Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

controller

Anoniem
Rip-rip
5 antwoorden
 • bedankt voor je reactie!
  Ik kende de verschillen in snelheid niet precies, dat is me nu duidelijk!
  Natuurlijk kan ik rekenen maar het gaat me vooral om de praktijk, is de winst de uitgave waard. Lopen spellen beter ed.
 • In een pII 233 heb ik een harde schijf erbij gezet. Deze schijf kan natuurlijk veel sneller dan de ultra ATA controller die op het moederbord(Intel 440 LX) zit. Nu zag ik dat ER pci-kaartjes zijn met snellere controllers.
  Is dit de moeite waard? Wat voor winst kun je maken?
 • op jou mobo gaat de HD dus 33mb per sec doorvoeren

  met bv een U100 controller (en een HD die hiervoor geschikt is) 100mb per sec.

  zelf rekenen ? :wink:
 • Even relativeren…

  Die 33MB/s of 100MB/s zijn de maximale doorvoersnelheden in burst. De snelheden worden dus alleen gehaald bij lezen en schrijven naar de cachebuffer op de harddisk, en dan alleen nog in theorie.

  Ga er maar van uit dat het maximale wat die ATA100 harddisk normaal gesproken zal halen, ergens tussen de 30 en 40MB/s zal liggen indien je een fatsoenlijke harddisk hebt. Dit is maar net boven het 'dak' van ATA33.

  E.e.a. kom er op neer dat het prestatieverlies dus voornamelijk wordt bepaald door de buffered reads/writes en dus relatief gezien gering is. Het is dus zeker geen 50% verbetering op een ATA100 controller. Eerder enkele procenten in de praktijk.
 • Ok, nog een keer relativeren want ik ben hier nieuw in en kom straks waarschijlijk dezelfde probleem tegen. Ik heb zelf een ata66 controller (?) en heb een oogje op een WD harde schijf van 60 GB met een UATA 100. Dus in weze hoef ik hier ook niks extra aan voor te schaffen en kan ik 'm zo prima gebruiken?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.