Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Netspanningbeveiliger

Anoniem
ikkwav
2 antwoorden
 • Ik heb een netspanningbeveiliger gekocht voor in het stopkontact ter beveiliging van mijn PC. Een stekkerdoos met "security" erop is verbonden met deze netspanningbeveiliger.

  Mijn vraag: is de stekkerdoos ook een beveiliger? Heb ik nu een dubbele beveiliging?

  Ik woon in een flatgebouw met bliksemafleiding. Is bovenstaande beveiliging overbodig?

  Ik heb van electra en dergelijke geen verstand.

  Gaarne uw advies en ervaring hierover.

  Alvast bedankt.
 • Of die stekkerdoos ook een dergelijke beveiliging bevat? Gezien de aanduiding erop zou men zeggen van wel, honderd procent zeker weet ik dat echter niet. Je zou hem eens open kunnen schroeven (uiteraard met de stekker eruit, verder hoef je daar geen technische kennis voor te hebben) en kijk of er behalve de verbindingen (simpel drie draadjes) ook "nog wat extra's" in zit.

  Verder, zo'n beveiliging is alleen zinvol als hij zit aangesloten op een geaard stopcontact. Het gaat om overspanningen, en dat zijn doorgaans spanningen t.o.v. de aarde. Ingeval van een niet geaard stopcontact doet hij nagenoeg niets.
  En bedenk dat het alleen bescherming biedt tegen inslagen in de omgeving. Die kunnen soms gemene spanningspieken veroorzaken en daartegen bieden ze naar verluidt een heel redelijke bescherming. Een inslag specifiek op jouw huis of apartement slaat gewoon alles in de directe omgeving aan puin, afgezien nog van de kans op brand, daar is geen enkel kruid tegen gewassen. Stekkers eruit bij naderend onweer is de enige [i:383579aa67]echte[/i:383579aa67] bescherming.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.