Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

hdd vraagie

AswinW
10 antwoorden
 • Is een hdd nog te gebruiken als ie open is geweest.

  Groeten,
  Armitage
 • [quote:f071b75803="Armitage"]Is een hdd nog te gebruiken als ie open is geweest.

  Groeten,
  Armitage[/quote:f071b75803]

  Nee.

  Omdat het huis stofvrij is en gevuld met een inert gas (zoals stikstof) is ie open geweest dan is de HDD waardeloos geworden. één stofje is genoeg om een HDD crash te veroorzaken, en zuurstof in het huis tast de schijfjes aan (oxidatie) na verloop van tijd. :cry:
 • Hoorde ooit het verhaal van een HD openen in een plastic zak… 8)
  Ofdat deze het echter hierna nog deed???
  Laat ze gewoon dicht en als ze kapot/defect zijn kun je eens kijken wat er in zit…
  :wink:
 • [quote:65db740d1d="Zocor"]
  Nee.

  Omdat het huis stofvrij is en gevuld met een inert gas (zoals stikstof) is ie open geweest dan is de HDD waardeloos geworden. één stofje is genoeg om een HDD crash te veroorzaken, en zuurstof in het huis tast de schijfjes aan (oxidatie) na verloop van tijd. :cry:[/quote:65db740d1d]

  Het huis is inderdaad stofvrij gefabriceerd en gevuld en dat blijft stof en partikelvrij door een intern filter. Maar de schijf is niet met een inert gas meet gewoon met lucht gevuld. Dat kan ook niet anders omdat het binnenste van de schijf met een microfilter (0,3 micron) in contact staat met de buitenwereld. Dit is om bijvoorbeeld luchtdrukverschillen te compenseren. Dat de koppen al eventueel zouden oxideren (wat al weinig voorkomt) is niet erg want de koppen worden immers gemagnetiseerd en oxidatie heeft daar geen invloed op.
 • To: Eddy van Wuyckhuyse

  Er is zeker geen contact met de buiten wereld, maar via dat microfilter met een apparte ruimte die kan expanderen i.v.m. uitzetting door warmte (een soort balg van metaal dus). En lucht bevat waterdamp en zuurstof wat op den duur echt voor oxidatie van het aluminium oppervlak van de schijfjes zorgt waardoor de HDD waardeloos word. HDD's worden bij montage gefacumeerd om het water dat (in de vorm van damp) zich in de lucht bevind te doen verdampen, en daarna met stikstof gevuld. En zo werkt het en niet anders :wink:
 • [quote:a9e1194b42="Zocor"]To: Eddy van Wuyckhuyse

  Er is zeker geen contact met de buiten wereld, maar via dat microfilter met een apparte ruimte die kan expanderen i.v.m. uitzetting door warmte (een soort balg van metaal dus). En lucht bevat waterdamp en zuurstof wat op den duur echt voor oxidatie van het aluminium oppervlak van de schijfjes zorgt waardoor de HDD waardeloos word. HDD's worden bij montage gefacumeerd om het water dat (in de vorm van damp) zich in de lucht bevind te doen verdampen, en daarna met stikstof gevuld. En zo werkt het en niet anders :wink:[/quote:a9e1194b42]

  Beste Zocor,

  Er is een filter tussen de schijf en de buitenwereld. Er worden namelijk acclimatiseringstijden aangegeven bij harde schijven indien van ruimte wordt gewisseld waarvan de temperatuur en luchtvochtigheid verschillen.
  Het duurt lang want het filter is klein en de poriegrootte beperkt waardoor er meer sprake is van een diffusie.
  Je snapt natuurlijk ook wel dat je niet iets voor meer dan 10 jaar hermetisch kunt afsluiten. Voor die tijd is mede door flinke temperatuurschommelingen de stikstof allang weer vervangen door lucht.
  Bovendien is lucht nodig voor het laten 'zweven' van de koppen. Omdat het zweven van de koppen afhankelijk is van de luchtdruk moet er gecorrigeerd worden voor het hoogteverschil -> -300 tot +3000m is mogelijk met normale HD's.
  Btw, er bestaan inderdaad luchtdichte harde schijven speciaal voor werk op grote hoogtes. Deze worden dan ook vooral in vliegtuigen en voor militaire doeleinden gebruikt.

  Eerst waren het nog de koppen die zouden oxideren en hiervan last zouden ondervinden, nu is het weer het schijfoppervlak. Ook dat is niet juist.
  Het schijfoppervlak is niet van aluminium maar bestaat uit zogenaamde 'dunne film media'. Dit is een ingewikkeld proces waarbij in galvaniseringsbaden verschillende lagen worden opgebracht om uiteindelijk een supergladde en tevens keiharde laag te verkrijgen die te magnetiseren is. Voor de magnetische laag wordt een kobaltlegering gebruikt. Aluminium kan ook niet gebruikt worden omdat het dusdanig zacht is dat wanneer de koppen eens de schijf zouden raken het oppervlak meteen verwoest zou zijn.
 • Eddy en jij werkt vast als HD developer. :roll: :wink:
 • Menings verschillen zullen er altijd blijven.

  Maar vanwege mijn werk kom ik nogal eens met de luchtdichte installatie ontwikkeling in contact. en je komt er niet omheen dat lucht waterdamp bevat en zoals iedereen wel weet is water en zuurstof een dodelijke combinatie m.b.t. corrosie. Daar het soortelijk gewicht van stikstof nagenoeg even hoog is als droge lucht ( de omgevingslucht bestaat n.l uit 78% stikstof ) zullen de koppen dus ook door drukverschillen bij stikstof zweven. Het luctdicht houden is niet echt een probleem als je zorgt dat de inwendige druk ongeveer gelijk is aan de omgevings druk n.l. 100 kpa. Ik kom soms bij machienes die al 25 jaar 24/7 staan te draaien zonder te lekken. Deze zijn welliswaar met andere gassen gevuld, maar toch. Nou zo te zien komen we hier toch niet uit dus ik vind het eigenlijk wel goed zo :wink:
 • [quote:32793ac88d="Zocor"]Menings verschillen zullen er altijd blijven.

  Maar vanwege mijn werk kom ik nogal eens met de luchtdichte installatie ontwikkeling in contact. en je komt er niet omheen dat lucht waterdamp bevat en zoals iedereen wel weet is water en zuurstof een dodelijke combinatie m.b.t. corrosie. Daar het soortelijk gewicht van stikstof nagenoeg even hoog is als droge lucht ( de omgevingslucht bestaat n.l uit 78% stikstof ) zullen de koppen dus ook door drukverschillen bij stikstof zweven. Het luctdicht houden is niet echt een probleem als je zorgt dat de inwendige druk ongeveer gelijk is aan de omgevings druk n.l. 100 kpa. Ik kom soms bij machienes die al 25 jaar 24/7 staan te draaien zonder te lekken. Deze zijn welliswaar met andere gassen gevuld, maar toch. Nou zo te zien komen we hier toch niet uit dus ik vind het eigenlijk wel goed zo :wink:[/quote:32793ac88d]

  Nee Zocor, we gaan er niet uit komen. Het is namelijk geen meningsverschil maar een onjuist feit dat harde schijven stikstof bevatten. Ik heb je in vorige posts uitgelegd dat het gebruik van lucht geen probleem is want:
  A. Door het gebruik van legeringen is oxidatie niet of nauwelijks aan de orde.
  B. Het is schreeuwend duur om harde schijven hermetisch af te sluiten en daar hoort een prijs bij die voor consumenten niet interessant is.

  En nee, ik ben geen HD developer maar ik ben altijd wel bijzonder geinteresseerd geweest in de techniek van de harde schijf en heb er dus al heel veel over gelezen. Vandaar dat ik even wilde reageren om het 'stikstof fabel' te corrigeren. :wink:
 • [quote:6f3e2e3eeb]Is een hdd nog te gebruiken als ie open is geweest.

  Groeten,
  Armitage[/quote:6f3e2e3eeb]

  Deze discussie lijd nergens naar, en wordt veel te technisch voor een simpele vraag als gequote. Lang verhaal kort, als je een HDD fisiek opend is deze gedoemd te sterven. En hier wilde ik het maar bij laten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.