Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Wat betekent geheugen van een printer?

Tweaker
8 antwoorden
 • Zie onderwerp. Betekent weinig (2 MB) geheugen bij een laserprinter alleen dat het afdrukken langzaam gaat? Of zijn bepaalde (grafische) documenten dan niet af te drukken?
 • Het betekent dat Windows zijn eigen geheugen moet gebruiken om de gegevens tijdelijk op te slaan. Als de printer veel geheugen heeft, dan kan de complete printopdracht verwerkt worden door de printer en kan Windows de taak sluiten.
 • Is dat niet meer iets voor standalone netwerk printers? (die dus niet aan een PC hangen, maar direct op het netwerk zitten) Ik neem aan dat niemand zich druk maakt om die paar KB's in de spool directory :D
 • Het zou me niks uitmaken als het afdrukken (wat) langer duurt, maar wel als ik complexe afbeeldingen niet af kan drukken.

  Ik stel me zo voor dat als je bijv. een foto op A4-formaat afdrukt, de printer dat niet in zijn 2 MB kan proppen en dus niet de hele foto kan afdrukken. Een laserprinter kan immers niet zoals een inkjet eerst een gedeelte printen en dan weer op aanvoer vanuit de pc wachten.

  Iemand hints?
 • Die 2mb is puur een buffer. Zie het maar als een watertank; Windows stuwt het water (mb's) naar de printer. De printer heeft ruimte voor 2 liter. Tijdens het afdrukkens stroomt er water uit de printer en het water uit Windows kan weer doorstromen naar de printer. Het maakt dus niet uit hoeveel geheugen je printer heeft. Het is alleen makkelijker voor Windows. Als hij al het geheugen naar de printer kan gooien, verbruikt Windows zelf geen geheugen meer voor die taak. :o
 • Nee foxenberg dat is alleen voor inktjet/matrix printers.

  Een laseprinter moet eerst het complete document in zijn eigen geheugen plaatsen en kan dan pas printen.
  Dus bij te weinig geheugen kan het zijn dat complexe documenten niet worden afgdrukt.

  Ik heb hier bv een oude Canon LBP8III laserprinter met 1,5MB geheugen, bij een landscape excel pagina geeft de een foutmelding van "Memory full".
 • Kidding?! Nou, dat wist ik niet… Weer wat geleerd! :D
 • Falconx2000 heeft gelijk. Een laserprinter moet voldoende geheugen hebben om een pagina in zijn geheel te kunnen afdrukken.

  Mijn Xerox 4510 laserprinter geeft in zo'n geval de foutmelding Page too complex. Druk ik de pagina toch af, dan kan dat allerlei rare effekten geven, zoals alleen het afdrukken van de verticale delen van een letter. Artistiek, maar niet de bedoeling. Heb het geheugen indertijd uitgebreid van 2 naar 10Mb.

  2Mb is echt weinig, maar je kunt wel wat spelen met je printerdriver. In ieder geval een lagere resolutie kiezen (jammer van je afbeeldingen) en bij de instellingen voor afbeeldingen/lettertypes kun je vaak ook kiezen tussen afbeeldingen afdrukken als vector/bitmaps, lettertypes wel of niet downloaden als bitmaps etc. Welke mogelijkheden je hier voor hebt en waar je die instellingen kunt vinden is per printerdriver verschillend.

  Geheugenuitbreiding is natuurlijk de beste oplossing…

  Wim.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.