen max 8 schijven in dit systeem, dus 16TB !! (2 extra via pci kaartje, als het moet 4 extra maar dat pci kaartje is vrij duur…).

  Oja, een server staat bij hem, de andere bij mij… risico spreiding….

  Succes!
  PS: de forums zijn je helpdesk… maak er in dat geval ook gebruik van net als met jouw vraag nu…
 • Bedankt voor de reacties. Een uitbreiding van dropbox naar bijvoorbeeld 50 gb is geen optie, dit is te weinig. De oplossing van Andre zal ik eens bespreken met iemand die daar meer verstand van heeft, dat gaat mijn kennis te boven.

  Een andere tip die ik gister kreeg was om met Hamachi(?) een netwerkje over internet op te zetten en daarmee de boel te laten backuppen. Iemand hier ervaring mee? Zou dit geïnstalleerd kunnen worden op een netwerkhardeschijf?

  Een andere is de My Book Live van Western Digital. Daar ga ik eens naar kijken of dat wat is.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.