Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Aarding !

Anoniem
atmaram
8 antwoorden
 • Graag zou ik horen wat je kunt verwachten als je machine op een niet geaard stopkontact is aangesloten.

  Alipapa
 • Je mag verwachten dat je machine het doet :grin:

  Tot ongeveer een jaar geleden had ik mijn computer niet aan de randaarde en heb nooit problemen ondervonden. Wel was de aarde van alle aangesloten apparaten (voor zover aanwezig) via de 'randaarde' van het stekkerblok met elkaar doorverbonden; alleen de 'randaarde' van het stekkerblok was niet verbonden met de aarde.

  Modemen ging als een zonnetje, 50kbit/s.

  Na verhuizing hangt nu alles wel aan de aarde. Helaas werkt mijn modem nu niet meer, maar dat kan andere oorzaken hebben.
 • Aarding heeft eigenlijk als primaire functie de elektrishe beveiliging van je apparatuur, er zijn verschillende klasses in apparaten, apparaten die dubbelgeisoleerd zijn en die dus geen aarding nodig hebben, en apparatuur die enkelvoudig geisoleerd zijn en waar bij bijv. een fabricagefout of slijtage er in het ergste geval spanning op de metalen delen van de behuizing kan komen te staan met alle gevolgen van dien. Wil je 100% veiligheid moet je alles aarden. Tevens is het tegenwoordig volgens de NEN1010 norm verplicht alle ruimtes te voorzien van een aardleiding. Maar dat geldt alleen voor nieuwbouw.
 • Bedankt allemaal voor de informatie.
  Mijn vraag stelde ik omrede van allehand vage uiterst hinderlijke klachten zoals opeens opnieuw opstarten of totaal vastlopen wat nog al dikwijls gebeurde als ik de muis klikte maar ook zonder enige reden.
  Ik veel afgezocht en opnieuw geinstalleerd maar het probleem bleef tot dat ik in een opwelling een ~ surgeprotector ~ in de 230v leiding weghaalde, sindsdien is het rustig !
  Dat apparaatje zou zg spikes- dat zijn smalle piekjes -uit het stopcontact filteren.
  Het middel was kennelijk erger als de kwaal.
  Ik heb het apparaatje open gemaakt, er zat alleen een soort buisje in zoals in TL starters te vinden zijn met een condensator en een weerstandje in een schakeling paralel aan de netspanning.


  Alipapa
 • Hmm, ik dacht dat die dingen meer konden. Dat glazen buisje is voor de overspanning. Maar bij een serieuze spanningspiek, zal dat denk ik niet helpen. Lijkt me wel een onderzoek waard van Computer!Totaal. De overspanning waar ik tot nog toe mee te maken heb gehad was veroorzaakt door de bliksem. Daar is behalve loskoppelen, weinig tegen bestand.

  De vraag betreft de randaarde. Ik zou zeggen: altijd gebruiken! Nadeel: kans op aardlus. Bij een zwevende aarde, zoals de meeste apparaten zijn aangesloten, voel ik altijd een spanning die bij het plaatsen van een connector een vonk overslag kan geven. Dat lijkt me niet gezond. Je kunt zeggen, apparatuur alleen aansluiten als die uit staat, maar dat is volgens mij geen 100 % garantie. Aarding lijkt me daarom noodzakelijk zeker als er ook een netwerk, of TV-aansluiting wordt gebruikt.

  Ik heb in de meeste kamers in mijn huis nu randaarde aangelegd. Alleen de woonkamer nog. Merkwaardig dat een aannemer niet hoeft te vertellen waar leidingen lopen en welke bedrading in de buizen zit. Onlangs ontdekt dat mijn zolder vol ligt met mogelijke aansluitingen voor randaarde.
  Tijdens dit soort werkzaamheden denk ik nu heel anders over de oplevering van een huis. Een ding weet ik wel, deze aannemer was een krent! Er is letterlijk op van alles en nog wat bezuinigd. Gelukkig dat ik toch maar heb gekozen voor meerwerk.
 • Hoi,

  Toch mag je wel enigzins blij zijn met die mogelijkheden voor aansluiting van randaarde (op zolder).

  Bij mij thuis ligt er volgens mij helemaal nix.


  Dat vind ik ergens wel vervelend. Want het schijnt idd wel beter te zijn om je pc (voor de modem, netwerk en de afscherming van de monitor-straling) te aarden. Maar thuis kan dat helemaal niet, of ik moet de pc in de keuken zetten :smile:
  Het is een vrij oud huis (1957), en toen deden ze daar nog niet echt aan blijkbaar. :sad:


  Groetjes, Ed
 • Aarding is wel degelijk belangrijk… als je twee verschillende apparaten op elkaar aansluit, in ons geval 2 computers, kun je makkelijk een potentiaal verschil krijgen, dwz dat bijvoorbeeld tussen de ene kast (massa) en de andere kast een spanningverschil zit.
  dit kan de boel makkelijk mollen ! Net zoals wanneer statische electriciteit niet afgevoerd kan worden…
  dus als je dan 2 pc 's aan elkaar koppelt kun je het zwikkie in een uiterst geval weggooien !
  En dan heb ik het niet eens over je eigen veiligheid.
 • [quote:c2fa0f0680]
  Bij mij thuis ligt er volgens mij helemaal nix.
  [/quote:c2fa0f0680]

  Je kunt eventueel de computer middels een goed verlengsnoer (3x1,5 mm2 draad) o.i.d aansluiten. Als je buitenverlichting hebt of een ventilator regeling op zolder (dat was namelijk mijn geluk) dan zit er in sommige centraal dozen in huis een aardleiding. Soms zit er ook randaarde in de badkamer. Dan is het uitzoeken hoe de groepsindeling in huis en hoe de verschillende centraaldozen met elkaar zijn verbonden. Mijn huis bleek op zolder uiteindelijk 7 leidingen te lopen met randaarde verdeeld over 5 groepen. Op de eerste verdieping twee leidingen over twee groepen. En uiteraard de keuken. In de woonkamer ligt er bij mij ook een draad vanwege de buitenverlichting.
  Wat op zich kan als het leiding werk goed in elkaar zit, is randaarde gewoon toevoegen. Zolang er nog maar twee draden in de buizen zit kan er makkelijk nog eentje bij (zolang er maar niet teveel bochten inzitten en het huis niet is gebouwd door een aannemer die mijn huis gebouwd heeft, want dan is zelfs 1 bocht over een afstand van nog geen twee meter teveel …).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.