Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

CDROM: apparaat niet klaar

Anoniem
Bosje
12 antwoorden
 • Hallo,

  na het opnieuw monteren van m'n cdromspeler (AOpen CD952E/TKU) krijg ik zowel in dos, met opstartdiskette als in windows de mededeling:
  Apparaat niet klaar / bezig met lezen. De cdromspeler wordt gewoon herkend bij het opstarten, alleen staat er achter het opstarten nu mode4, wat ik vreemd vind, omdat mijn cdromspeler (staat in het boekje) mode1 en mode2 ondersteunt. Wat moet ik nu doen???

  mvg,

  flashfox

  p.s. Ik kan in windows wel in het menu eject doen en dan gaat de cdromspeler gewoon open.
 • Je kunt hem in je bios op auto zetten, dan pakt ie denk ik wel de goed mode.
 • Dat heb ik ook al geprobeerd, maar er blijft mode 4 staan in het overzichtje dat je krijgt voor het windows logo.
 • Hoi;
  wat is de reden dat je hem "opnieuw hebt moeten monteren"?
 • omdat ik wat nieuwe spullen in m'n pc had gezet: cpu en geheugen en videokaart. De configuratie van de ide (master slave enz.) heb ik wel hetzelfde gelaten
 • Ik neem aan, dat je ook de kabels/stekkers hebt gecheckt.
  Het enige wat ik nu kan bedenken is het bios.
  Je hebt een nieuwe cpu, en kaarten verwijderd en weer ingestoken.
  Het wil dan wel gebeuren dat de bios terugspringt naar de fabrieks instellingen.
  Ik ken je bios niet, maar er moet toch iets te vinden zijn, waar je ide aparaten op de juiste mode moet kunnen zetten.
  Trouwens mijn cd-rom werkt op mode-3, dus raar dat het persé 1 of 2 moet zijn.
 • Zoals geadviseerd check je bios.
  Je kan heb bij een award wel dwingen om een bepaalde mode te accepteren, maar ik twijfel of het daaraan ligt. Meestal betekent niet ready, dat ie of Kaduk is of hopelijk voor jouw verkeerd aangesloten, zoals IDE kable niet goed aangedrukt, voeding hangt er losjes bij. :cry:
 • of probeer toch eens met "De configuratie van de ide (master slave enz.) te veranderen?
 • Mode 4 duidt op de IDE controller mode: Pio4. Het moederbord, de Bios, ziet dat je CD-Rom speler mode 4 (Pio 4) ondersteunt. Niets aan de hand dus.
  De Mode 1 en 2 waar je het over hebt is een CD-Rom specifieke mode. Blijft over het probleem van niet gereed zijn. Dat is vervelend, ergste geval is de speler defect. Wat is er precies mee gebeurt. Gewoon uit een PC gehaald en er weer in gestopt? Kabels er misschien een keer verkeerd in gehad?
 • Ik heb alleen de cdrom speler er even uit gehad en daarna weer ingebouwd, bij mijn weten steeds met de idekabel er goed in, dat wil zeggen de rode draad bij pin 1. Misschien helpt dit nog: in dos krijg ik na een aantal maal afbreken de mededeling int 24-fout.

  De cdromspeler heeft wel gewoon voeding en als ik er een cd in doe begint die ook gewoon te draaien. Volgens mij is de verbinding via de ide kabel ook correct, zelfs na het gebruik van een andere ide kabel blijf ik dezelfde fout houden. Maar ik kan wel in windows via eject de speler open laten gaan.
  Zou het misschien zo kunnen zijn dat de lens vuil is??

  mvg,

  Arthur
 • [quote:9b31f87a93="flashfox"]Ik heb alleen de cdrom speler er even uit gehad en daarna weer ingebouwd, bij mijn weten steeds met de idekabel er goed in, dat wil zeggen de rode draad bij pin 1. Misschien helpt dit nog: in dos krijg ik na een aantal maal afbreken de mededeling int 24-fout.

  De cdromspeler heeft wel gewoon voeding en als ik er een cd in doe begint die ook gewoon te draaien. Volgens mij is de verbinding via de ide kabel ook correct, zelfs na het gebruik van een andere ide kabel blijf ik dezelfde fout houden. Maar ik kan wel in windows via eject de speler open laten gaan.
  Zou het misschien zo kunnen zijn dat de lens vuil is??

  mvg,

  Arthur[/quote:9b31f87a93]

  Nee dat lijkt me sterk. Wat doet het lampje van de CDROM???
 • Het lampje van de cdrom werkt "normaal", dus als ik er een cd in doe begint het gewoon te branden "op het ritme" van het lezen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.