Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

SATA poort 2 veroorzaakt plotseling opstartproblemen

Anoniem
Anjo
12 antwoorden
  • Toen ik vannochtend mijn PC opstartte kreeg ik, na het bios scherm, de melding "Disk boot faillure, insert system disk and press enter". In het menu van de opstartvolgorde in de BIOS werden geen van mijn 2 harde schijven meer herkend. Na veel tevergeefs proberen startte de pc uiteindelijk weer op nadat ik de SATA stekker van de CD-ROM speler van de tweede SATA poort in het moederbord naar de vierde poort verplaatste. Mij tweede hardeschijf werd toen alleen nog steeds niet herkend. Verder zit op de eerste poort de hardeschijf waarop windows geïnstalleerd is en op de derde poort zit een tweede harde schijf.
    Ik heb de melding na het bios scherm eerder bij het opstarten wel eens gehad, maar na de pc 15 min van de stroom te halen werkte hij dan weer.

    Is er iemand die mij hiermee kan helpen?

    Edit:
    Computer specificaties:
    I7 2600 @ 3.4Ghz
    Gigabyte PH67A-UD3-B3 ATX mobo
    8GB DDR3 1333Mhz
    1000GB S-ATA II 3.5" HDD(primair)
    2000GB S-ATA II Type niet bij de hand(secundair)
    Nvidia Geforce GTX 470 1280MB PCI-express
    550w voeding
  • Wat voor een Windowsversie draai je?
  • Er is windows 7 x64 op geinstalleerd. Ik moet mijn conclusies tot zo ver wel wat aanpassen. Het lijkt er op dat het niet zo zeer om de CD-ROM speler ging. Het probleem lijkt te zitten in mijn 2e SATA poort. Zodra daar iets op aangesloten is start de pc niet op maar geeft het de disk boot error die ik in de eerste post noemde.
    Ik kan nu in ieder geval mijn cd-romspeler weer gebruiken door hem op de derde poort aan te sluiten. Eens kijken of de windows 7 installatie cd-rom uitkomst bied.
  • Opstartherstel heeft niets opgeleverd, helaas. Zodra ik iets op mijn tweede sata poort aansluit worden beide hardeschijven en de cdrom speler niet meer herkend.
  • Denk dat het hier idd een gevalletje is van overleden SATA aansluiting.
    Nog garantie??
    Dan nieuw moederbord…..

    Ik had iets vergelijkbaars, bleken mn kabels gaar te zijn, dat zou je nog even kunnen testen, maar anders…..
  • eerst nog even moederbord batterij een minuutje losnemen, cq de leeg-de-cmos-jumper een ogenblik op de andere pinnetjes zetten.
  • Er moet haast wel iets met die SATA aansluiting zijn. Maar ik als ik mijn cd-rom speler of tweede hardeschijf op een andere poort aansluit herkent de computer hen niet. Hoe los ik dit dan op? Of zit er toch meer achter?
  • bij hardwarestoringen begin je zoals hiervoor gezegd doorgaans met het resetten van de bios…..
  • ik dacht dat al het sata gedoe was opgelost met de B3 versie!

    als je niks raars hebt gedaan mag je hem ook gwn terug sturen he. gigabyte hoort het gewoon te repareren!
  • Na het resetten van de bios door de batterij te verwijderen en te herplaatsen zoals hier gesuggereerd werd heb ik hem aan het werk gekregen. Poort 2 lijkt defect, maar ik heb in totaal 6 poorten, waarvan 3 in gebruik, en wil mijn PC eigenlijk niet zo lang missen.

    Om hem aan de praat te krijgen heb ik verder nog:
    -PC eerst opgestart met alleen primaire hardeschijf aangesloten
    -PC weer afgesloten, andere SATA apparaten aangesloten

    Toen herkende hij mijn secundaire hardeschijf weer. Mijn CD-ROM speler was nog steeds onvindbaar. Uiteindelijk heeft hij hem toch gevonden nadat ik mijn PC uit de laagverbruik stand haalde waar hij na 2 uur inactiviteit in gegaan was. Heel vreemd dat hij hem toen uiteindelijk wel vond, en ik hoop dat ik er verder geen problemen meer van ondervind. Anders zal ik hem toch moeten terugsturen voor reparatie.

    [b:c0512e49fb]BEDANKT VOOR ALLE HULP![/b:c0512e49fb]
  • Kabels al eens vervangen?
    Indien de soldeereilanden en de banen op het moederbord nog goed zijn lijkt het mij vrij onwaarschijnlijk dat het aan 1 sata poort zou liggen, die dingen komen bij elkaar in de controller.

    Dat een controller op een device, als het de kabels niet zijn, het af en toe laat af weten zou nog eerder kunnen.
  • Ik heb zowel de hardeschijf als de cd-rom speler getest op een andere computer, daar werden ze allebei meteen herkend. Daarom denk ik dat de fout wel moederbord-gerelateerd moet zijn. Verder zou het vreemd zijn als twee SATA kabels tegelijkertijd plotseling voor problemen zouden zorgen. Daarnaast zijn de kabels nog geen jaar oud.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.