Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

C-schijf vervangen door een grotere

Anoniem
mastergeek
8 antwoorden
 • De feiten: Ik heb een Compaq Deskpro EP met Win98 SE, een HD van 13,5 GB (C:) en eentje bijgeplaatst (als slave op de primaire controller) van 27 GB (D:) voor videomontage (beide Maxtor 7200 rpm). Mijn BIOS (686J1 V2.06) ondersteunt geen grote schijven wat echter met de MaxBlast software van Maxtor opgelost kon worden. Ik heb gezocht naar een BIOS update maar die is er blijkbaar niet.

  Ik heb nu voor video ter vervanging van de 27 GB schijf er eentje van 80 GB gekocht en wil de 13,5 GB schijf vervangen door de 27 GB HD. Alles op de 13,5 GB schijf moet dus overgezet worden naar het 27 GB exemplaar. Ik wil eerst de 27 GB vervangen door de 80 GB schijf, met het Win98 back-up programma een back-up (incl. register) maken van C: naar D:, de 13,5 GB vervangen door de 27 GB schijf en tenslotte met het back-up programma weer een restore doen van D: naar C: waarmee de 27 GB HD systeemschijf is geworden.

  Is dit een goede aanpak? Zie ik iets over het hoofd?

  TIA,
  Lou
 • Om eerlijk te zijn denk ik niet dat dat gaat werken. Je moet een exacte kloon hebben van je harde schijf wil het gaan draaien. En aangezien het backup programma in Windows zit, zullen er vele bestanden open zijn en hierdoor niet gekopierd kunnen worden of fout gekopieerd.

  Ten tweede……hoe wou je je backup terugzetten naar de C-schijf als deze helemaal leeg is? Hoe kom je dan in Windows terecht????

  Je kunt beter een clone programma zoeken en daarmee gaan werken. Norton Ghost gebruik ik zelf, maar die is volgens mij niet zo te downloaden.
 • Wat je in ieder geval over het hoofd ziet is dat je na afloop van je operatie niet meer in je BIOS kunt komen.
  Compaqs hebben namelijk een speciale partitie op de 1ste HD staan waar de setup software op staat die gedraaid wordt als je op F10 drukt. Die wordt van zijn levensdagen niet mee gekopieerd.
  Je kunt deze SW downloaden van de Compaq-site en daarna op floppies zetten. Daarmee kun je later booten om in je setup te komen of om deze SW weer op je (nieuwe) HD te zetten.
  Ik weet niet zeker of deze SW zelf partitioneert of dat je eerste die kleine partitie weer moet aanmaken op je HD. Resultaat zal in ieder geval zeer waarschijnlijk zijn dat je de data die al op de HD staat kwijt raakt als je geen partition-manager gebruikt voordat je de SW installeert.
 • Misschien heb je iets aan deze link:

  http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;Q166172

  Succes!
 • [quote:0a038ee77a="Wim Sturkenboom"]Wat je in ieder geval over het hoofd ziet is dat je na afloop van je operatie niet meer in je BIOS kunt komen.
  Compaqs hebben namelijk een speciale partitie op de 1ste HD staan waar de setup software op staat die gedraaid wordt als je op F10 drukt. Die wordt van zijn levensdagen niet mee gekopieerd.
  Je kunt deze SW downloaden van de Compaq-site en daarna op floppies zetten. Daarmee kun je later booten om in je setup te komen of om deze SW weer op je (nieuwe) HD te zetten.
  Ik weet niet zeker of deze SW zelf partitioneert of dat je eerste die kleine partitie weer moet aanmaken op je HD. Resultaat zal in ieder geval zeer waarschijnlijk zijn dat je de data die al op de HD staat kwijt raakt als je geen partition-manager gebruikt voordat je de SW installeert.[/quote:0a038ee77a]

  Volgens mij is dat al een tijdje niet meer. De Compaq EP heeft het in ieder geval niet….
 • Hartstikke bedankt voor alle tips, met name het Microsoft Knowledge Base Article is erg nuttig.

  Lou
 • Graag gedaan!

  :wink:
 • [quote:cfe814c5db="mastergeek"]
  Volgens mij is dat al een tijdje niet meer. De Compaq EP heeft het in ieder geval niet….[/quote:cfe814c5db]
  Ik had even gekeken op de Compaq site en daar stond nog wel setup-sw voor Deskpro EP; misschien nog afhankelijk van type.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.