Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

welke (kleur) telefoondraden worden er gebruikt bij ADSL

Anoniem
None
7 antwoorden
 • Hallo,

  Binnenkort hoop ik dat ook mijn telefoonlijn (weer) geschikt is voor ADSL. Nu heb ik zojuist in het februari nummer het artikel gelezen waarin staat uitgelegd hoe je zelf ADSL kunt aanlsluiten. Wat ik voor mijn situatie echter mis is welke kleur draden er worden gebruikt van de telefoonlijn en later, als de splitter is geplaatst welke er dan gebruikt worden voor ADSL. Misschien is het handiger om te weten welke positie de gebruikte draden hebben in het insteekplugje. En moet er een crosskabel gemaakt worden of is de verbinding 1 op 1? En geldt dat ook voor de kabel tussen de modem en netwerkkaart? Alvast bedankt voor de info!


 • Dat kan verschillen. In het algemeen zijn het de blauwe en rode draad (A en B) die nu voor de huidige aansluiting gebruikt worden. Echter als er (ooit) twee aansluitingen zijn (geweest), of als het gewoon anders is, tja dan is dat even puzzelen. Kern van de zaak is de twee draden vinden die nu voor de telefoon worden gebruikt. De fase schijnt er niet toe te doen. In een rj11 steker gaat het om de middelste twee draden.

  Ik ga niet bevestigen dat het makkelijk is. Ik heb geen standaard aansluiting dus dan wordt het sowieso iets meer puzzelen. Verder zet ik vraagtekens bij de veiligheid, ik denk dan aan overspanning en (indirecte) bliksem inslag.
  Een ander punt is dat KPN als service de modems ook geconfigureerd kan leveren. Scheelt toch nog wat instelwerk. Het enige echte probleem dat ik heb gehad is dat de modem configuratie alleen goed ging met één netwerkkaart in de PC. Na de configuratie maakte het verder niet meer uit.
 • bedankt! Ik zit echter nog wel met een aantal vragen zoals bijvoorbeeld het al dan niet gebruik van een cross kabel tussen de modem en pc en welke draden worden er gebruikt tussen de modem en de splitter.
 • de draden die worden er gebruikt tussen de modem en de splitter.net als van die teloon draad..
 • Tussen de splitter en het modem komt telefoonsnoer. Ik ben het alweer vergeten, maar wordt er geloof ik eentje bijgeleverd. Het is wel een kort snoertje. Er zit dacht ik ook een RJ11 krimptang bij met RJ11 connectors.

  Tussen het modem en de PC komt een gewone netwerkkabel. Er wordt zo'n snoer bijgeleverd.
 • allen bedankt. Ik zit echter nog met een vraag, de kabel tussen de modem en splitter, is dat een crosslink of een gewone 1 op 1 kabel?
 • Zoals gezegd, zit er tussen de splitter en de modem gewone telefoonkabel. De middelste twee draden worden gebruikt. Voor de huidige generatie telefoontoestellen maakt het in principe niet uit dat de A en B verwisseld worden. Dus dat crosslinked, daar zou ik geen zorgen over maken.
  Heb je nog zo'n T65, o.i.d, dan is dat misschien wel een probleem.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.