Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Is nieuwe PC zinvol?

Anoniem
Belsat
18 antwoorden
 • Een i7 zal nog sneller zijn maar die config zal ook een stuk prettiger werken met renderen.
 • Hallo allemaal!

  Mijn vrouw heeft op dit moment de volgende configuratie:

  Foxconn A7DA-S moederbord
  AMD Athlon 6400 X2 processor @ 3200Mhz
  8 GB dual geheugen 800 Mhz
  Samsung 830 SSD, 256 GB
  AMD 3850 videokaart
  Windows 7

  Ze werkt vnl. met Photoshop CS5 met Nik software en klaagt dat het te langzaam gaat…

  Ik overweeg nu om weer eens een nieuwe PC samen te stellen met b.v. een i5-3570K processor, Z77 chipset en 16 GB geheugen.

  Maar ik vraag mij af of deze configuratie echt een merkbare verbetering teweeg zal brengen bij de bovengenoemde toepassing.

  Heel gaarne commentaar!

  Henk
 • Hartelijk dank voor de snelle reactie! Het gaat dus eigenlijk voornamelijk om fotobewerking in Photoshop CS5 en dat moet dus merkbaar (veel) sneller gaan?

  Verder alleen wat simpele spelletjes. Kan ik dan de huidige videokaart blijven gebruiken?

  Vriendelijke groeten, Henk
 • Videokaart is op zich niet zo belangrijk, de meeste berekeningen wordt door de cpu gedaan.
  Een i5 heeft 4 core's ,( de meeste) en 4 threads, een i7 4 core's en 8 threads.
 • OK, thanks!
 • Toch is dit systeem nog niet stokoud. Ik heb veel oudere gezien die nog lopen als een trein. Mijn ervaring is dat zo'n traagheid niet direct het gevolg hoeft te zijn van verouderde hardware. Meestal is te veel software-rommel die is blijven hangen en allang opgeruimd had mogen zijn de oorzaak.
  Zelf draai ik regelmatig even CCleaner en daarnaast het standaardtool van Windows Msconfig tab Opstarten. Geleidelijk blijven ook daar programma's hangen die helemaal niet mee opgestart hoeven te worden.

  We hebben twee PC's een redelijk nieuwe met W7 en een bijna 7 jaar oude met XP. Met name de laatste ondergaat gewoon een metamorfose door deze handelingen.
 • Vriendelijk dank, maar deze handelingen verricht ik ook regelmatig.

  Ik denk zelf eigenlijk ook dat de huidige computer nog best snel is dus ik wil alleen aan een nieuwe beginnen als het echt de moeite waard is, vandaar mijn vraag ;-)

  Ciao, Henk
 • Hoe serieus is dat photoshop werk? Gaat het om gigantische bestanden en flinke bewerkingen? Is dat in de loop van de tijd ook gegroeid, dus veel groter dan eerder?
 • Hallo Gerben,

  Ik heb het idee dat het PS werk behoorlijk serieus is. Ze werkt met grote bestanden, in lagen en dan nog met Nik software. Heeft ook vaak veel bestanden tegelijk open. Is ook idd in de loop der tijd meer geworden. Nik pas sinds kort.

  Ik heb daar niet zoveel verstand van, ben meer een hardware man ;-) Ik denk aan zo iets, maar dan met 16GB.

  http://www.alternate.be/html/product/ALTERNATE/Upgrade_Kit_GigaByte_GA-Z77X-D3H-i5-3570K-8GB/1007803/?

  Ciao, Henk
 • Bij grote bestanden kan photoshop inderdaad wel profiteren van meer geheugen. Die upgradeset lijkt wel aardig, maar staar je er niet blind op. Ze zijn niet goedkoper en/of beter dan losse onderdelen. 16GB zou ik inderdaad ook nemen in haar geval. Maar hou rekening met mogelijke uitbreiding.
 • En het plaatsen van een sdd schijf zou imho ook een stuk snelheid schelen
 • De SSD die er nu in zit gaat evt. mee naar de nieuwe. Idd kan ik de onderdelen ook los kopen. En dan bv nog de i5 vervangen door de i7 3770K… als dat zin heeft ;-)

  Ciao, Henk
 • Ik weet niet of photoshop de 4 extra threads ondersteunt. Zoja, dan kan het aardig schelen, zonee, dan kost het alleen maar 100 euro extra. Nog even uitzoeken dus.
 • Thanks. Ik denk dat Photoshop CS5 van voor de i7 stamt, maar ik zal wat proberen te googelen.

  Ciao, Henk
 • Hypertrheading bestaat al vrij lang, ik meen al sinds de pentium 4. Maar wordt niet altijd ondersteund, en leverde vroeger ook maar amper prestatiewinst. Op een gamebak heb je er bijvoorbeeld helemaal niks aan, omdat games er niks mee doen. Videobewerking weer wel.
 • Volgens mij kan je beter eerst uitzoeken wat de bottleneck is, voordat je een nieuwe machine gaat aanschaffen.

  Ga naar: Configuratiescherm\Systeembeheer, en kies daar prestatiemeter.

  In prestatiemeter rechtsklik je op "gedefinieerd door de gebruiker", en kies nieuw\gegevensverzamelaarset. Er start een wizard.

  Geef het een naam, en kies "vanuit een sjabloon maken". <volgende> Kies: "System performance", en kies "voltooien".

  Voordat zij gaat photoshoppen, zet je deze prestatiemeter aan (rechtermuisklik).

  Als zij klaar is, kan je hem stoppen. Onder rapporten kan je dan het rapport inzien, en kijken waar de bottleneck ligt.
 • @ Gerben: In CT van December, blz 24/25 staat een aardige vergelijking. Voor PS lijkt i5 of i7 niet veel uit te maken.

  @ Marc: Ik denk dat mijn PC aardig optimaal draait. Volgens de CPU charts in Tom's Hardware moet voor PS de i5 of i7 twee of drie keer zo snel zijn als de huidige processor. En als hij niet optimaal zou draaien kan dat alleen maar beter worden :-)

  Ciao, Henk
 • Wat ik bedoel is niet om de huidige machine beter te maken, maar uit te zoeken op welke punten je het beste kan investeren in je nieuwe machine.

  Zij klaagt dat het te lang duurt, maar wat duurt precies te lang? Openen/opslaan van de foto's, toepassen van filters, bewerkingen?

  Ik werk zelf vrij regelmatig met photoshop (wel CS6) , ook met flinke bestanden (Canon EOS 7D raw), maar aan 6 GB ram ik echt voldoende. Ik heb hier zowel een Intel i3 (8GB ram) als een i7 (6GB ram) staan, maar ik merk niet echt en groot verschil tussen beide machines. Beide systemen hebben wel dikke raid 5 voor opslag van data.

  Ik lees dat er een SSD in zit, gebruikt ze die ook voor de opslag van foto's? vaak vind men het zonde om foto's daarop op te slaan, omdat ssd's duur zijn, en worden foto's bewaard op een enkele harddisk.

  Staat de swap file van photoshop zelf op de SSD, en niet op een trage harddisk?

  Staat het geheugengebruik op maximaal in photoshop? In plaats van de standaard 50%.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.