Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

'486' aan de praat krijgen

Anoniem
Hans.Vosman
8 antwoorden
 • Ja mensen, ik heb een echte 486 in huis, tranen biggelen over mijn wangen, dit beestje ontroerd mij met haar leeftijd, zo rijp, zo puur maar met een probleem.
  Het beestje is 10 jaar oud ( BIOS - 1992 ) en ik heb een groot probleem.

  Ik heb een harde schijf die via CPU kabel aangesloten zit direct op het moederbord. De 3,5 inch diskette is ook direct aangesloten op het moederbord. Maar de cd-rom speler zat (bij het voor het eerst openen van het ding [vandaag dus]) in een geluidskaartje geprikt. Deze laatstgenoemde zit in een pci slot van het moederbord.

  Als ik de pc opstart om met een bootdisk ervoor te zorgen dat ik 'een' besturingssysteem kan installeren, krijg ik de melding dat er geen drivers gevonden konden worden voor de cd-rom speler. Dit klinkt mij heel raar in de oren omdat er geen besturingsysteem op geladen is. Iemand een tip? iemand die ook ooit eens een 486 ging verbouwen tot router misschien? Want dat ben ik namelijk van plan.

  Greetz,
  D.
 • Om er een router van te maken heb je natuurlijk geen cd-rom nodig ( www.freesco.org ). Maar ik denk dat jij eerst je cd-rom drivers moet laden. DOS tijdperk is een beetje van voor mijn tijd, maar misschien kan je hier wat mee?

  http://www3.sympatico.ca
  hwatson/dos7/z-mscdex.html
 • Welk merk en type CD-Rom speler betreft het? Vroeger werden er exotische modellen gemaakt, maar tegenwoordig is het bijna altijd standaard IDE. Hoe nieuw is die PCI kaart, ook merk en type bekend?
  Bij een nieuw model zit er een IDE controller, waarschijnlijk ook jumper(s) om IO en IRQ in te stellen. Soms gaat dat ook automatisch. Meestal wordt de controller pas herkend als er een speler aanzit. Uit jouw verhaal begrijp ik dat je de speler hebt aangesloten. Dan zou de controller herkend moeten worden. Blijft dus over de merk/type informatie om verder te zoeken naar informatie en drivers.
 • Met nieuwe drivers moet ie het weer doen.
  Maar let wel op dat je eerst een versie van MS DOS moet installeren via diskettes. Dan pas kun je de driver installeren en zo de cd-rom speler benaderen
 • [quote:19af8d46b0="Hans.Vosman"]Welk merk en type CD-Rom speler betreft het? Vroeger werden er exotische modellen gemaakt, maar tegenwoordig is het bijna altijd standaard IDE. Hoe nieuw is die PCI kaart, ook merk en type bekend?
  Bij een nieuw model zit er een IDE controller, waarschijnlijk ook jumper(s) om IO en IRQ in te stellen. Soms gaat dat ook automatisch. Meestal wordt de controller pas herkend als er een speler aanzit. Uit jouw verhaal begrijp ik dat je de speler hebt aangesloten. Dan zou de controller herkend moeten worden. Blijft dus over de merk/type informatie om verder te zoeken naar informatie en drivers.[/quote:19af8d46b0]
  Ik d8 toch dat een 486 geen PCI slots hadden. Problemen komen vaak voor met Harddisks en CD-Rom's. De Diskcontroller kan niet veel hebben=> wil wel eens kapot gaan.
 • Ow jawel hoor. Wij hebben thuis nog een 33 MHz 486 staan en die heeft alleen ISA sloten, maar een buurman heeft een 486 66 MHz en die heeft wel PCI sloten :)


  Kun je geen bootdisk met ondersteuning vinden op www.bootdisk.com ?
 • [quote:0c52a12843="Eddey"]maar een buurman heeft een 486 66 MHz en die heeft wel PCI sloten :)
  [/quote:0c52a12843]
  Hmm, zoiets ken ik niet, hoewel er Pentium moederborden bestaan waar een AMD 5x86 en misschien ook wel een DX4 op past. Voor de rest, ik heb momenteel twee 486 systemen thuis staan met PCI sloten (wel 33mHz) :-?.
  Tja zonder merk en type informatie van de CD-Rom speler kom ik geen stap verder. De vraag is of deze een standaard aansluiting heeft, of juist niet. Iets vergelijkbaars geldt voor die geluidskaart, alleen heb ik nog nooit PCI geluidskaarten gezien met CD-Rom speler aansluiting.
  Pas als je vertelt wat het is, dan zou er gekeken kunnen worden welke drivers er nodig zijn.
  Computer freak, op één punt geef ik je wel gelijk: sluit niet zomaar kabels aan. Een controller kan zo kapot gaan. Uitzonderingen zijn er altijd, maar je zult net zien dat je zelf niet de gelukkige bent. Enne, ik heb ook helemaal niet gezegd dat je kabels moest wisselen, toch …? Ga maar eerst na wat er in zit …
 • Hihi oude rotten als ik zijn begonnen met een 386….

  Je moet gewoon de drivers van de geluidskaart installeren…
  bij deze installatie of later via een configuratie menuutje moet je aangeven of je de ide poort van de geluidskaart aan wilt zetten en mogelijk welk soort cd romspeler gebruikt wordt (was vroeger meestal soundblaster/panasonic/matsushita - cd rom speler… enne dat moet onder dos gebeuren dus even met een opstartdiskette windows 95/98 zit er zonder aangepaste opstartdiskette even niet in….successs

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.