Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

HD partitioneren

Binary
17 antwoorden
 • Ik heb er nu vanalles op staan op mijn Harddrive. Weet er iemand een goed programma,… om mijn HD,… welke nu alleen uit 1; C partitie bestaat, op te delen zonder dat ik moet formateren!
  IBM ICLA,… 40GB.
 • Ja partition magic van Powerquest (www.powerquest.com) daarmee kan het allemaal
 • En voor een koopie (gratis dus): http://www.igd.fhg.de/~aschaefe/fips/
 • Hee Binary,

  Werkt dat goed??? Of heb je er zelf geen ervaring mee?

  Want dat is het eerste freeware programma wat ik hiervoor tegenkom… :smile: Partition magic is een hele bekende, maar kost behoorlijk wat geld.

  (overigens heb ik zelf mijn hd allang opgesplitst :grin: )
 • Deze is ook voor nop;
  http://www.webtree.ca/newlife/partition_manager_info.htm
 • [quote:687fa1cc16]
  Op 26-03-2002 23:30, schreef Chrizzly:
  Ja partition magic van Powerquest (www.powerquest.com) daarmee kan het allemaal
  [/quote:687fa1cc16]

  Die heb ik,… maar als ik nu partitioneer,… wist hij dan gegevens ofzo?

  Volgens defragmentatie van WinXP is 18Gb verdeeld over mijn 40Gb schijf. (na defragmentatie).


  Ik had het liefst 2 x 20Gb partities. Plaatst Partition magic de gegevens automatisch om,… of gaat informatie verloren als ik herpartitioneer!

  Die vraag wil ik eerst beantwoord hebben voor ik met mijn schijf ga klooien!
 • Heej Jugg, nie zo stresse man! Je kunt met Partition magic prima die HD splitsen. Ik weet niet of je NTFS of Fat32 (volgens mij gaat fat32 maar tot 32 GB) gebruikt, maar volgens mij is Fips alleen voor het splitsen van Fat32 partities. Het programma waar H het over heeft is Ranesh Partition Manager, maar die kan alleen nieuwe partities maken, niet splitsen en migreren etc. Partition Magic is dus de Way to go. Zolang de partitie die je over wil houden net zo groot of groter is dan de hoeveelheid data die erop staat, is er niks aan de hand. Effe defraggen van te voren is idd verstandig. Kun je na de splitsing alles overpompen.
 • Let op met PMagic, het kan je partitie en data om zeep helpden, ofschoon het meestal goed werkt.

  Het meest veilige is natuurlijk je data op een CD branden, of naar een andere PC kopieren met een (crosslink)netwerkkabel.
 • Volgens P M pro, heb ik NTFS.

  Dus als ik 18GB er op heb,… ook al is het VERDEELD op de schijf,… kan ik toch nieuwe partities maken.

  Volgens het WinXP progje staan de gegevens nog steeds verdeeld over de schijf,… ook al zijn ze geformateerd!
 • Heb je PM al wel eens opgestart? Er zit als het goed is gewoon een "slider" in waar je mee kunt schuiven. Die geeft ook aan wanneer een partitie niet kleiner gemaakt kan worden etc. Probeer het eens… Kun je trouwens in XP zelf niet de grootte van je partities aanpassen?
 • Ik zou niet weten hoe!
 • Als Admin inloggen en dan ergens onder admin tools ofzo geloof ik… ik weet bijv. wel dat je onder 2000 en NT in wondows partities kan aanmaken op ongeformatteerde HD ruimte, wellicht dat je ook kunt resizen??
 • In Win2000 en XP kun je (als administrator of beheerder) wel partities verwijderen en aanmaken op vrije ruimte maar je kunt beslist niet resizen. Je kunt met Fdisk ook FAT32 partities >32 Gb aanmaken maar niet met de setup van WinXP; die gaat inderdaad tot 32 Gb. Alles daarboven wordt automatisch NTFS. Inderdaad is FIPS alleen voor FAT geschikt en dan nog alleen om te splitsen. Ranish (www.ranish.com) kan wel degelijk FAT-partitions resizen, maar is voor NTFS inderdaad ongeschikt. Hoe dan ook is Partition Magic alles en iedereen de baas, omdat je daar gewoon alles kunt doen op het gebied van partities. Ik werk er al jaren mee en kan echt niet meer zonder. En in al die jaren is het echt [i:a747d281c8]nog nooit[/i:a747d281c8] fout gegaan, wat voor ingewikkelde toeren ik ook uithaal. Maar het [i:a747d281c8]kan[/i:a747d281c8] wel en het is ook altijd om een image achter de hand te hebben; derhalve behoort ook [b:a747d281c8]Norton Ghost[/b:a747d281c8] tot mijn standaard-uitrusting.
 • En FIPS? Heb je daar ervaring mee? Lijkt me af en toe wel nuttig voor kennissen en zo die partities willen maar hun hd al vol hebben staan. :grin:
 • [quote:221985b7f8]
  Op 28-03-2002 13:21 schreef Binary:
  In Win2000 en XP kun je (als administrator of beheerder) wel partities verwijderen en aanmaken op vrije ruimte maar je kunt beslist niet resizen. Je kunt met Fdisk ook FAT32 partities >32 Gb aanmaken maar niet met de setup van WinXP; die gaat inderdaad tot 32 Gb. Alles daarboven wordt automatisch NTFS. Inderdaad is FIPS alleen voor FAT geschikt en dan nog alleen om te splitsen. Ranish (www.ranish.com) kan wel degelijk FAT-partitions resizen, maar is voor NTFS inderdaad ongeschikt. Hoe dan ook is Partition Magic alles en iedereen de baas, omdat je daar gewoon alles kunt doen op het gebied van partities. Ik werk er al jaren mee en kan echt niet meer zonder. En in al die jaren is het echt [i:221985b7f8]nog nooit[/i:221985b7f8] fout gegaan, wat voor ingewikkelde toeren ik ook uithaal. Maar het [i:221985b7f8]kan[/i:221985b7f8] wel en het is ook altijd om een image achter de hand te hebben; derhalve behoort ook [b:221985b7f8]Norton Ghost[/b:221985b7f8] tot mijn standaard-uitrusting.
  [/quote:221985b7f8]

  In de faq van Ranish staat het volgende:

  Q: Can I partition my disk without losing data with your Partition Manager?

  A: Yes. You can. If you have one large FAT-16 or FAT-32 partition and you want to create another partitions, without losing existing data you have to do the following:
  1. Defragment your C: disk.
  2. Run partition manager and change partition size in TWO places: partition table and boot record (you get there when you press Enter). Make sure the size does not drop below minimum partition size.
  3. Reboot computer and run SCANDISK to check for errors / adjust FAT-32 free space.
  4. Create new partitions.


  en deze faq vragen:

  Can I shrink FAT partition?
  Can I enlarge FAT partition?
  Can I convert FAT-16 to FAT-32?
  Can I convert FAT-32 back to FAT-16?
  Can I merge two FAT-16 partitions into a single FAT-32?

  Volgens mij kun je dus alleen fat32 resizen etc. en niet NTFS en consorten… Tenminste, daar ga ik veiligheidshalve maar vanuit. Ik heb wel dit gevonden trouwens:

  http://www.zeleps.com/

  Maar goed, PM does the job iig.


 • Eddey,
  Ik heb zelf alleen maar wat "gespeeld" met FIPS zonder echt de zaak in gang te zetten. Maar ik ben best bereid om een experiment te doen met dit geval. Ik moet even een slachtoffer (PC met een FAT partitie) zoeken om de operatie op uit te voeren. Ik laat het resultaat nog wel even weten. Overigens zou ik kennissen gewoon een PM bootdiskette geven, want daarmee kun je zoiets ook uiterst simpel doen. Maar dat terzijde.
  En Captain_K: dat Ranish niet geschikt is voor het shuffelen met NTFS partities had ik al aangegeven, dus dat ben ik helemaal met je eens. En voor de onervaren PC'er is dit programma ook veel te ingewikkeld. Voor de meensten dus eigenlijk ook niet echt een "redelijk" alternatief.
 • Alles ging prima,… klaar in 5 minuten!

  Alleen 1 probleem!

  C: Primary
  D: CD-ROM
  E: Plextor
  F: Logical

  Hoe maak in WinXPvan de F: D: ???

  [edit] ok, heb het al!

  _________________
  Ignore idiots and flamers!
  Replies only encourage them!


  [ Dit bericht is bewerkt door: Juggernaut op 2002-03-28 17:22 ]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.