Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

In een bestaande pc een tweede harde schijf inbouwen

Anoniem
None
10 antwoorden
 • Ik ga tzt de pc van mn ex helemaal opnieuw installeren.
  Ding is zooooo langzaam nadat ik er mijn beveiliging op had gezet.
  Hij was al langzaam van de nodige rogues, hijackers,rootkids(gevonden door MBAM)en nu is hij nog langzamer door de beveiliging die ik er op had gezet.
  Erg veel power heeft ie niet: 27gieg hdd,128Mb geheugen…het is een pc van 2001,dus ook met de ouwerwetse IDEkabels nog aan boord.
  En daar draait XP op…nou ja,draaien….
  Ik denk dat door meer geheugen er wel weer wat meer snelheid uit is te halen. Maar nou had ik nog een 10gieg harde schijf in huis.
  Mijn vraag is: kan ik die er nog bij in zetten? Als slave?
  Dit zijn de 'specs' van zijn pc:
  http://www.msi.com/product/mb/MS-6309.html#/?div=Detail
  Groetenissen,
  Margreet.
 • Het ding zal wel zo traag zijn door je gebrek aan geheugen.

  Maar tot daar: ja, een tweede schijf kan je inbouwen (je hebt 3 IDE-slots merk ik (die zwarte langwerpige dingen rechts onderaan) ) en je moet hem inderdaad op slave zetten.

  Basistips:
  computer uitzetten, stroomstekker er voor alle zekerheid uitnemen, kast openmaken en jezelf eerst 'aarden' door vb een niet-geschilderd-gedeelte van een radiator goed aan te raken.

  Zorg dat je wel een tweede IDE-kabel bij de hand hebt en zorg ervoor dat je de pinnetjes niet gaat verbuigen. Ook een tweede voedingskabeltje heb je nodig.
 • Je kunt de extra harde schijf ook apart op een IDE aansluiting zetten, dan hoeft het niet als wanneer je hem met de huidige combineert op 'slave'.
 • Kijk eens of je aan een reepje 512 MB kunt komen die ergens ligt, 128 MB is zo weinig voor XP dat ie veel staat te swappen naar de harde schijf met zijn geheugen.
  Ik had hier een oude K2-600 AMD (op 500 MHz CPU lopen) en die liep met 512 MB eigenlijk probleemloos op verder een 80 gieg schijf.
  Kijk wel even in de handleiding wel type je nodig hebt.
 • [quote:ddbe6a6b85="arjant2"]Dat je pc beter draait als XP op een aparte partitie staat is onzin hoor.
  Hou je je pc niets meer of minder schoon mee.[/quote:ddbe6a6b85]
  'Schoon' kan je hier ook verstaan als: je houdt het afgescheiden van je eigen data, het is overzichtelijker als je eigen data en je windows elk op een eigen partitie staan - en voor beginners is het veiliger, dan gaan ze niet per ongeluk in windowsmappen/bestanden gaan wissen, verwijderen,…
  Ook met backups is het makkelijker.

  Dus 'schoon' is misschien niet het juiste woord - je windows kan 'clean' zijn en toch onoverzichtelijk op een schijf staan door een boel 'andere ballast' :D
 • Ik kreeg inderdaad vaak de melding te weinig virtueel geheugen.
  Van mn collega heb ik geleerd dat virtueel geheugen(lege schijfruimte….voor zover nog aanwezig, haha) langzamer is dan RAM geheugen. Mijn collega wou ff kijken offie nog SD Ram geheugen had liggen. Het is daar een komen en gaan met pc's, hihi. Als ie nieuwe bouwt laten klanten nog wel oude achter. Handig voor onderdelen.
  Plus het feit dattie maar een harde schijf er in had, met daarop en XP en de nodige fotoos enz. die hij er op had. Dus XP was niet schoon. Ik bedoel voor XP moet je eigenlijk een aparte partitie hebben wil ie lekker draaien.
  Je eigen data kan je dan op een andere partitie kwijt. Zo hou je XP schoon.
  Een tweede voedingskabel heb ik niet zo gauw bij nagedacht. Mezelf 'ontladen' doe ik zowiezo voordat ik iets in de kast aanraak, plus dat ik um op nul zet met de voedingsstekker er uit. Zo kan er toch niks misgaan? De schijf heb ik volgens het schema daarop al op 'slave' gezet(jumpertje er af gehaald).
  Voor zover ik gemerkt heb is bij die pc geen handleiding meer, maar ik kan waarschijnlijk vast wel eentje downloaden van internet.
  De hdd die ik heb is een Seagate:Model st340015a.
  Ik weet niet of dat wat zegt….
  Verder staat er ook nog:This drive is manufactured by Seagate for OEM(is dat alleen voor systemen?)distribution. For product information or technical support, please contact your system OEM….Het zegt mij helemaal niets….
  Ik ga ff zoeken of er nog een handleiding te vinden is voor dat ding.
  Tot zover bedankt voor alle tips!!
  Groetenissen,
  Margreet.
 • Dat je pc beter draait als XP op een aparte partitie staat is onzin hoor.
  Hou je je pc niets meer of minder schoon mee.

  128MB geheugen is gewoon te weinig. XP zal er op draaien, maar huidige programmatuur (zoals virusscanners) hebben toch echt meer nodig.

  OEM wil zeggen dat de schijf verkocht werd in/bij een systeem. Zit er dus geen kabels, handleiding etc bij.
  De OEM versie is normaliter goedkoper dan de retailversie vanwege de andere verpakking, ontbrekende handleiding etc.
 • Dat ben ik met je eens, maar de opmerking: 'XP moet op een aparte partitie staan wil het lekker draaien' gaat nergens over ;)
 • Sorry, misschien ben ik wat vaag geweest in wat ik bedoelde.
  Wat mijn idee was, was eigenlijk precies zoals Passer het omschreef.
  Bovendien is het veel makkelijker je eigen data op die manier te backuppen. Heeft het trouwens geen invloed op de werking van XP als er eigen data per ongeluk tussen belandt is?
  En inderdaad Arjan, voordat ik mijn beveiliging er op zette draaide XP voor de hardwarematige capaciteit op die machine goed.
  Maar je kan tegenwoordig gewoonweg niet meer zonder beveiliging…
  Groetenissen,
  Margreet.
 • Als je gewoon met je eigen data uit de map C:\Windows vandaan blijft dan maakt het totaal niet uit.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.