Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Nieuwe harde schijf.

Anoniem
hans loois
10 antwoorden
 • Ik ga binnenkort èèn van mijn harde schijven vervangen door een exemplaar van 80 Gb die ultra ata 133 ondersteunt. Mijn mb ondersteunt echter maar u.a. 33. Omdat al mijn PCI sloten bezet zijn maar ik nog wel twee ISA sloten over heb, dacht ik ; bestaan er ook controllers die in een ISA slot passen?(of trekt zo'n slot dit niet, of zijn ze prijzig?)

  Hans.
 • Er bestaan zeker controllers die in een ISA poort passen. Echter waag ik te betwijfelen, of die zelfs wel ata33 aankunnen. ISA is namelijk een stuk trager dan PCI. Ik vraag me of zoiets nog wel nieuw te krijgen is trouwens, zal wel tweedehands worden. Als je nog een ide poort op je moederbord over hebt, lijkt me dat een betere optie.
 • kennelijk heb je een wat ouder mobo. Hou er rekening mee dat je mobo de schijf als zodanig niet zal herkennen en dat je dat via een software manager als Maxblast (voor maxtor) zal moeten gebruiken om de volle grote te kunnen benutten
 • [quote:83c6972a18="gerben"]Er bestaan zeker controllers die in een ISA poort passen. Echter waag ik te betwijfelen, of die zelfs wel ata33 aankunnen. ISA is namelijk een stuk trager dan PCI. Ik vraag me of zoiets nog wel nieuw te krijgen is trouwens, zal wel tweedehands worden. Als je nog een ide poort op je moederbord over hebt, lijkt me dat een betere optie.[/quote:83c6972a18]

  ISA kan d8 ik tot ATA-66 draaien, ATA-100 is al te snel :(
 • Mijn m.b is nog niet eens zo oud, maar ja een Intel dus niet erg vooruitstrevend! Volgens Intel kan het harde schijven tot 132 Gb aan echter alleen ultra ata 33.

  Is er een merkbaarverschil tussen een ua 33 en ua 66?Enne moet ik dan op het mb wat uitschakelen?
  Heeft die nieuwe controller ook specifieke drivers nodig?
  Ik dacht ergens gelezen te hebben dat ik dan in ieder geval niet meer de normale flatcables kan gebruiken. Klopt dat?

  Hans.
 • [quote:a547d53e2b="hans loois"]Mijn m.b is nog niet eens zo oud, maar ja een Intel dus niet erg vooruitstrevend! Volgens Intel kan het harde schijven tot 132 Gb aan echter alleen ultra ata 33.[/quote:a547d53e2b] Dat klopt geloof ik wel. Maar jij hebt gekozen voor 80GB, dus geen probleem.
  [quote:a547d53e2b="hans loois"]Is er een merkbaarverschil tussen een ua 33 en ua 66?Enne moet ik dan op het mb wat uitschakelen?[/quote:a547d53e2b] Ik denk het niet. Op mijn Gigabyte 5AX (socket 7) werkt dat allemaal probleemloos. Ik gebruik nu zelfs een ATA-100 schijf op dat moederbord. Soms spreekt de chipset een woordje mee en soms moet de harde schijf in andere mode gezet worden (bijvoorbeeld UDMA33). Met een ISA kaartje zul je veel meer snelheid verliezen dan met UDMA33. Met het laatste zul je sowieso weinig verlies merken, denk ik zo.
  [quote:a547d53e2b="hans loois"]Heeft die nieuwe controller ook specifieke drivers nodig? Ik dacht ergens gelezen te hebben dat ik dan in ieder geval niet meer de normale flatcables kan gebruiken. Klopt dat?[/quote:a547d53e2b] Nee. Alleen als de schijf op een ATA66/100/133 controller wordt aangesloten, dan moet dat! Op een normale UDMA33 controller is dat niet nodig. Zelfde verhaal voor specifieke drivers, ik heb er nooit iets wat van gemerkt. Het kan wel zijn dat je de nieuwste chipset drivers beter presteren …
 • Dus aanschaffen van een ISA ua dma66 controller is w.b.t snelheid niet zinvol?

  Hans.
 • [quote:640ae1f83b="hans loois"]Dus aanschaffen van een ISA ua dma66 controller is w.b.t snelheid niet zinvol?

  Hans.[/quote:640ae1f83b]

  Die kun je geen eens aanschaffen :wink:
  UDMA66 betekent namelijk max 66MB/s doorvoer. Die oude arme ISA poort is maar 16-bits en mag blij zijn als ie over de 5MB/s doorvoer heenkomt en naar een max van 9 (in de praktijk) doorstoomt.
  UATA33 en hoger is alleen voor PCI geschikt.

  Zolang je geen PCI poorten vrij hebt kun je dus beter je nieuwe schijf op de IDE van je mobo aansluiten.
 • kun je niet een pci-kaartje missen?
  wat heb je in de pci sloten allemaal zitten?
  er zijn wellicht ISA alternatieven of externe apparaten bv modem
  kosten gaan wel oplopen zo :cry:
  overweeg eens een nw. mobo?
 • Tja, als je geld genoeg hebt, vervang de boel. Maarre, als je wat minder goed bij kas zit, gebruik gewoon UDMA33. De kwaliteit van de harde schijf is net iets belangrijker, het snelheidsverlies merk je nauwelijks. Enne, dan zit je nog met je interrupts. Kennelijk heb je nogal veel in computer zitten, dus zal er niet zoveel meer vrij zijn.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.