Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Hoeveel Mb is nu eigenlijk 1 Gb ???????

Anoniem
Obi-wan-kenobi
19 antwoorden
 • Hoi beste mensen,

  las even het artikel door op volgende link http://computertotaal.nl/hardware/26153-werkgeheugen-uitbreiden.html?utm_source=&utm_medium=email&utm_campaign=&utm_content=&utm_term=%261217 (auteur Kees Krick).
  Punt 6 over de digitale adviseur leek me wel wat. Dus app gedownload en meteen uitgeprobeerd.
  Werd meteen gefeliciteerd, want ik kon mijn desktop upgraden.
  Het aanwezige geheugen bedroeg 4096 Mb verdeeld over 4 slots.
  Ik krijg dan volgend advies van de digitale adviseur:
  [i:9d15e9add3]Momenteel heeft u 4096 MB geheugen in uw Desktop-systeem.
  Het maximale geheugen in uw systeem is 4GB
  Met de onderstaande gegevens kunt u een keuze maken met welk geheugen u wilt upgraden.[/i:9d15e9add3]
  Meteen ook de verschillende links waar ik de voorgestelde upgrades kan bestellen.
  Ben nu wel erg in de war, want dacht altijd dat 1024 Mb gelijk was aan 1 Gb. En heb ik al het maximum bereikt wat er in zou kunnen.
  Indien ik juist redeneer, is dan de gevolgde wijze geen vorm van oplichterij??
  Is er iemand die dit kan uitleggen.
 • Van oplichterij is hier geen sprake, het is gewoon een kwestie van terminologie. Door het binaire stelsel is 1024 gewoon 2 tot de macht 10. Die 1024 bytes heet dan kilobyte. Op dezelfde manier is een megabyte 1024 kB, een gigabyte 1024 MB en een terabyte 1024 GB.

  Het punt waar dan [b:3aaf1fd1f4][i:3aaf1fd1f4][u:3aaf1fd1f4]wel[/u:3aaf1fd1f4][/i:3aaf1fd1f4][/b:3aaf1fd1f4] eens bedrog op wordt gepleegd is de grootte van de HD's. Een terabyte zou dus eigenlijk 1024 tot de macht 4 bytes aan ruimte moeten bieden, echter fabrikanten zijn dan vaak zo handig om dit "gemakshalve maar naar beneden af te ronden op de waarde van het tientallig stelsel. Het mag duidelijk zijn dat dit nogal wat verschil maakt.
 • Ik neem zomaar aan dat jij juist redeneert, maar je moet er wel aan denken dat je niet 'Mb' moet schrijven, maar 'MB'… Een kleine letter b staat namelijk voor 'bits', de grote letter b staat voor 'bytes'.

  8 b = 1 B
  1024 B = 1 kB
  1024 kB = 1 MB
  1024 MB = 1 GB
 • Hoi ouwe rot,
  bedankt voor je wel heel zeer technische uitleg. Maar mijn vraag was eigenlijk of het normaal is dat ik felicitaties mag ontvangen omdat mijn desktop up te graden is. Terwijl dat volgens mij helemaal niet het geval is.
  Met meteen 3 linken bij waar ik kan op klikken om te bestellen. Doe ik dat vandaag dan heb ik maandag e.k. alles geleverd.
  Denk dat we door te vallen over hoofd- en kleine letters hier de eigenlijke vraag uit het oog dreigen te verliezen.
  Zal ze bijgevolg anders formuleren.
  Is mijn desktop waarvan 4096 MB verdeeld is over 4 slots up te graden naar 4 GB?
 • Nee, immers 4096 MB is al 4 GB !

  Maar of er meer in kan ligt aan het moederbord/bios. Even bij de betreffende fabrikant kijken.
 • Fabrikant legt het uiterste bij 4 GB. Dus nog verder upgraden kan niet. Dus dan toch misschien een rare vorm van "upgrade"-tool???
 • [quote:559926cfb0="Leo S"]Ik neem zomaar aan dat jij juist redeneert, maar je moet er wel aan denken dat je niet 'Mb' moet schrijven, maar 'MB'… Een kleine letter b staat namelijk voor 'bits', de grote letter b staat voor 'bytes'.

  8 b = 1 B
  1024 B = 1 kB
  1024 kB = 1 MB
  1024 MB = 1 GB[/quote:559926cfb0]
  Als dit een reactie is op mijn bericht, ik schreef toch ook MB? Alleen voluit megabyte en dat is wel correct.

  Wat betreft die 4 GB-grens, een 32 bits-systeem kan maar 2 tot de macht 32 = 4.294.967.296 adressen verwerken en dat is precies die 4 GB-grens. Met een 64-bit processor kom je op 2 tot de macht 64, reen maar uit hoeveel meer dan mogelijk is.
 • [quote:a98a186d91="J. de Boer"]Als dit een reactie is op mijn bericht, ik schreef toch ook MB? Alleen voluit megabyte en dat is wel correct.[/quote:a98a186d91]
  Mijn bericht was geen reactie op jouw post, maar op dat van TS.
 • Verliezen we aub niet de eigenlijke vraag uit het oog.
  Vraag was eigenlijk of zulke applicatie die je moet downloaden en haar gang laten gaan wel relevant is. M.a.w. of je als consument (en onwetende gebruiker) wel de juiste info krijgt en niet op nutteloze kosten wordt gejaagd. En die indruk had ik niet, vandaar deze post.
 • Inderdaad is de info die je kreeg wat vreemd:
  [quote:8b623eff4a]Ik krijg dan volgend advies van de digitale adviseur:
  Momenteel heeft u 4096 MB geheugen in uw Desktop-systeem.
  Het maximale geheugen in uw systeem is 4GB[/quote:8b623eff4a]Want die 4GB is precies hetzelfde als 4096MB. De rest van dat bericht is overbodig, niks upgraden dus, met die mededeling hadden ze gewoon kunnen volstaan.
 • Daarom ook deze post: een argeloze consument die na het lezen van dit artikel denkt zijn desktop te kunnen upgraden wordt dan wel in het ootje genomen. Betaalt uiteindelijk 4 x ± 30 ¤ voor iets wat die al heeft. Vandaar mijn vraag: is dit niet een beetje oplichterij????
 • Nee, ik vind van niet echt, iedereen mag geacht worden te weten dat 4 GB hetzelfde is als 4096 MB. Het is hooguit gebrabbel.
 • Geachte heer De Boer (Ouwe rot),

  Bedankt voor je "wijze" woorden.
  Maar voor je die stelling poneert is het misschien raadzaam om het artikel eens eerst te lezen alvorens bevindingen als "gebrabbel" te bestempelen.
  Niet iedereen is zo'n expert als jij.
  En voor die mensen was dit artikel geschreven.
 • Oplichterij betekent dat iemand geld uit je zak probeert te kloppen om er zelf aan te verdienen. Aangezien het een artikel in een computertijdschrift betrof is daar dus geen sprake van. En dat was je eigenlijke vraag. Dus bedriegerij? Nee, hooguit wat onhandige weergave, vandaar mijn kwalificatie gebrabbel. Misschien zou je je niet gestoord hebben aan de woorden "onhandige weergave", in mijn betekenis dezelfde strekking.
  Ik krijg de indruk dat je dat gebrabbel opvat als een persoonlijke belediging. Mocht dat zo zijn, dan is dat natuurlijk ten onrechhte.
 • Iemands pc scannen en dan met toeters en bellen aangeven dat je kunt upgraden (alhoewel het niet meer kan).
  Misschien een domme vraag, maar hoe kwalificeer je dan zulke handelswijze.?
 • Voor alle duidelijkheid, ik veroordeel niet het computerblad. Integendeel. Ben al sinds zeer lang een enthousiast lezer en volg en lees steeds alles. Ik veroordeel ook niet het artikel of de auteur. Stelde me alleen vragen bij de site die de zogenaamde onwetende computergebruiker wil helpen om zijn werkgeheugen uit te breiden. En deze dan toch uiteindelijk op nodeloze kosten jaagt.
  Vind het in ieder geval een rare manier van "hulp" aan de onwetende computergebruiker.
 • Ik zou het geen oplichterij noemen, hooguit misleiding.

  Die MAPP system reporter tool, blijkbaar afkomstig van CPUID wordt door meerdere shops gebruikt als advies tool, maar daar blijkt die dus in bepaalde gevallen niet goed te werken.

  Zaak is dus om zelf kritisch te blijven en je af te vragen of het advies wel zinvol is. Advies is immers maar advies, je kunt het ook gewoon naast je neer leggen (en je er niet zo druk om maken … :wink: ).

  Maar ff concreet: Waarom zou je in jouw geval je geheugen eigenlijk willen upgraden? 4GB is in verreweg de meeste gevallen voldoende, zeker bij een configuratie die niet eens meer dan 4GB aankan.
 • [quote:c99bb809a3="jefgees"]Iemands pc scannen en dan met toeters en bellen aangeven dat je kunt upgraden (alhoewel het niet meer kan).
  Misschien een domme vraag, maar hoe kwalificeer je dan zulke handelswijze.?[/quote:c99bb809a3]Als knullig geknoei!
 • Obi-wan-kenobi :

  wil helemaal mijn pc niet upgraden. Heb dit in het verleden al gedaan. Op een andere manier. Was alleen nieuwsgierig om te zien of deze tool werkelijk zijn werk zou doen. En dat bleek van niet.

  J. de Boer:

  bedankt voor de krachtige samenvatting over het effect van deze tool.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.