Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Spookachtig probleem met Epson scanner

Anoniem
Lou van Wijhe
4 antwoorden
 • Bij voorbaat mijn excuses voor de lengte van de onderstaande roman:

  Ik heb een Epson V600 negatiefscanner, die via USB is aangesloten. Nadat de scanner bijna 2 jaar storingsvrij had gewerkt, begon hij bij het aanzetten van de schakelaar voor de netvoeding een verontrustend bijgeluid te maken. Uiteindelijk produceerde hij bij het inschakelen op gezette tijden een luid geratel en sprong het oranje "Error"-lampje aan. Meestal kon dit "opgelost" worden door hem uit en opnieuw aan te zetten, waarna hij storingsvrij scande.

  In de veronderstelling dat hier sprake was van een technisch defect, is hij door mijn leverancier naar de contract-reparateur van Epson (Mservice in Utrecht) gestuurd. Ik kreeg hem terug met de mededeling dat hij was gerepareerd maar na korte tijd was het verschijnsel terug. Hij is daarna nog 2 x met dezelfde klacht teruggestuurd waarna hij steeds terug kwam met de mededeling dat de reparateur geen afwijkingen had gevonden. Er werden dan ook onderzoekskosten in rekening gebracht. De reparateur suggereerde overigens dat ik bij het inschakelen misschien vergeten was de vergrendeling er af te halen maar dat is niet het geval.

  Nadat ik de scanner 3 x onverrichter zake had teruggekregen, heb ik het probleem uiteraard ook rechtstreeks aan Epson Nederland voorgelegd en zelfs een videofilmpje van het verschijnsel bijgeleverd. Hun conclusie: "Wanneer u een ratelend geluid hoort en de scanner geeft dan een foutmelding houdt dit in dat het om een technisch defect gaat. Het apparaat dient dan ook gerepareerd te worden." Tja…

  De scanner staat nu bij mijn (zeer behulpzame) leverancier CameraNu.nl, die de scanner een week lang in het netwerk heeft laten meedraaien, aangesloten met mijn eigen stroomadapter en eigen USB-kabel. Je raadt het al, hij functioneerde storingsvrij.

  Moet ik nu het probleem zoeken in mijn PC en zo ja, hoe? Ik heb de scanner op 3 verschillende USB-poorten aangesloten gehad en op alle trad dezelfde storing op. Als ik echter op dezelfde USB-poorten andere apparatuur aansluit, functioneert die storingsvrij. Hebben jullie nog een laatste tip, c.q. hebben jullie wel eens de neiging om een apparaat uit het raam te gooien?

  Lou
 • kennelijk is er iets in jouw pc dat die scanner doet ratelen.
  ik las nog niks over drivers….
  dus: koppel het ding eens af, en verwijder de drivers.
  laat ccleaner het register opruimen (epson maakt prima scanners, maar software netjes verwijderen is kunst apart…), en herstart de pc.
  haal bij epson de nieuwste drivers op en installeer die.
  en denk eraan: de scanner pas inpluggen als dat van de software mag!
 • Bedankt voor de tips, ik loop ze alle na. Volgens mij heb ik de nieuwste drivers maar opnieuw installeren kan geen kwaad. Het is wel vreemd dat de scanner 2 jaar storingsvrij werkt en dat dan dit probleem optreedt. CCleaner gebruik ik regelmatig.

  Lou
 • Zou eerder denken aan een defect in je moederbord waardoor er niet meer de juiste stroom over de usb verbinding gaat, of iets in die richting.

  Hang hem eens aan een laptopje en zie wat hij dan doet? Al een ander stopcontact (andere groep in huis) geprobeerd? Doet hij het ook als je hem alleen aanzet maar niet aan de pc koppelt? Of heeft hij uitsluitend een USB verbinding en geen aparte stroomadaptar

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.