Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Spontane herstarts

Anoniem
Hardware_EHBO
5 antwoorden
 • De computer van mijn vrouw lijdt aan "spontane herstarts". Het systeem start soms uit zichzelf ineens op. Er is niet aan te geven wanneer dit gebeurd, soms duurt het lang tussen twee keer, soms gebeurd het twee keer in korte tijd. Scherm wordt zwart, "piep", en de boel start opnieuw. De logs van DrWatson bieden geen uitkomst.

  Het systeem bestaat uit:
  - ABit BX133-RAID moederbord (RAID uitgeschakeld, alle BIOS opties inmiddels op fail-save, Intel R440BX chipset)
  - Seagate ST320420A 20Gb harddisk (NTFS geformatteerd, één partitie)
  - Philips PCRW404 rewriter
  - Liteon LTN525S cd-rom
  - 768 mb geheugen
  - Creative 3DBlaster TNT2 M64 videokaart (AGP)
  - Wacom Graphire II tekentablet/muis

  - HP 2200s scanner
  - Philips PCVC680K webcam
  - Epson C40S printer

  De laatste drie zijn aangesloten via een USB hub (Sitecom CN012).

  Ik had het systeem als dualboot geïnstalleerd, met 5Gb voor Win98 en 15Gb voor WindowsXP. Omdat ik dacht dat daar het probleem lag heb ik het opnieuw gepartitioneerd en geformatteerd, nu de volledige 20Gb met WindowsXP. De installatie verliep als een zonnetje, maar toen ik vanmorgen het systeem aanzette om verder te gaan stond de desktop nog geen minuut op het scherm en hij herstartte weer. Het is nu dus een kale installatie van XP, zonder servicepacks of wat voor drivers/programma's dan ook. Het lijkt dus iets hardwarematigs … maar wat?!

  Ik heb een aantal checks op de schijven losgelaten, maar zonder resultaat. Ook heb ik GoldMemory een uitgebreide geheugencheck laten doen, maar ook zonder resultaat.

  Wie o wie kan me een zet in de juiste richting geven?
 • WinXP laat geen blauwe schermen meer zien, maar start vanzelf opnieuw op. Je kunt dit omzetten, zodat je wel weer blauwe schermen krijgt. Weet zo even niet meer hoe, maar daar is vast wel achter te komen. Mogelijk krijg je dan wel een foutmelding waar je wat mee kunt.
 • Twee mogelijkheden:

  1) Kijk in het logboek naar mogelijke oorzaken (configuratiescherm\systeembeheer\logboeken en dan onder systeem). In het rechter scherm kan je dubbelklikken op de regels met rode kruisjes.

  2) Eigenschappen van deze computer\geavanceerd\instellingen (die van opstart- en herstelinstellingen): haal vinkje weg bij "De computer automatisch opnieuw opstarten". Je krijgt dan hopelijk een blauw scherm met méér info. Noteer dan al die info en post back.
 • Bedankt Ben!

  Terwijl ik je bericht zat te lezen herstartte het ding naast me weer. Ik heb de logboeken bekeken en zie daar de volgende meldingen, het verschil is bij de ene "0x70" en bij de andere "0x71" in de beschrijving:

  Type: fout
  Bron: ACPI
  Categorie: geen
  Gebeurtenis-ID: 5
  Beschrijving: [i:21a2dbc9c8]AMLI: ACPI BIOS probeert naar het ongeldige I/O-poortadres 0x70 te schrijven, dat in het ongeldige 0x70 x 0x71 adresbereik ligt. Dit leidt .. blabla[/i:21a2dbc9c8]

  Ik heb inmiddels ook gezocht op deze meldingen en kom links en rechts meldingen tegen dat een BIOS-update de enige oplossing zou zijn. Helaas draai ik, voor zover ik kan zien, de laatste update voor mijn moederbord (versie 72). Een andere oplossing is ACPI uitschakelen, maar ik heb geen idee hoe ik dat moet doen?!
 • Als ik jouw was zou ik een nieuwe installatie van het besturingssysteem doen, waarbij ik bij de setup aan het begin ook op de F5 toets (en daarna op de F6 voor de raidcontroller) zou drukken en het syteem als standaard pc zou installeren.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.