Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Energieverbruik computer

Anoniem
None
8 antwoorden
 • Weet iemand hoeveel stroom een computer verbruikt als de monitor uitstaat.
  Ik vraag me namelijk nogal af hoeveel het kost om een computer een nacht te laten downloaden
 • Het is niet erg om hem een nacht te laten downloaden gewoon het beeldscherm uitzetten maar vergeet wel niet de opties:
  - vaste schijven uitschakelen
  - en op slaapstand over te gaan op nooit
  te zetten.

  Instellingen/configuratiescherm/energieopties

  Het ligt denk ik aan je computer hoeveel die verbruikt want een zwaarde voeding BV: 300 Watt ATX zal meer verbruiken als een 230 watt

  GREETZ Stefan
 • Idd.
  Dat vermenigvuldig je met het aantal uur en je hebt het aantal Watt-uur. Aangezien de prijs van elektriciteit per kilo-Watt-uur (kWh, 1000 Watt-uur) berekend wordt deel je dit door 1000.

  Dus stel je hebt een voeding van 300 Watt en die laat je 8 uur aanstaan. Dat is dus 2400 Wh = 2,4 kWh.

  Ik weet zo niet hoe de elektriciteitsprijs ligt (hangt ook van je aanbieder af), maar ergens rond de 17 eurocent denk ik. Dan kost 8 uur pc (zonder monitor) aan dus 40.8 eurocent…
 • Onzin natuurlijk… een 300W power supply wil niet zeggen dat ie dat ook levert… Het hangt af van de verbruikers in je PC en van de ingestelde energieopties.

  Als je het precies wilt weten, dan zul je ofwel de boel gaan optellen, ofwel hang je er even een amperemeter tussen…
 • he, he eindelijk iemand die weet waar ie het over heeft…….
 • Hoi,

  Is het niet zo dat een voeding die 300 watt op de uitgang levert op dat moment ook 300 Watt verbruikt, dus een rendement heeft van 100%?. Nee dus!
  Ik ben niet op de hoogte van rendementen van diverse PC voedingen maar weet wel zeker dat het geen 100% is……een voeding die op dit moment 300watt levert zal, afhankelijk van het rendement zeker meer vermogen opnemen als afgeven.
  Een voeding die op dit moment dus 300 wat afgeeft zal in werkelijkheid dus meer opnemen dan 300 WAtt, is het rendement 50% dan resulteert dit in een werkelijk verbruik van 600 WATT !!!!!!!!!!

  Alipapa
 • 600 watt? dat lijkt me wel een beetje veel voor alleen downloaden,ik denk dat als je echt een antwoord wil hebben een powermonitor moet aanschaffen (te koop bij oa. conrad voor zo'n 52 euro)
  Dit lijkt me echter een beetje overdreven want een nachtje downloaden,waar praat je over? (misschien 1 euro?)
 • [quote:ebb6c08000]
  Op 20-04-2002 18:03 schreef Alipapa:
  Een voeding die op dit moment dus 300 wat afgeeft zal in werkelijkheid dus meer opnemen dan 300 WAtt, is het rendement 50% dan resulteert dit in een werkelijk verbruik van 600 WATT !!!!!!!!!!
  [/quote:ebb6c08000] Het rekenvoorbeeld klopt! Zo laag is het rendement volgens mij alleen niet. Meestal fungeert een PC niet als een straalkachel. Een redenment van 80-90% is heel gebruikelijk voor een geschakelde voeding. Maar de grote vraag blijft of het gemiddeld verbruik 100 Watt, 150 Watt, 200 Watt of hoger is. In ieder geval is het verbrui afhankelijk van wat er aan zit.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.