Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Upgrade advies

Anoniem
June
5 antwoorden
 • Hoi allemaal!

  Het is inmiddels alweer ruim 4 jaar geleden dat ik mijn computer kreeg voor mijn studie en het ding loopt vandaag nog steeds redelijk goed. Tijdens normale werkzaamheden met programma's zoals Office of series kijken gaat het perfect, maar sinds een paar maanden gaan bepaalde games niet meer zo soepel.

  Ik wil geen andere computer kopen (cadeau van mijn ouders), daarom ging ik naar een upgrade te kijken.

  In de winkel raadde de verkoper mij toch een nieuwe aan, maar toen ik erop stond een upgrade te willen, vroeg hij naar specificaties die ik niet kon opnoemen (stom van me, eigenlijk).
  Ik had toen na wat rondsnuffelen met moeite de specificaties op papier gezet, maar hij zei me dat hij er niet direct iets mee kon. Wel bood hij me aan naar de PC te kijken, maar dat zou me geld kosten. Ik vond 35 euro wat veel voor slechts 'kijken' naar de computer en wist niet zeker of ik nu belazerd werd of niet.

  Met de overtuiging dat ik zelf de onderdelen van mijn geliefde computer wel kon uitzoeken begaf ik mij uiteindelijk in een waar doolhof. Ik weet nu wel ongeveer wat beter is dan het andere, maar de (werkelijke) kunst blijkt de 'samenwerking' tussen onderdelen. Ik stel nu in elk geval met iets meer vertrouwen de volgende vraag:

  Welk(e) onderde(e)l(en) moet ik vervangen om mijn PC te upgraden naar goede standaard van vandaag de dag? (Of wat simpeler: Ik wil weer mooie spellen kunnen spelen! Hoe? :oops:)

  Hier zijn mijn specificaties:

  Besturingssysteem: Windows Vista Home Premium 64 Service Pack 2
  Processor: Intel Core i7 CPU 920 (2.67 - 2.79 GHz)
  Geheugen: 4,00 GB (2x 2,00 GB)
  Video Kaart: ATI Radeon HD 4800 Series
  HDisk: 300 GB (160 GB in gebruik)

  Wat zijn mijn problemen?
  Sommige spellen (Mass Effect 3, Bioshock 2 en momenteel The Secret World) gaat het beeld schokkerig. Soms direct, anders pas na een kwartier. Ik moet het op (veel) lagere instellingen spelen en dat neemt de leuk een beetje weg, zeker als je de resolutie moet aanpassen. Dit gebeurt zelfs als ik mijn computer ervoor opnieuw heb opgestart (en geen andere programma's heb geopend!). Ik speel spellen vanwege het verhaal en het visuele en dit wil ik eigenlijk dan ook gewoon goed kunnen spelen zonder alles lelijker te moeten maken.

  Mochten jullie meer willen weten, vraag gerust!
 • Als je nu een Radeon HD4850/HD4870 hebt, dan zal dat wel de voornaamste reden zijn van de bottleneck bij games, dus wat dat betreft zou je die kunnen vervangen door bijv. deze populaire HD7870 XT:
  http://tweakers.net/pricewatch/322650/club3d-radeon-hd-7870-xt-jokercard-(tahiti-le).html

  Verder snap ik die geheugenhoeveelheid niet, want bij een socket 1366 moederbord en processor verwacht ik een setje van drie geheugenmodules en niet een setje van twee.

  Heeft je moederbord 3 of 6 geheugensloten? Bij 6 geheugensloten zou je bijv. dit voordelige 6x2GB setje kunnen nemen voor 12GB totaal:
  http://tweakers.net/pricewatch/249979/kingston-hyperx-khx1600c9d3k6-12gx.html

  En anders een setje van 3x4GB, bijv.:
  http://tweakers.net/pricewatch/287761/corsair-cmx12gx3m3a1600c9.html

  Tenslotte zou je een snellere harddisk kunnen nemen als systeemschijf, maar dan moet je wel Windows en alles wat je er aan applicaties op hebt staan herinstalleren. Hoeft niet perse SSD te zijn, maar als je ook razendsnel wilt opstarten is dat ook een optie. Beetje afhankelijk van wat je aan de upgrade wilt uitgeven zeg maar.
  http://tweakers.net/pricewatch/297054/seagate-barracuda-720014-st1000dm003-1tb.html

  OF

  http://tweakers.net/pricewatch/318252/samsung-840-series-ssd-250gb.html
 • Hier heb ik wat aan! Bedankt! Dat is al vele malen beter dan wat ik in computerwinkels hoor (waarom gaat het daar altijd zo moeilijk? :?) Ik zal sowieso voor die videokaart gaan, want ik heb begrepen dat dit het belangrijkste is bij het spelen van games. Daarnaast zit ik met het geheugen en HD met nog wat vragen:

  - Ik heb eens goed gekeken in mijn computer, en ik heb maar vier sleuven in mijn moederbord waarvan er twee gebruikt worden door langwerpige chips die haaks erin zijn gestopt. Het zijn dus geen drie of zes sleuven. Zit ik verkeerd te kijken?

  - Ik dacht altijd dat hard disks enkel als opslag dienen, en omdat ik mijn computer altijd schoon houd (wat betreft bestanden dan :wink: ik heb zojuist een flinke stofbende opgeruimd!) dacht ik er niet aan om deze te upgraden. Welke invloed qua snelheid hebben deze precies? Enkel bij het opstarten?
 • Als je kast toch open is, kijk eens welk merk je moederbord is??

  Verder is Vista niet t meest stabiele en "smoothe"OS van MS, als je grote dingen gaat veranderen zou ik overwegen windows 7 te kopen.

  Verder lijkt me mn als je stotters krijgt na een tijdje spelen de hitteafvoer een probleem, simpele test, speel eens met 1 zijkant van de kast af.
 • Dan lijkt het er meer op dat je een socket 1156 moederbord en processor hebt en geen socket 1366. Lees anders even de specieze specs uit met bijv. CPU-Z:
  http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html

  Verder vind ik Windows Vista ook helemaal niet zo dramatisch slecht als door velen voorgesteld wordt, als je deze maar bijgewerkt hebt t/m Service Pack 2. En het geheugen kun je ook makkelijk uitbreiden met 2x2GB extra, check ook even met CPU-Z wat er nu precies in zit (tabje SPD).

  Tenslotte over die harddisk: Daar merk je het verschil inderdaad meer bij het opstarten van Windows, maar ook bij het laden van applicaties en gamelevels. Maar als je daarbij geen last hebt van traagheid dan hoeft zo'n harddisk upgrade niet.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.