Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Harde schijf formatteren, goed of slecht ?

Anoniem
pg
5 antwoorden
 • Als de harde schijf regelmatig geformatteerd wordt, om bijv. Windows weer "schoon" te installeren, is dat goed of slecht voor de harde schijf ?

  Grtz
 • Een schijf slijt van de volgende bewerkingen:
  Draaien (lager)
  Schrijven (magnetisch veld wijzigen)
  Stoten/stuiteren (bijv. van de schrijfkop op de schijf).
  Bij formatteren gebeuren de bovenste 2 acties. Dus slijt de schijf.
  Echter, een schijf is gemaakt om te draaien en beschreven te worden. De slijtage is dus miniem te noemen. Bovendien wordt bij formatteren de gehele schijf beschreven (leeggemaakt). Dit is dus een zeer regelmatige verdeling van de slijtage.

  Vaak zie je dat oudere schijven juist slijten aan het begin, omdat daar altijd de data wordt beschreven. Wel is er vaak een stuk dat minder beschrevenwordt omdat daarop de "vaste bestanden" staan.

  Algemene conclusie:
  Formatteren zorgt voor een minieme regelmatige slijtage. Dit is echter zo weinig dat dit in het niet valt bij een slecht functionerend modern besturingssysteem, omdat dit telkens overdadig gebruik maakt van de swap-file en dus ook voor slijtage zorgt. Deze laatste slijtage is echter veel onregelmatiger en daardoor vaak veel eerder hinderlijk.
 • Dat is een duidelijk antwoord, bedankt.

  U heeft er blijkbaar veel verstand van .. heb ik nog een vraagje:
  is het ivm slijtage aan begin van schijf, beter om een schijf (vooral een grote) te verdelen in partities ?
 • Niet speciaal.
  Wat ik wel eens heb gedaan op een schijf waarop het begin slijtage-verschijnselen begon te vertonen, is het maken van een partitie van ca. 800 MB als eerste partitie en een tweede partitie voor de rest van de schijf. De tweede partitie heb ik mbv partition magic gewijzigd in een primaire partitie en die heb ik gebruikt om het besturingssysteem op te zetten.

  Wel is het handig om zo veel mogelijk je gegevens te scheiden van je programma's.
  Mocht je in het bezit zijn van een programma om images te maken, dan kan je snel je systeem herstellen als het een keer echt fout gaat. Uiteraard moet je van je data ook een goede backup maken, maar van je programma's is dit vaak minder vaak nodig. Een image is dan een uitstekende backup.
 • Ik wil daar toch wel graag nog iets aan toevoegen. Een moderne harde schijf is gemaakt om langere tijd probleemloos te kunnen draaien. De fabrikanten geven vaak een MTBF (Mean Time Between Failure) die vele jaren bedraagt. Dit is weliswaar niet een garantie, maar geeft wel aan dat een goede harde schijf probleemloos minstens 10 jaar lang dag en nacht moet kunnen draaien. En het aantal lees/schrijf acties zou in de honderdduizenden moeten kunnen lopen. Oftewel: een goed exemplaar moet vele jaren probleemloos kunnen doen waarvoor hij is gemaakt.
  Toch is dat niet altijd het geval. De kwaliteitscontrole is tegenwoordig uitbesteed aan de klant, dat wil zeggen dat de fabrikant goedkoper uit is door de schijf zo nodig te vervangen in geval van problemen, dan dat hij zelf de slechte exemplaren er uit pikt. Maar dan wil ik het ook wel graag zo snel mogelijk (binnen de garantie-periode) weten. Hoe sneller hoe beter eigenlijk. En dus is het intensief gebruiken van een schijf eerder aan- dan af te raden. Je komt er dan sneller achter of je een miskoop hebt.
  En ja, ik zou ook zonder meer partitioneren en met bv Ghost of DriveImage een image van de systeempartitie maken. Maar noodzakelijk is het natuurlijk niet. Met FAT32 wordt met name de buitenkant van de schijf het meest intensief gebruikt. Met NTFS is dat meer uitgebalanceerd. Zie: http://www.digit-life.com/articles/ntfs/

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.