Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

IDE 1 vs IDE 2

Anoniem
None
4 antwoorden
 • Hallo,

  Voor de die-hards waarschijnlijk een heel eenvoudige vraag. Hier komt ie:
  Op welke IDE connector sluit ik welk apparaat aan. Momenteel zit het bij mijn pc als volgt:
  - harde schijf (master) op IDE 1;
  - cd-speler (slave) op IDE 2
  - cd-brander (master) op IDE 2.

  Nu heb ik bij het installeren van software via de cd-speler vaak problemen, omdat de cd-brander continue verifieert of er een cd aanwezig is. Dus, telkens wordt de brander even geactiveerd. Dit werkt zeer vertragend. Ik heb dus het vermoeden dat mijn cd-speler en brander niet goed aangesloten zijn.

  In de huidige Computer Idee wordt gesteld dat de pc als volgt aangesloten zou moeten worden:
  - harde schijf (master) op IDE 1;
  - cd-speler (slave) op IDE 1;
  - cd-brander (master) op IDE 2.

  Daarentegen wordt in het instruktieboekje van de brander heel duidelijk gesteld dat de cd-speler/-brander nooit op dezelfde IDE-connector mag worden aangesloten als de harde schijf. Ik heb elders eens gelezen dat de wijze van installeren zoals Computer Idee het voorstelt, de prestaties van de harde schijf geen goed doen.

  Echter, het advies van Computer Idee lijkt mij wel logisch. Waarom zou de fabriekinstelling van de speler anders "slave" zijn en die van de brander "master".

  Hoe zit dit?

  Alvast bedankt voor de reacties!
 • Een redelijk moderne computer zou totaal geen problemen mogen hebben met een CD-speler en een brander samen op 1 IDE. Vroeger was het zo dat een traag apparaat een snellere broer op dezelde IDE vertraagde omdat de langzaamste de maximale snelheid bepaalde. Dat is ook in de moderne PC's niet meer het geval. Er kan gewoon op verschillende snelheden worden gepraat. Concluderend: het maaks vrij weinig uit op welke IDE je de apparaten aansluit. Het zou toch wel moeten werken, zeker bij de redelijk nieuwe computers.
  Een ander verhaal is dat sommige apparaten niet zo goed overweg kunnen met apparaten van een ander merk. Niet vaak meer, gelukkig, maar het komt nog wel eens een enkel keertje voor. Ook dat is een kwestie van even uitproberen.
 • Je moet via config-systeem-cdrom-brander-instellingen- rechter muisklik
  de optie Bericht bij automatisch invoegen uitzetten.
  ALs ie aan staat gaat de brander regelmatig controleren of je er een cd in heb gedaan.
  Voor de cdrom kan je die aanzetten(aanlaten), dan starten bijv je games automatisch op als je de game cd erin doet.
 • Mijn pc is alweer 4 jaar oud. Niet echt modern dus. Maar ik heb het automatisch afspelen uitgezet. Afwachten hoe dit werkt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.