Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Data 25 jaar bewaren

Anoniem
None
16 antwoorden
 • Cloud-opslag lijkt me veiliger …
 • Ik ben opzoek naar het beste medium om data voor 25 jaar in een tijdcapsule te bewaren. De capsule is een waterdichte ton begraven op ongeveer een meter diepte. Ik wil rond de 25 GB aan data bewaren.
 • http://www.lacie.com/au/products/product.htm?id=10533

  Wij gebruiken in het bedrijf deze sticks, omdat wij wel eens met heavy duty werkzaamheden bezig zijn. Daarvoor hebben wij ook een Panasonic Rugged Laptop. Met deze stick is de veiligheid compleet, het kán gewoon niet stuk.

  Mijn broer is de gelukkige eigenaar van een Hummer H2 en reed per ongeluk over mijn laptoptas met daarin de Rugged Panasonic en deze stick.

  Al het andere was kapot, deze twee hadden niet eens een schrammetje.
 • In een gouden plaat graveren ;-)
 • het is dus maar de vraag of de datadragers van vandaag over 25 jaar nog bruikbaar zijn. niet zozeer de eigen slijtage (die zal van een hdd best zodanig zijn dat het ding op die termijn het nog doet), maar meer of je het medium dan nog kan uitlezen, of het nu een hdd is, een (nog zo goeie) stick, of een dvd.
  waarschijnlijk zul je moeten wennen aan de idee dat je je elke vijf jaar moet afvragen of het niet tijd is de data naar een moderner medium over te zetten.
 • [quote:2f533c612a="martijn1989"]Ik ben opzoek naar het beste medium om data voor 25 jaar in een tijdcapsule te bewaren. De capsule is een waterdichte ton begraven op ongeveer een meter diepte. Ik wil rond de 25 GB aan data bewaren.[/quote:2f533c612a]Op goed papier. De vinder kan tegen die tijd de data/codes eenvoudig inscannen en decoderen…..
  Alleen…. je hebt heel wat papier nodig…. :wink:

  PS: wij lezen/decoderen immers ook nog de hiërogliefen en Dode Zee rollen van duizenden jaren oud….
 • [quote:ee364bd865="derkdejong"]het is dus maar de vraag of de datadragers van vandaag over 25 jaar nog bruikbaar zijn. niet zozeer de eigen slijtage (die zal van een hdd best zodanig zijn dat het ding op die termijn het nog doet), maar meer of je het medium dan nog kan uitlezen, of het nu een hdd is, een (nog zo goeie) stick, of een dvd.
  waarschijnlijk zul je moeten wennen aan de idee dat je je elke vijf jaar moet afvragen of het niet tijd is de data naar een moderner medium over te zetten.[/quote:ee364bd865]

  Tjah, daar zat ik ook aan te denken. Maar ja, de eerste USB aansluiting werd publiekelijk geïntroduceerd in 1996. Dat is nu 16 jaar geleden. Die kunnen wij nog immer aansluiten, ook op USB 3.0 poorten. Ik heb op de CeBit beurs van 2011 een roadmap gezien van zowel USB 4 en USB 5, USB 5 staat ergens voor 2021 op de planning. Daarnaast heb ik een prototype van een next-gen USB gezien (volgens de standhouder zou dat technisch gezien USB 7 zijn), deze is geheel anders dan de USB poorten zoals wij die kennen, maar zou met een converter de ons huidig bekende USB sticks moeten kunnen uitlezen. 25 jaar is inderdaad erg lang, maar bedenk ook even dat er nog heel wat mensen zijn die nog immer prehistorisch werkende computers thuis hebben staan (ik noem een C64, Amiga 100, 186/286/386/486), dus tjah ..
 • Die link van mij hierboven is - weliswaar met een knipoog - niet zonder reden geplaatst. Er zijn een aantal sondes de ruimte ingezonden met een daarin een boodschap aan eventuele lezers. Buitenaardse wezens dus. Naast de vraag hoe je zoiets goed gewaard, de gouden schijf, moesten de mensen toen ook een oplossing vinden over de leesbaarheid van de boodschap.
  Mocht de schijf al gevonden worden, wat volgens mij een verwaarloosbare kans is, is het niet aannemelijk dat de lezer een aardse taal gebruikt. Daarom zijn er leeswijzer toegevoegd, gebaseerd op natuurkundige aspecten waarvan men aanneemt dat deze universeel zijn. Hiermee zouden de lezers het geheel moeten kunnen ontcijferen.

  Meer gericht op gestelde vraag, de huidige tijd en planeet waarop we ons bevinden is het interessant te kijken naar het Human Document Project. Hierin proberen wetenschappers belangrijke informatie (cultureel, maatschappelijk, …) veilig te stellen voor de komende miljoen jaar. Ook zij worstelen met de problemen die hier al genoemd zijn zoals het bewaren en lezen van de dragers.

  Via deze slides van een lezing over het project krijg je een kleine indruk over deze materie
 • [quote:f175bbef39="Obi-wan-kenobi"]Cloud-opslag lijkt me veiliger …[/quote:f175bbef39]
  Jah. Maar ik denk dat het hele idee achter een tijdcapsule daarmee verdwijnt.
 • Digitaal opslaan is altijd risicovol. Zelfs op de beste DVD's, USB sticks, harde schijven enzovoort. Ik zou het op meerdere media opslaan en dan ook nog eens om de 5 jaar een nieuwe kopie maken.
 • [quote:8589900c06="vuurtoren"]Jah. Maar ik denk dat het hele idee achter een tijdcapsule daarmee verdwijnt.[/quote:8589900c06]Dat was denk ik al weg met het idee om zaken digitaal op te slaan. :wink:
 • Eigenlijk stop je dus het beste een doos met componenten in de grond. Een stroomkabel kunnen ze er over 25 vast nog wel aanknopen. :)
 • Tegen die tijd is voeding ook al draadloos. :P
 • Ik wou enkele weken geleden een video (DVD ) afspelen van de geboorte van mijn dochter.
  Toen ik de DVD instak bleek dat deze niet meer gelezen kon worden.
  Ze is 13 jaar oud.
  Ook de externe HDD ,waar ik een kopie van de DVD had opstaan ,weigerde dienst , deze had ook al 10 jaar niet meer gedraaid.
  Maar gelukkig,wat ik nog wel had is de ORIGINELE tape.
  Deze deed het na al die jaren nog prima.
  Bij een bezoek aan het Vlaamse filmmuseum vorig jaar,bleek dat ook daar de films bewaard worden op de originele filmrol.
  Natuurlijk wel in een gecontroleerde omgeving.
  Mijn vader heeft nog oude 78 toeren platen die nog perfect afspeelbaar zijn.
  Ik denk dat die dingen minstens 60 jaar oud zijn.

  Misschien moeten we ,om data langer te bewaren, terug naar analoge dragers.

  Als het hier om 25Gb aan foto's en filmmateriaal gaat ,zet ze terug op tape.
  Goed luchtdicht verpakken met eventueel een zakje silica gel erbij.
  En in het donker bewaren.
 • haha, een elpee van bakken zou nog niet eens een slecht idee zijn. dat spul slijt niet als je hem niet afspeelt.
  en tape: magnetisme is natuurlijk ook niet echt betrouwbaar, weet ik uit eigen ervaring. ook hiervoor geldt: is er tegen die tijd nog apparatuur die de data kan uitlezen (dat kan je wel bewaren) maar ook apparatuur om het uitgelezene te "begrijpen"….
 • Bij toeval kwam ik op dit forum. In verband met een event dat we morgen in Utrecht bij SETUP organiseren over het opslaan van data voor een langere periode. Vragen die wij stellen zijn "Hoe bewaar je data voor een lange tijd?" "Is het nog wel te openen en te lezen over 20 jaar?", "Welk medium kan ik daar dan het best voor gebruiken?" en "Is het nog de moeite waard om bijvoorbeeld een fotoalbum onder de grond te stoppen, voorziet Facebook niet al in deze noodzaak?"

  Zelf denk ik dat je, indien je het over 25 jaar nog wilt openen, je data moet opslaan in een laptop of een smartphone. Dit om te voorkomen dat er in de toekomst geen enkel medium is wat jouw data kan lezen. Als je er een apparaat bij stopt wat dit wel kan is dat probleem opgelost. Verpak het vacuum en doe het dan in de waterdichte ton en dan maar hopen dat de gemeente niet ineens besluit om met een grote graafmachine de boel eens om te woelen.

  Ik nodig jullie van harte uit om morgen langs te komen bij onze data begraafsessie. Zelf zetten we per persoon 16mb aan data op een usb stick en begraven we die in een container onder de grond.

  Meer info over tijd en locatie kun je vinden op http://setup.nl/datatimecapsule

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.