Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Laptop start niet op! 3, 2.5, 2 beeps

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Ik besteed meer tijd aan het oplossen van problemen dan dat ik kan werken op mijn computer. Bij opstarten hoor ik de 1ste keer 3 beeps, daarna een paar keer 2.5 beeps en nu 2 beeps.
  Scherm blijft zwart, HD start op maar HD lampie brandt niet.
  Geheugen eruit gehaald en kontakten schoongegumd.
  Boot CD (geheugentest) start niet op.
  Wat is er mis?
  Het lijkt het 2GB geheugen te zijn…
  Kan niet bij mijn werk.

  perloc
 • Welke bios?
  Welke windows?
 • Passer zegt het al: voor een verklaring van de tonen (piepjes) die je hoort bij het opstarten, moeten we weten wat voor bios er in jouw pc zit: bijv. Award/Phoenix-Award of Phoenix of AMI.

  2.5 beeps? Bedoel je 2 lange tonen, gevolgd door een korte? Ook dat onderscheid is van belang.

  Je denkt nu zelf dat het aan je werkgeheugen ligt.
  Die 2 GB, is dat 1 module? Of zijn het er 2 van elk 1 GB?
  In het laatste geval kun je 1 module eruit halen en dan kijken of de pc normaal opstart… Nee? Plaats dan alleen de andere module. Start de pc dan wel op, dan weet je welke werkgeheugenmodule defect is.
 • Windows XP Prof 32bit SP3
  Maar de BIOS??? Geen idee en kan er dus niet bij.

  De beeps zijn wisselend als volgd:
  (beep heel kort, beeeep langer)
  beeeep, beeeep, beeeep, (3) of
  beep, beeeep ,beeeep, (2.5) of
  Beeeep, beeeep. (2)
  Dus de ene keer zus de andere zo.
  Zal eens zoeken op Internet.
  laptop is Toshiba A300D 161
  perloc
 • Voor de verklaring van beepcodes oftewel foutsignalen maak ik gebruik van het BIOS Kompendium: http://www.bios-kompendium.de/bios/compend.htm#

  Ja, dat is een Duitse site. Er zijn ook wel Nederlandse vertalingen van, maar die zijn vaak gebrekkig. Dan ga ik liever van het origineel uit.

  Als je de genoemde site in beeld hebt, klik je op het grijze vlak met de tekt "Hier geht's weiter…'
  Een nieuw (kleiner) scherm opent dan. Daarin kun je klikken op AMI bios; Award bios of Phoenix bios. Daarna klik je op Fehlersignale (beepcodes). Achter iedere code staat de betekenis ervan.

  Heb gekeken op de site van Toshiba en in hun uitleg (met plaatjes) over het flashen van het bios staan vooral plaatjes van een Phoenix bios, maar …. bij het Phoenix bios hebben de signaaltonen geen verschillende lengte (kort-lang), en jij hebt het wél over korte en lange tonen, dus lijkt Phoenix af te vallen.

  Ik heb de door jou genoteerde beepcodes ook proberen te vinden bij de Fehlersignale van het AMI en het Award BIOS, maar ben daar nog niet in geslaagd.
 • Dank je voor de info!!
  Ik heb ook al gezocht op Internet, vele pagina's geopend, maar zoiets eenvoudigs als info over een Bios is niet te vinden.
  De eerste beep is vaak kort en ik krijg de indruk dat die, of niet, half of volledig wordt overgeslagen. Alsof de speaker op gang moet komen en soms telaat is. (Mijn 3, 2.5, 2 beeps)
  Ik zal morgen het geheugen eruit halen en er mee naar de computerboer gaan. Misschien kunnen ze het daar testen. Betwijfel het.
  Ik heb nog steeds het sterke vermoeden dat het daaraan ligt.
  Bij AMI zeggen ze dat bij 2 en 3 beeps het probleem in de eerste 64 bit - of een CRC error van het geheugen optreedt. Ik zie nergens dat een beep code met een korte beep begint, dus dat bevestigt mijn stelling dat de eerst beep soms wordt afgehakt.
  perloc
 • http://www.computerhope.com/beep.htm
  http://bioscentral.com/beepcodes/awardbeep.htm
  AMI en Phoenix bios beeps:
  http://cybertechhelp.com/html/tutorials/tutorial.php/id/49

  AMI, Award, IBM, Mac en Phoenix bios beeps:
  http://winworld.8k.com/photo3.html

  http://web.tiscali.it/no-redirect-tiscali/acorp/documents/bios-beep_codes.htm

  maar ja: je moet dus weten wèlke bios…
 • Passer: ik ben het rijtje afgegaan en bij vrijwel allen is bij 2/3 beeps het memory het probleem.
  Helaas kan ik dit nog niet oplossen want we zitten momenteel zonder auto (de ene gejat, de andere in de garage) en met openbaar vervoer een laptop meenemen is wat te link.
  Misschien morgen en anders wat later.

  Als ze het mem niet kunnen testen wil ik vragen er een ander in te zetten en te kijken of ie dan wel opstart.

  Dank voor de URL's
  perloc
 • mmm. is het zo gesteld bij jullie: beter geen laptop op het openbaar vervoer? …

  enne: je kan je geheugen (enfin, dat van je computer :lol: ) toch zelf gaan uittesten met Memtest?

  En als je geheugen uit meerdere reepjes bestaat: haal ze er allemaal uit behalve één, kijk of het euvel er nog is, plaats dan het tweede (bij) en kijk of het er nog is - zo haal je de mogelijke boosdoener er ook uit. (als je er tenminste meerdere hebt)
 • Hallo Perloc.
  Heb je er wel eens over gedacht een programma als SIW op de laptop te zetten? Doorgaans geeft SIW informatie over oa. de BIOS. Daarvoor moet het apparaat het natuurlijk wel doen
 • Het gaat 999 van de 1000 keer goed, maar er loert altijd wel wat. Begin december is onze terreinwagen gewapenderhand gestolen, voor onze deur. Die zien we nooit meer terug. Ons huis zit kontinu op slot met traliewerk. Enfin, zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Maarre…. in Nederland is het ook niet zo lekker meer, met al die hooligans, geweld, diefstal, sexdelicten (kerk!!) en weet ik al niet wat!!

  Die memtest zou het doen als de computer opstartte, maar hij doet totaal niets dan alleen de beepjes. Het geheugen is 1 reepje van 2 GB. Wisselen, daar heb ik ook allang aan gedacht. Nee, alleen extern kan ik uitsluitsel krijgen.

  a.tip: zou ik voor info over de BIOS -die je normaal gesproken nooit nodig hebt en die normaal altijd te bereiken is- dat programma SIW moeten installeren? Nee toch? Ik ben wel van plan om de gegevens van de BIOS op te schrijven -als de comp. het weer doet- voor het geval….
  Maar je kunt niet álles voorzien!
  perloc
 • Met SIW krijg je niet alleen BIOS informatie maar ook over andere soft en hardware. Ik zet het er altijd standaard op bij een nieuwe installatie.
 • [quote:6f08b15234="perloc"]zou ik voor info over de BIOS -die je normaal gesproken nooit nodig hebt en die normaal altijd te bereiken is- dat programma SIW moeten installeren? [/quote:6f08b15234] Vroeger hoefde dit niet. Maar blijkbaar stelt gtopala alleen nog maar een betaalde Standalone versie beschikbaar. Wellicht dat de SIW PortableApps of SIW U3 van vorig jaar ook voldoet http://www.gtopala.com/other/index.php
 • Onderaan de pagina
  http://www.gtopala.com/siw-download.php
  staat een gratis versie van SIW

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.