Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

RAID

Zippo
3 antwoorden
  • heeft iemand misschien een antwoord op de volgende vraag, wat is eigenlijk het verschil tussen IDE en RAID controller ?
  • Ide is een protocol, zeg maar een computer taal, waarmee ide harde schijven met de rest van de computer communiceert, cd rom spelers zijn er ook met een ide stekker maar communiceren wel degelijk met een andere taal, namelijk atapi, wat wil atapi zeggen namelijk de scsi taal gebruiken over de ide bus. Scsi staat bekend om zijn snelheid en zijn hoge prijs wat kan scsi wel wat ide niet kan, om het verhaal niet te lang te maken hebben we het alleen over de laatste generatie scsi controllers, met scsi kun je maximaal 15 apparaten (harde schijven, cdrom, dvd, scanners, tape streamers,zip drive,s jazz drives) zowel intern als extern aansluiten, ieder apparaat communiceert met de controller op zijn eigen snelheid, met ide is het zo dat als er een snel en langzaam apparaat op de bus zitten de laagste snelheid gehanteerd word, ide is er alleen voor interne apparaten en alleen voor harde schijven cdrom dvd zip en jazz drives, onstream maakt ook tape streamers voor op de ide bus. Met ide kun je maximaal twee apparaten per controller aansluiten, de meest moederborden beschikken over twee ide controllers zodat je maximaal vier apparaten kunt aansluiten. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook moederborden die beschikken over twee extra Ata 100 controllers (voor zover mij bekend kun je alleen harde schijven op een Ata 100 controller aansluiten) eventueel in raid modus, raid is een hoofdstuk apart en behandelen we dan ook verderop deze pagina. Een Ata 100 controller is een ide controller die een maximum snelheid heeft van 100 MB per seconde, scsi gaat op dit moment niet sneller dan 160 MB/s, klinkt snel maar schijn bedriegt, deze snelheid haalt hij alleen van het cache geheugen naar de interface, ide schijven hebben op dit moment niet meer dan twee MB cache, er bestaan scsi schijven die maar liefst 16 MB cache geheugen hebben, een andere factor die de snelheid van een harde schijf bepaald is het toerental, ide schijven draaien niet sneller dan 7200 toeren per minuut, scsi schijven zijn leverbaar tot een toerental van 15000 toeren per minuut. Waarom kom je dan vrijwel nooit desktop PC's tegen die volledig in scsi zijn uitgevoerd, zo te lezen heeft scsi meer te bieden dan ide, een scsi controller die 160 MB/s haalt kost al gauw 800 gulden en de harde schijven zijn ook twee tot drie keer duurder dan de ide variant, de cdrom spelers, branders en dvd spelers in scsi zijn ook gauw 30 procent duurder, hierdoor is scsi alleen weggelegd voor de zwaardere servers en dus voor bedrijven die niet op een gulden meer of minder kijken. :smile:

    Raid staat voor Redundant Array Inexpensive Disks, vrij vertaald: een aantal goedkope schijven die tezamen net zo snel zo niet sneller als één snelle schijf. Nog niet zolang geleden was raid alleen is scsi te verkrijgen dus vergeet het goedkope maar, een scsi raid controller kost, afhankelijk van de uitvoering, ergens tussen 1400 en 3000 gulden. Sinds kort ook raid controllers in ide uitvoering leverbaar. Raid heb je in diverse varianten we behandelen 0,1 en 5, wat is het verschil tussen deze? Raid 0 wil zeggen dat de data verdeelt wordt over de beschikbare schijven, bij gebruik van twee schijven zou de dat twee keer zo snel opgehaald en weggeschreven kunnen worden, bij gebruik van vier schijven, je raad het al. Raid 1 wil zeggen de data naar beide schijven geschreven word, mocht er één kapot gaan staat de data nog op één schijf, hier komt dan gelijk ook het nadeel van raid 0 boven water, want gaat er één schijf kapot ben je alles kwijt, maar hier voor hebben ze raid 5 bedacht, bij raid 5 worden er minimaal drie schijven gebruikt, de data wordt naar alle schijven geschreven maar met een dusdanige hoeveelheid fout correctie bits dat, mocht er één kapot gaan de array een nieuwe schijf automatisch herbouwt en er dus geen data verloren gaat. Voor zover mij bekend is de ide raid alleen in 0 en 1 verkrijgbaar.


  • bedankt voor je snelle en zeer uitvoerige reactie, ik ben in iedergeval weer wat "wijzer" geworden.


Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.