Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Hoe vaak kun je een CDRW herschrijven?

8 antwoorden
  • Wat ik van CD rewritable begrijp, is dat deze uit een dikke "zilver"-laag bestaat. Als CDRW vol is, kun je dit wissen. Er wordt dan een laagje weggebrand. Hoeveel lagen (dus zoveel keer kunnen volschrijven) kun je wegbranden? Dit is wel theoretisch, want je kunt een of meerdere bestanden verwijderen en/of toevoegen. Op de ene plek is het dunner en op de andere dikker. Is het aantal lagen afhankelijk van een merk of van een protocol?
  • Wat ik begrepen heb zijn er wel verschillen tussen verschillende merken, net zoals bij CD'rs van 10 tot 100 jaar te gebruiken?! Zoiets zal ook wel bij CD-RW's het geval zijn. 100 x schrijven?
  • In principe kun je tot 1000x overschrijven. Er worden echter geen lagen 'weg' gebrand. Als er gebrand word, is de laser 600 graden en laat deze de schrijflaag smelten. Als de zaak snel afkoelt absorbeert de laag licht (dit is de bedoeling) Bij 200 graden en een kortere tijd zal de laag 'kristaliseren' en dan wel licht door laten. Overigens software als Direct CD is wel zo slim om niet steeds op de zelde plaats te schrijven en te wissen. Dit komt de duur van de cd ten goede.
  • Idd, er wordt altijd gezegd tot 1000x... Hoe merk je trouwens dat 'ie "op" is? Krijg je dan schrijf of leesfouten ofzo? Dat ivm backup op cd-rw. Ik zie niet graag dat blijkt dat 'ie vern**kt is op het moment dat ik hem nodig heb...
  • Gezien mijn ervaringen met CDRW's plaats ik deze op hetzelfde niveau als een diskette. Gemakkelijk in het gebruik, maar na een paar honderd keer schrijven zou ik er geen cruciale backup aan toevertrouwen. Ik gebruik voor dit soort bestanden altijd een gewone (evt. multi-sessie) CD en daarmee heb ik bepaald betere ervaringen. Maar ook daarvoor geldt dat CD's je lelijk in de steek kunnen laten op de meest vervelende momenten.
  • De meeste diskette's gaan bij mij na 7 a 10 keer al naar de ^%&*&^%. Binary. Heb momenteel 4 cd-rw in gebruik die al langer mee gaan. Grtz
  • vanwege de betrauwbaarheid en het gemak om overal waar ik kom de CD-rw te kunnen lezen brand ik deze met Nero, als de data niet meer actueel is formateer ik de CD-rw weer in Nero en brand hem opniew. Dit heb ik met meerdere CD-rw's al meer als 30 keer gedaan zonder problemen.
  • Ik ben jullie allen zeer erkentelijk voor de antwoorden!

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.