Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Muis werkt niet door IRQ problemen

Anoniem
None
64 antwoorden
 • Ik heb overlaatst een nieuwe geluidskaart gekocht (c-media 8738 LX 6 channel pci). Heb de kaart eringestoken, en alles werkt perfect. Twee dagen later deed m'n muis (ps/2) het niet meer. Mijn muis stond niet meer in apparaatbeheer, dus heb ik hem opnieuw geïnstalleerd. Maar na de nodige reboot werkte mijn muis nog altijd niet: er was een conflict met de geluidskaart. Heb dan de geluidskaart eruit gehaald, maar de muis werkte nog altijd niet: er waren nu conflicten met een systeemapparaat (dat ik niet kan uitschakelen). Heb dan de (niet-werkende) muis en dat systeemapparaat verwijderd, en na de reboot werkte alles weer. Dan de geluidskaart er weer bij en nog altijd werkte alles. Tot een dag ofzo later de muis weer niet meer werkte (keyboard en muis (beiden ps/2) reageren niet meer, maar zie toch dat windows ME zelf niet is vastgelopen, aangezien ik anderen nog zag chatten in irc). Na de reset werkte alles behalve de muis. Het komt altijd door dat conflict: irq 12 gebruikt door verschillende apparaten).

  Ik heb wel een plugje van ps/2 naar serieel en één van ps/2 naar usb, maar dan vindt windows ME m'n muis niet.

  Hoe kan ik nu zorgen dat ps/2 niet irq 12 gebruikt (met win ME krijg ik een melding: 'kan de bronnen niet wijzigen' en in de bios van ABIT KT7-RAID kan je dit ook niet)? Of is er een andere oplossing zodat m'n muis het weer doet?
  PS: Ik heb alle apparaten die ik niet gebruikt uitgeschakeld (printerpoort + joystick poort), dus andere apparaten uitschakelen om bronnen vrij te maken kan ik niet.
 • Als dit kan, dan zou je het in de BIOS moeten kunnen instellen. Neem daar eens een kijkje en zoek naar de mogelijkheid om IRQ voor de muis te reserveren.
 • Ik vind nergens een optie in de bios waarmee ik irq kan reserveren voor muis, of waarmee ik irq van muis kan veranderen
 • IRQ12 is gereserveerd voor PS2, kan je niet wijzigen en andere appraten gebruiken hem ook niet. PS2 muisen met een verloopstukje werken meestal niet tenzij het verloopstukje er al bij was bij aanschaf.

  Zeker weten dat je muis het niet toevallig heeft begeven ?

  Heb je geen muis met een seriele aansluiting ?

  Heb je geen USB muis voorhanden ?

  Wordt anders zoeken en zoeken tot en met nieuwe ME installatie
 • Ja, ik ben zeker dat m'n muis nog werkt, aangezien ie et soms wel doet, en soms niet, + dat ik 2 zulke identieke muizen heb, die beiden niet werken op de ps/2 poort of met die plugjes.

  En nee, ik heb geen ander type muis.

  Maar denk je dat de problemen zullen opgelost zijn na een format en een clean install van windows ME?
 • Volgens de manual van dit bord kun je wel degelijk IRQ12 in het BIOS reserveren. Onder [b:dd77ef28be]IRQ's Activity Monitoring[/b:dd77ef28be] kun je IRQ12 (PS/2 Mouse) op Enabled of Disabled zetten. Dat noemen ze toch [i:dd77ef28be]instellen[/i:dd77ef28be]?
 • IRQ's activity monitoring??? vind ik ni in m'n bios

  Hier kun je een foto zien van m'n bios hoofdmenu
  Wat zou ik moeten wijzigen?
 • Die link van jouw klopt niet helemaal. De manual die bij jouw moederbord hoort zou volgens mij hier: www.abit.com.tw/abitweb/webjsp/english/download_content.jsp?pTITLE=KT7+%2F+KT7-RAID&#Manual gedownload kunnen worden. De naam hiervan is [b:22a94cb010]kt7-raid-e.pdf[/b:22a94cb010]. Als die niet met jouw PC overeen komt is er misschien door de fabrikant iets in de BIOS aangepast. Misschien (heel voorzichtig) een BIOS Update? Ik weet niet of dat zou helpen hoor, eerst maar andere mogelihjkheden uitzoeken.
 • http://www.crazyoc.com/articles/images/kt7a/kt7abios2.jpg <- dit is de juiste link (staat kt7a bios maar is ook zo van mijn kt7 raid bios)

  Wat zou ik nu moeten doen in welk menu? En ik wacht liever met een biosflash, maar als ik dat toch moet doen als er geen andere oplossing is, dan kan ik naar het schijnt met een jumper ofzo de bios terugzetten voor het geval dat het misloopt, maar hoe doe ik dat dan juist?
 • Ik weet nu niet precies wat het verschil is, maar volgens de manual: Power Management > Wake Up Events > IRQ's Activity Monitoring.
  Overigens: als je een BIOS update uitvoert, dan kun je [i:cd3ee7a50f]niet[/i:cd3ee7a50f] terug naar je oude BIOS door het zetten van een jumper. Dat slaat namelijk op het [i:cd3ee7a50f]resetten[/i:cd3ee7a50f] van het BIOS, maar dat is totaal iets anders. Zorg dat je weet wat je doet voordat je begint aan een BIOS update!!

  PS: Ik realiseer me nu dat ik het manual te snel heb gelezen. Dit IRQ zetten slaat niet op het toewijzen, maar op het monitoren van IRQ's vanuit de slaapstand. Je hebt hier dus niets aan. En dat betekent weer dat ook een BIOS Update niets zal veranderen. Maar ook dat het eigenlijk gewoon goed zou moeten werken. Dus toch misschien een herinstallatie overwegen en kijken of het in de schone installatie werkt. Daarna andere apparaten installeren en steeds checken of het nog goed gaat.
 • Heeft iemand ervaring met een irq probleem en was dat opgelost na een clean install van windows?

  Ik wil niet voor nix helemaal herinstalleren…
 • ME staat niet voor 'Milennium Edition' zoals ome Bill je wil doen geloven, maar voor 'More Errors'.
  Probeer het eens met 98SE of XP.
 • Het heeft nochtans goed gewerkt voor lange tijd. En ik werk met dual os, nl. ook nog windows xp pro. Maar die werkt momenteel ook niet, dus kan ik daar ook nix veranderen.
 • [quote:a234744389="juul"] Mijn muis stond niet meer in apparaatbeheer, dus heb ik hem opnieuw geïnstalleerd. [/quote:a234744389] Vanaf bij de muis geleverde diskette/cd-rom of vanaf de website van de muis fabrikant? Welk merk muis heb je? Welke interrupten worden tijdens het opstarten (eventueel met opstartdiskette) getoont door de PCI device listing. Daar mag interrupt 12 niet bij staan? Plaats de geluidskaart eventueel in een ander slot. Verwijder eventuele andere PCI kaarten.
  Het beste is het als zowel de videokaart alswel de geluidskaart een eigen interrupt hebben. Werkt de muis in WinME veilige modus?
 • Ik heb een gewone onbekende muis en ik gebruik de standaard win ME ps/2 muis driver, aangezien ik geen diskette/cd-rom erbij heb gekregen, en op de website zijn ook geen drivers te vinden (merk: mistumi)
  Tijdens het opstarten worden door m'n PCI device listing 2 x Serial Port Cntrlr getoond die beiden IRQ 12 gebruiken (weet nu niet of dit er iets mee te maken heeft, maar m'n 2 com poorten zitten NIET in een PCI slot)
  Geluidskaart heb ik al verschillende keren verstoken van slot, en zelfs eruit gehaald, maar dan blijft in het eerste geval het conflict, en in het tweede geval heb ik dan ook nog altijd het conflict met een systeemapparaat (SCI IRQ used by ACPI bus <- naam van dat device) dat ik niet kan uitschakelen.

  Andere PCI kaarten heb ik niet.

  En m'n beeldkaart en m'n geluidskaart gebruiken beiden IRQ 10. Nu is m'n muis verwijderd, maar als ik m'n muis installeer gaat die geluidskaart plots IRQ 12 gebruiken (zou niet weten waarom). En IRQ veranderen kan ik niet.

  En in veilige modus opstarten kan ik niet. Het zit zo: ik heb dual os (win ME en win XP). Ik krijg dus een bootmenu waar ik kan kiezen, maar als ik op F8 duw (voor meer opties), dan krijg ik de opties van win XP (niet van ME, want dat is in andere taal), ook als ik op win ME sta. Als ik dan terug in het bootmenu ben, en safe mode staat aan, en ik start win ME op, dan is start win ME gewoon normaal op.
 • [quote:196f55ed78="juul"]Tijdens het opstarten worden door m'n PCI device listing 2 x Serial Port Cntrlr getoond die beiden IRQ 12 gebruiken (weet nu niet of dit er iets mee te maken heeft, maar m'n 2 com poorten zitten NIET in een PCI slot)[/quote:196f55ed78]Inderdaad, com poorten zijn ISA devices. Ik heb die kt7-raid-e even gedownload.Standaard zou com1 irq 4 zijn en com2 irq 3. Staat in PNP/PCI Configuration Setup Menu PNP OS Installed op Yes of No? Staat Resource Controlled By op Auto of Manual?
  [quote:196f55ed78]En in veilige modus opstarten kan ik niet. Het zit zo: ik heb dual os (win ME en win XP). Ik krijg dus een bootmenu waar ik kan kiezen, maar als ik op F8 duw (voor meer opties), dan krijg ik de opties van win XP (niet van ME, want dat is in andere taal), ook als ik op win ME sta. Als ik dan terug in het bootmenu ben, en safe mode staat aan, en ik start win ME op, dan …[/quote:196f55ed78] WinMe in veilige modus kan na WinMe te hebben gekozen en direct op een shift toets te drukken.
 • Ik was gemist: het is niet serial port controller maar serial bus controller (USB dus), en die staat nu op NA ipv 12 nadat ik Assign IRQ for USB heb uitgeschakeld. De 2 com poorten staan idd op 4 en 3.

  PnP OS installed staat op Yes.
  Resources controlled by staat op Auto(ESCD)
  En dan heb ik Assign IRQ for VGA (of zoiets) ook uitgeschakeld, waardoor in de PCI device listing voor m'n beeldkaart NA staat ipv 10, maar onder windows staat er wel nog altijd 10.

  In veilige modus moet ik nog proberen.
 • Juul, wat je nog wel kunt proberen is BCM Diagnostics downloaden:
  http://www.5star-shareware.com/Utilities/Diagnostics/bcm-diagnostics.html
  Dit diagnostic programma is weliswaar bedoeld voor Windows 95/98, maar in de C:\Program Files\BCM Diagnostics\Dosdiag staan dos utilities die je bijvoorbeeld naar een opstartdiskette kunt kopiëren. Start het programma met: dosdiag. Dit programma test ook de PS/2 muis. :wink:
 • [quote:e0777a24cf="juul"]PnP OS installed staat op Yes. Resources controlled by staat op Auto(ESCD) En dan heb ik Assign IRQ for VGA (of zoiets) ook uitgeschakeld, waardoor in de PCI device listing voor m'n beeldkaart NA staat ipv 10, maar onder windows staat er wel nog altijd 10. [/quote:e0777a24cf]
  Zit je geluid kaart nu in slot 1 ? (dus direct naast de videokaart) Waarschijnlijk is PCI slot 3 de beste plaats voor jouw geluidskaart. Tenzij WinMe de geluidskaart een andere interrupt toewijst dan PCI device listing.
  Eventueel kun je proberen of PNP OS installed NO verbetering brengt. ( Mijn PC's staan allen op PNP OS installed NO, maar dat is omdat ik behalve WinXP, Win98/Me ook nog Linux geïnstalleerd heb.)
  Begrijp ik goed dat je beide com poorten gebruikt? Assign IRQ for VGA kan het beste op Enable.(is nodig voor 3D videokaarten)
  Overigens is het beste één wijziging tegelijkertijd in de BIOS aan te brengen, en na elke wijziging zowel de PCI device listing en de intterupts in WinME te noteren. En SCI IRQ used by ACPI gebruikt waarschijnlijk interrupt 9.
  Heb je de VIA Service Pack Drivers van bij het moederbord behorende CD-ROM (of van website mobo fabrikant)geïnstalleerd?

  Zelf heb ik overigens ook een PC met PS/2 muis. Die gebruikt als enigste interrupt 12. (kan ook niet anders: PS/2 is ISA device en kan géén interrupt delen)

  Tenslotte of een schone WinMe installatie het muis probleem oplost kan ik nu nog niet beoordelen. Misschien wel na jouw volgende reply.
  :wink:
 • Hallo, hier ben ik terug na een paar dagen

  Een paar dagen geleden ging m'n muis opeens weer, en had SCI IRQ used by ACPI bus een ander IRQ (ik weet niet meer welk), dit was de eerste keer dat dit gebeurde sinds m'n probleem, dus ik dacht dat het wel eens voorgoed zou kunnen opgelost zijn. M'n muis heeft goed gewerkt voor een dag. Het probleem leek opgelost, en ik kon ook weer windows XP opstarten (weet niet waarom). Daar was ik een paar uur in bezig, en toen reageerde m'n muis opeens niet meer. Dus ik heb gereboot, en na de reboot ging zowel m'n muis als m'n keyboard niet meer in windows, keyboard wel nog in dos. Ik heb een paar dagen zitten klooien in m'n bios (pc dealer is in verlof), en vandaag ging et opeens weer (en dat is dus de reden van m'n late reactie). Nu gaat m'n keyboard weer, maar m'n muis nog altijd niet, ik zit weer met het probleem zoals in het begin: geluid werkt en gebruikt IRQ 10, SCI IRQ used by ACPI bus gebruikt weer IRQ 12.

  Ik zou een lijst met alle apparaten willen posten, maar hoe kopieer ik alle nodige info naar dit forum?
  Hoe dan ook, ik zal (normaalgezien vandaag nog) formatteren en windows ME en van daaruit windows XP er terug opzetten. Maar hoe kopieer je cookies, favorieten en e-mails naar cd, zodat ik die na clean install terug in IE en outlook express kan zetten?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.