Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

vraag over partitie

Anoniem
None
16 antwoorden
 • Ik gok er maar op dat deze vraag hier thuishoort.

  Ik heb het volgende. Na een kapotte harde schijf hebben we een nieuwe harde schijf gekregen van de computerfabrikant (gateway). Deze harde schijf bleek dus in partities te zijn verdeeld. Ik heb namelijk nu een harde schijf C (251 mb vrij / 1,75 gb gebruikt) en D (10,7 gb vrij / 5,86 GB gebruikt).

  Op de C-schijf staat windows 98se. Ik heb word, excel al naar de D-schijf verplaatst om ruimte vrij te houden.

  Mijn vraag is: is het mogelijk om vrije ruimte van D naar C over te plaatsen, zodat Windows weer meer lucht krijgt.
 • Partition Magic regelt het voor je.

  De laatste versie 7 is ook geschikt voor windows XP.

  Tis maar dat je het weet….

  Suc6!
 • Dat kan dus zo gedaan worden, zonder dat de schijf leeg moet?
 • Jep
 • Ik heb het programma geinstalleerd en even gekeken hoe de situatie is.

  Het blijkt dat de D-schijf fat32 is en de C-schijf gewoon fat. Kun je dan gewoon harde schijf ruimte weghalen van de D-schijf en overplaatsen naar de C-schijf?
 • Yep kan. Ik zou zelf de fat-schijf ook omzetten in fat32. Dit kan ook met partition magic. Is dit programma niet geweldig? Ben benieuwd of er nog een PM versie 8 komt want wat missen we eigenlijk nog?

  Suc6!
 • Het omzetten ga ik niet doen.
  Ik las namelijk dat je dan windows 98se beter moet plaatsen. Het gaat me meer erom dat er meer lucht komt voor windows.
 • [quote:5bb5d42fbc]
  Op 2002-01-23 12:43, schreef martwout:
  Het omzetten ga ik niet doen.
  Ik las namelijk dat je dan windows 98se beter moet plaatsen. Het gaat me meer erom dat er meer lucht komt voor windows.
  [/quote:5bb5d42fbc]

  Wat bedoel je hier mee?
 • Quote windows-help:
  Wanneer u de vaste schijf eenmaal met Conversieprogramma (FAT32) naar de FAT32-indeling hebt geconverteerd, kunt u niet meer naar de FAT16-indeling terug, tenzij u het FAT32-station opnieuw partitioneert en formatteert. Als u het station hebt geconverteerd waarop Windows 98 is geïnstalleerd, moet u het station opnieuw partitioneren en Windows 98 opnieuw installeren.
  —–
  Als dat klopt, ga ik dus de c-schijf niet in fat32 omzetten.
 • Dat omzetten is juist het meest zinnige wat je kunt doen naast het "oprekken" van je C partitie en het verkleinen van je D partitie. De File Allocation Table werkt namelijk met het volgende principe: de partitie op je HD (bijv. C:) is weer opgedeelt in Clusters. een cluster is een "hokje" waar een bestand of een deel daarvan in past. In een cluster kan echter maar 1 bestand of gedeelte daarvan tegelijk staan. Stel je heb een bestand dat kleiner is dan de clustergrootte, dan wordt daar toch een geheel cluster voor gereserveerd en ben je de loze ruimte die niet opgevult wordt in het cluster toch kwijt. Je verliest dan dus nuttige ruimte. FAT32 gebruikt een kleinere clustergrootte dan FAT(16). Hoewel de capaciteit van de partitie dus gelijk blijft (bijv 2 GB) Gebruik je die ruimte efficienter bij FAT32 dan bij FAT16 en houd je waarschijnlijk dus ook effectief meer ruimte over…

  (Ik weet het niet zeker, maar het kan zijn dat de File Allocation Table voor FAT32 wat groter is dan die voor FAT16, maar het efficientere gebruik compenseert dat ruimschoots…)
 • Ik heb nu de d-schijf verkleint via partition magic 7 pro. Ik heb er 2 gb afgehaald, zodat er nog 8 gb overblijft daar.

  Maar nu heb ik dus 2 gb unallocated. Hoe krijg ik dat deel bij de c-schijf?
 • Die non allocated staat onder de partitie d-schijf.
 • Je kunt toch met je muis gewoon een beetje schuiven of niet? Die balken een beetje oprekken enzo…
 • Bij het rezisen had je de ruimte die je wilt weghalen op D: meteen kunnen toekennen aan C:
  Nu kun je alsnog de unallocated' toekennen aan C: Moet echt niet moeilijk zijn. Klik bijvoorbeeld eens met de rechtermuisknop op de balk van 'unallocated'. In het menuutje wat je nu krijgt zit vast een optie voor je de ruimte aan een van de partities kunt toekennen. Ik kan het je nu niet precies vertellen want ik heb zelf nu natuurlijk geen 'unallocated' gedeelte.

  Het verhaal wat Captain_Kansloos verteld over fat32 zou ik zelf niet beter kunnen verwoorden. Omzetten naar fat32 heeft alleen maar voordelen. Dat je het niet terug kunt zetten naar fat16 maakt niet uit. Fat32 is nu eenmaal beter en er zijn verder geen nadelen of compatibiliteitsproblemen of wat dan ook. Gewoon doen.

  Hé Captain_Kansloos, nog 4 keer posten en je hebt er 1000! :smile:
 • [quote:8ad5b69241]
  Hé Captain_Kansloos, nog 4 keer posten en je hebt er 1000! :smile:
  [/quote:8ad5b69241]

  Time to Party!!!!
 • Je zult C in elk geval naar FAT32 moeten omzetten voordat je die kunt resizen. FAT16 heeft nl een bovengrens van 2 Gb. Wil je dus je ruimte bij C voegen, dan [b:3f63ebbbac]moet[/b:3f63ebbbac] je deze eerst omzetten naar FAT32. En overigen geldt dat niet terugkunnen naar FAT16 alleen maar voor de standaard Windows tools. Als je Partition Magic gebruikt, dan kun je wel degelijk FAT32 terug zetten naar FAT16, mits de partitie niet groter is dan 2 Gb. Maar inderdaad, dat heeft geen enkele zin. FAT32 is in vrijwel alle gevallen beter dat FAT16. Uitzondering is de mogelijkheid dat je ook WinNT hebt geïnstalleerd, die kan niet met FAT32 overweg. Voor de rest: [i:3f63ebbbac]doen[/i:3f63ebbbac]!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.