Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

snelheid???

Eddy van Wuyckhuyse
9 antwoorden
 • Hallo

  Ik zou graag willen weten als je een harddisk van 5400 rpm ( western digital ) (word C schijf ) en een harddisk van 7200rpm ( Maxtor )( word D schijf eventueel met een E schijf als parttie ) op een systeem kan laten lopen gaat dan de snelheid naar beneden van de Maxtor die is tenslotte 7200 rpm

  Het is de bedoeling dat de Maxtor harddisk gebruikt gaat worden voor het opslaan van films die gemonteerd zijn met een dc 10 montagekaart en voor opslag van bestanden

  En op de C schijf komt het besturingssysteem ( win xp )

  Met vriendelijke groet Ronald
 • Dat zou ik andersom doen als ik jou was. Dus de 7200 voor je winXP en de tragere schijf (+een andere partitie van je 7200) voor de rest. 5400 is niet gaaf als je je hele besturingssysteem er vanaf moet laden.
 • Het kan zonder problemen. De snelheid gaat niet naar beneden. Het aantal toeren van een HD ligt altijd vast. Wel is het beter op de snelste schijf het besturingssysteem en veel gebruikte software te plaatsen. Dat scheelt in de de systeemsnelheid.
 • helemaal mee eens
  : snelste schijf –> winxp
 • Hmm, zou ik alleen doen als de schijf snel en groot genoeg is. Anders overwegen nog een andere HD te kopen. Ik heb nu tijdelijk ook een wat tragere HD in mijn systeem omdat ik een tweede WIndows 2000 installatie wil testen. Die UDMA33 HD is in schrijf performance een factor 7 langzamer. Zeker ongeschikt voor video bewerking. Ik denk dat die HD een kleine cache of helemaal geen cache heeft. Ik zal dat nog eens controleren.
 • Waar je op moet letten is de mode waarin de schijven kunnen werken. Als je 5400 rpm schijf een UDMA33 is en je 7200 RPM een UDMA100 en je sluit ze beiden aan op hetzelfde IDE kanaal (een als master, een als slave), zal de snelheid van de langzaamste voor beiden gelden; dat is dus UDMA33. Dit geldt niet als je ze beiden op hun eigen IDE kanaal zet (beiden master).

  Echter, je zult ook nog wel een CD-speler en misschien een writer hebben; hetzelfde geldt in combinatie met CD-spelers en CD-schrijvers. De langzaamste bepaalt de snelheid op het kanaal.

  Probleem is dat je normaliter slechts twee ide kanalen hebt. Als je dus meer dan twee apparaten hebt, zal er altijd wel een 'snelheids' conflict optreden. Als je daar problemen mee hebt, kun je dat eventueel oplossen door een extra controller kaart in je PC te plaatsen.
 • [quote:771aede27b]
  Op 13-02-2002 5:45, schreef Wim Sturkenboom:
  Waar je op moet letten is de mode waarin de schijven kunnen werken. Als je 5400 rpm schijf een UDMA33 is en je 7200 RPM een UDMA100 en je sluit ze beiden aan op hetzelfde IDE kanaal (een als master, een als slave), zal de snelheid van de langzaamste voor beiden gelden; dat is dus UDMA33. Dit geldt niet als je ze beiden op hun eigen IDE kanaal zet (beiden master).
  [/quote:771aede27b]

  Is niet juist!!
  Hangt helemaal van de controller af. Een moderne controller (kan al enkele jaren) kan de master en de slave gescheiden aanspreken op hun eigen snelheid. De snelheid gaat absoluut niet omlaag. Uiteraard gaat data overzenden tussen die 2 apparaten wel langzamer door de fysieke beperking van 1 kabel. Dus gaat er veel data over en weer dan is het verstandig 1 HD op de secundaire poort te plaatsen.

  Die opmerking van dezelfde modus op 1 IDE kanaal wordt de laatste tijd vaker op dit forum gemaakt. Dat geldt sinds de UDMA33 dus niet meer.
 • Uit eigen ervaring weet ik dat het systeem trager wordt met een tweede langzamer hdd.
  Niet doen dus. Nieuwe kopen. 80gb of zo, en dan partioneren.

  Groeten Willem
 • helemaal gelijk Willem! En dat in je eerste post nog wel :wink:
  Anyway, ik heb zelf laatst nog een antieke 2,1Gb HDD naast mijn UDMA100 Maxtor gehad en Windows opstarten duurde zeker 3-4 zo lang :sad:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.