Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

tv via cat6 kabel

Anoniem
None
4 antwoorden
 • In onze nieuwe woning heb ik diverse aansluitpunten met een cat6 kabel vanuit de meterkast.
  Ik heb eens gehoord dat cat6 ook geschikt is om tv te kijken. Welke maatschappij levert een tv-signaal dat je via een netwerkkabel op je tv kunt krijgen?
  Of heb je toch nog coax nodig?
 • http://ziggo-gebruikers.nl/forum/showthread.php?t=31209
 • Ik meen dat kpn dat wel doet. Maar zonder extra apparatuur kom je nergens, je hebt sowieso een modem en een mediaplayer nodig.
 • Het hangt er van af of je TV via ADSL of de kabel ontvangt.

  In het eerste geval neem ik aan dat het ADSL signaal (eventueel na een splitter) de cat kabel ingaat. Dan heb je aan het andere eind een modemkastje (settop box) nodig. Dat heeft dan een analoge en digitale uitgang voor TV.

  Als je kabel hebt, gebruik je in principe een coax kabel. Dan kun je direct analoge TV ontvangen maar voor digitale TV heb je weer een (ander) kastje nodig.

  Je cat kabel bestaat uit een aantal zogenaamde "twisted pairs". Indien een zo'n paar niet is aangesloten zou je dit kunnen proberen te gebruiken om je kabel signaal te transporteren.
  Vooropgesteld dat je cat kabel weinig signaalverliezen geeft, heb je twee impedantie transformatoren nodig. De eerste, in de meterkast, om de assymetrische 75 Ohm impedantie van de kabel om te zetten in de symmetrische impedantie van de cat kabel en de tweede aan de andere kant om het tegenovergestelde te doen.
  Die transformatoren, die je zelf kunt maken, zijn simpel. Het zijn hoogfrequent ringkerntjes met geschikte primaire en secundaire wikkelingen.
  Als je hier geen kans toe ziet, probeer dan een zendamateur in je buurt te vinden die het voor je wilt doen. Voor die lui is dit meestal gesneden koek.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.