Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Tablet aanschaffen?

Anoniem
Obi-wan-kenobi
6 antwoorden
 • Wij overwegen de aanschaf van twee tablets. Onze voorkeur gaat uit naar een Android-systeem en een exemplaar met Windows 8. Deze laatste omdat ik altijd erg nieuwsgierig ben naar de werking en ervaring van een nieuwe Windows-versie. Daarnaast dus een tablet die als basis Android heeft.

  Maar we zitten met het volgende. Is de tijd rijp (genoeg) om een tablet te kopen? Ik vraag me daarbij vooral af hoe lang we ermee vooruit kunnen. Van Andriod verschijnen met regelmaat nieuwe versies. Hoeveel versies kan een apparaat mee? Klopt mijn vermoeden dat een Google-tablet (Nexus) wat dat betreft een betere koop is? Ik kan mij voorstellen dat ik met bijvoorbeeld een Samsung Galaxy Tab afhankelijk ben van Samsung en maar moet afwachten of die Android een update geeft.

  Wat betreft de Windows-tablet denk ik iets anders. Ik zie dat apparaat als een normale computer, waar uiteindelijk steeds hetzelfde besturingssysteem op blijft staan en waarvoor je op gezette tijden updates (geen versies) kunt downloaden. Hier is de vraag of het misschien verstandiger is om te wachten tot Windows 8 is gerijpt.

  Samengevat: ik ben huiverig voor de snelheid waarmee dergelijke apparaten alweer uit de mode raken door plaats te maken voor iets nieuwers. Je geeft er tenslotte veel geld aan uit. Een klein voorbeeld is een favoriete app die op het ene apparaat wel draait en op het andere weer niet vanwege het versieverschil. Of men maakt een nieuwere versie van die app, omdat er nieuwere apparaten zijn en dat oudere versies van die app opeens niet meer werken.

  Wat te doen?
 • Het is maar de vraag wat je ermee wilt doen. Zelf vind ik een tablet geen vervanging van bijv. een laptop: Hoewel zo'n apparaat qua standaard toepassingen vrijwel hetzelfde kan als een laptop, vind ik de gebruikservaring bij bijv. Office toepassingen niet goed genoeg en dit heeft vooral te maken met de manier waarop je zo'n apparaat bedient.

  Natuurlijk kun je ook een wat grotere tablet kopen met een toetsenbord wat je er aan vast kunt koppelen wanneer nodig, maar eigenlijk zou je als je dat vaak doet voor practisch hetzelfde geld beter een ultrabook kunnen kopen met volwaardige Windows i.p.v. een tablet besturingssysteem.

  Een tablet heb je in mijn ogen ook meer voor de lol: Voor dingen waarvoor je smartphone een slag te klein is. Denk aan nieuwssites lezen, televisie kijken (als je TV aanbieder daar tenminste een app voor heeft) en natuurlijk spelletjes, spelletjes, spelletjes …

  Zelf hebben we twee Android tablets in huis: Een 8 inch Motorola Xoom2 ME die ca. 249 euro kostte en een 7 inch Qware PC Pro3 die ca. 99 euro kostte (voor de kids …). Voornaamste verschillen:

  1. Xoom2 heeft 1280x800 pixels IPS scherm, Pro3 heeft 800x480 pixels TN scherm;
  2. Xoom2 heeft dual core processor, Pro3 single core processor;
  3. Xoom2 heeft 16GB opslagcapaciteit, Pro3 heeft 4GB opslagcapaciteit;
  4. Xoom2 draait op Android 3.2, Pro3 op Android 4.0.
  5. Xoom2 heeft goede bouwkwaliteit, Pro3 heeft matige bouwkwaliteit.

  Wat merk je ervan in de praktijk:

  ad 1. Hogere schermresolutie is een must voor het bekijken van niet-mobiele websites, met een lagere resolutie kan ook maar dat is geen pretje. IPS t.o.v. TN levert ook een betere kijkhoek op voor TV of streaming video. Voor apps maakt een hogere resolutie minder uit, want deze zijn toch meestal gemaakt voor zowel telefoons als tablets.

  ad 2. Dual core werkt beduidend vlotter, zeker wanneer je tablets volgestouwd zijn met 100+ apps. Pro3 heeft het vooral moeilijk als bij het aanzetten allerlei apps om een Google Play update vragen. Eenmaal up to date is het wel weer goed werkbaar met single core, maar hinderlijk is het wel.

  ad 3. Met 4GB opslagcapaciteit heb je eigenlijk maar zo'n 2GB opslag voor apps en dat is weinig. Neem een tablet met minimaal 16GB opslag. Uitbreiding met SD kaart is geen goed alternatief, want dat is trage opslag. Voor het starten van een app wil je wel graag dat ie op snellere opslag staat.

  ad 4. Android versie maakt hier niet zo gek veel uit, want 3.2 was ook al bedoeld voor tablets. Oogt modern en reageert vlot. Nieuwere tablets zullen echter wel geleverd worden met 4.0 of hoger. Neem in ieder geval geen tablet met Android 2.3 of lager!

  ad 5. De Xoom2 voelt erg stevig aan en er komt ook nog een best aardig geluid uit. Er komt ook wel geluid uit de Pro3, maar mooi klinkt dat dus niet. Verder aangezien het voor de kids is, is de Pro3 in een siliconen beschermhoesje gestopt en daarmee kan de tablet wel tegen een val op de tegelvloer (al zou ik dat niet teveel doen). De Xoom2 voor de zekerheid in een leren beschermhoesje gestopt, maar die is ook niet voor de kids.

  Nou, dat is toch een heel verhaal geworden … maar strekking van het verhaal is dat wanneer je een goede tablet ervaring wilt, de middenklasse Google Android tablets zoals onze Xoom2 daar prima geschikt voor zijn. De low-budget tablets zijn meer om een beetje een idee te krijgen van Android gebaseerde tablets, maar voldoet eigenlijk niet echt voor die goede tablet ervaring.

  Met de Google Nexus 7 zit je wat mij betreft dan erg goed, met 1280x800 pixels IPS scherm, quad core processor, 16GB opslag, Android 4.1 en prima bouwkwaliteit van Asus. En beschermende accessoires zijn er ook wel voor te krijgen. Wees er wel snel bij want deze tablet is sinds introductie al slecht leverbaar!
 • Dank voor het uitgebreide antwoord. De tablet is voor ons een aanvulling op de pc en de laptop die we al hebben, dus inderdaad voor apps die op nieuws en dergelijke gericht zijn. Misschien af en toe een spelletje. Maar waar het mij ook om gaat is de vraag of de tijd al rijp is om een tablet te kopen. Er verschijnen aan de lopende band nieuwe apparaten en nieuwe versies van Android. Hoe lang ben ik met een tablet van nu nog bij de tijd? Kan ik een Android-tablet blijven updaten? En wat de Windows 8-variant betreft: is het verstandig om een service pack (of misschien zelfs een hele versie) te wachten?
 • Met Windows gebaseerde tablets heb ik zelf geen ervaring en zelf heb ik daar nu ook niet zoveel interesse in omdat er gewoonweg niet zoveel apps ter beschikking voor zijn als voor Android gebaseerde tablets. Ik zou jou ook aanraden om eerst eens te kijken hoe een Android tablet bevalt en de kat uit de boom te kijken vwb. Windows 8 tablets.

  Het enige wat in het voordeel van Windows 8 spreekt is dat Microsoft beter let op wat er in de Marketplace aan apps aangeboden wordt. Google laat namelijk van alles toe in Google Play en verwijdert alleen achteraf rotzooi uit Google Play op bij voldoende klachten hierover … Er is dus meer voorzichtigheid geboden bij het downloaden van apps uit Google Play.

  Vind ik de tijd rijp om een tablet te kopen, dan zeg ik volmondig "ja" als je kiest voor een Android tablet zoals de Google Nexus 7, want je zult er veel plezier aan hebben. En verder is het koffiedik kijken wanneer Google weer met een interessante update komt qua Android versie.

  Nu is het versie 4.x, maar over een paar maandjes zal versie 5 vast al opduiken. De vraag is of dat erg is, want ik vind bijv. het oudere 3.2 ook nog prima werken. En de ontwikkelaars van apps zullen er ook bij nieuwere apps voor zorgen dat die nog steeds draaien op oudere versies van Android, zolang deze nog veelvuldig gebruikt worden (nieuwe apps hebben in ieder geval ook nog ondersteuning voor Android 2.3).

  En of er bij het uitkomen van een nieuwe Android versie ook een update komt van de fabrikant van de tablet, is allesbehalve zeker. Het kost de fabrikant namelijk ook flink wat om een nieuwe Android versie geschikt te maken voor oudere tablets.

  En soms loop je ook gewoon tegen een hardware-beperking aan, bijv. te weinig RAM geheugen of een te oude CPU voor die nieuwere Android versie. Dus als je een tablet koopt, dan kun je niet rekenen op OS updates bij elke nieuwe versie van het OS (en dan maakt het niet uit of het Google Android, MS Windows of Apple iOS betreft).
 • Ik ben bezig aan mn 2e tablet. Paar jaar geleden uit China een WOWpad/flytouchII gekocht.
  Liep op Android 1.6 en na de updates net niet op Froyo ( 2.3.2) Ding doet t nog steeds met de toentertijd geinstalleerde apps, bv wat navigatie voor op mn zeilboot.
  Dit jaar een ASUS 101 gekocht.
  Daar stond 3.2 op, intussen 4.0.1.
  ASUS, Medion ( redelijk betaalbaar ding) en Samsung kijken of de laatste updates van Android veel bij te dragen hebben, zo niet wachten ze met updaten tot er in hun ogen wezenlijke verbeteringen zijn.Maar ze komen wel.

  Ding wordt gebruikt als Ereader en als ondersteunened gebeuren voor nautische navigatie.
  Koop er i
  1 met wifi en de mogelijkheid om er BV een geheugenkaartje in te stoppen.

  De Flytouch was helemaal gaaf, 2 USB, R45 ( bedraad netwerk), wifi, GPS en twee sloten voor SDcards….dat kom je nu niet meer tegen, behalve bij de héle dure exemplaren.
 • Ik overweeg toch de Nexus 10 te kopen. Probleem: hij is niet in Nederland beschikbaar. Wel in omringende landen, hoorde ik. Ik heb een beetje gezocht, maar heb tot nu toe geen webwinkel gevonden waarbij ik zou bestellen. Heeft iemand een suggesties?

  Verder vroeg ik me nog het volgende af: die tablets draaien bijna zonder uitzondering op flashgeheugen (geen traditionele harde schijf). Hoe lang gaat zoiets mee? De eerste generaties flashgeheugen waren niet zo best.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.