Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

hd partitioneren

Anoniem
CobraPH
7 antwoorden
 • Ik ben van plan mijn 40 GB HD (Fat32)te verdelen in 3 partities: een partitie voor windows xp, en partitie voor programfiles en een partitie voor data. Omdat niets wil verliezen wil ik PM 7.0 gebruiken.

  Vragen:
  1: is dit zo verstandige keuze ?
  2: kan ik zomaar programmabestanden in een andere partitie plaatsen, werken ze dan nog?
  3: welke minimale grootte voor de primaire partitie?

 • 1. Dit is geen slechte keuze
  2. Dit is mogelijk, maar dan moet je het bij de installatie aangeven.
  3 Ik dacht voor FAT32 512 MB

  Wat je wilt is mogelijk alleen is het heel veel werk. Je bent het beste af om alles te back-uppen en daarna alles schoon te installeren.
 • 1) Lijkt me wel
  2) Als programma's al ge-installeerd zijn, kan dit niet zomaar. Er staan vaak referenties in het register die verwijzen naar de originale lokatie. Ik meen dat PM met een programmatje komt om dit voor je te doen
  3) Als je op je primaire partitie alleen WinXP plaatst, lijkt 2..3 GB me genoeg hoewel ik geen idee heb hoe groot XP is. Daarna moet je overwegen of je veel data gaat genereren of veel programma's gaat installeren. Dat bepaalt de verhouding tussen de programma-partitie en de data-partitie.
 • Ik denk dat ik Program Files gewoon op de c schijf zou houden. Al die dingen zijn toch installs die overbodig worden bij een corrupte windoos/ nieuwe install

  ik heb: c: 3,5GB Windoos + PF
  d: 15 GB Random downloads en backup
  e: 20 GB Films en spellen
  f: 20 GB MP3
 • Ik zou ook windows en programma's op C: houden en denk eraan dat brand programma's graag een paar honderd mb vrij hebben op een partitie (meestal kun je de schijf wel instellen, maar of dat altijd kan?) Dus kortom hou rekening met een GB vrije ruimte op C:
 • als je je schijf in partities wil opdelen kan je dit doen met partition magic, maar het hangt er wel vanaf hoeveel je al geinstalleerd heb staan.

  ik zou voor de primaire partitie 10 gigabyte gebruiken. dit i.v.m. de updates voor xp en de bestanden die zich automatisch op de hoofdpartitie installeren.

  Doe wel eerst je harde schijf defragmenteren voordat je hem gaat partitioneren en maak van de belangrijkste bestanden een backup.

  ik heb het programma zelf ook gebruikt en het is goed gegaan.

  programfiles gebruik je trouwens op iedere partitie.

  je kan bv. ook een partitie voor alleen spellen en 1 voor kantoor gebruik maken.

  de grootste partitie geef je aan de toepassingen die je het meeste gebruikt.

  succes
 • Allen bedankt voor de reakties, ik ben een stuk wijzer. Ik ga een partitie maken voor het systeem en de applicaties (10 GB), een partitie voor spellen (10 GB) en een partitie voor data (20 GB).
Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.