Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Geen passende dopsleutel voor Mobo-busjes?

None
14 antwoorden
 • Beste mensen,

  onlangs heb ik een tweede uitgebreidere computer gereedschapset gekocht dan ik al had. De voornaamste reden om een uitgebreider pc-gereedschapset aan te schaffen, was het feit dat er geen enkele dopsleutel paste op die messingkleurige zeskantbusjes waarop je het moederbord schroeft.
  Nu merkte ik dat ook in het tweede gereedschapsset geen sleutel zat die paste. Ik wil de busjes vastzetten op mijn systeemkast en vindt het zonde als de busjes beschadigen wanneer ik een gewone tang gebruik.
  Er zit een meegeleverde dopsleutel bij die bijna past, maar net iets te klein is. De overige zijn allemaal veel te groot.

  Wie weet waar je een wel-passende dopsleutel kunt kopen, in de gereedschapsetjes speciaal voor pc's zit geen goede maat voor dit messing boutje.
 • = vermoedelijk een Inch maat
  FF opmeten met een schuifmaatje wat de maat is en een lijstje maken van : 1/64, 2/64(=1/32),3/64 enz Inch en je vind hem waarschijnlijk wel.
  Engelse sleutels worden dus aangeduid met een breuk dus bv een 5/8 sleutel is 5/8x 25.4= 15.875 mm
  1 maat groter dan 5/8 is 6/8 maar dat is dus 3/4
  Het is zo'n beetje het domste systeem wat ik ooit heb gezien, en nog dommer is dat amerikanen er nog steeds mee blijven werken :-?


  Kan ook nog andersom zijn: de dopsetjes die jij hebt zijn engels maar het boutje is metrisch.(2,3,4,5 mm enz)
  ff kijken wat er op de sleuteltjes staat.
  Er zijn maar weinig maten in het metrische en engelse systeem die overeen komen.
 • Er zijn ook speciale (dop)sleutels, met daaraan eens staafje, en daar weer aan een handvat. Verder heb je nog 'schroevendraaiers', met ipv een plat uiteinde een dop die op een moer past. Lijken me geschikter voor dit soort klusjes.
 • Je kunt ook gewoon een tangetje of zo'n klein bahco'tje gebruiken, wel even uitkijken of je de boel niet beschadigt.
 • Loop eens bij je PC-boer binnen en vraag het daar, heb er zelf nooit mee te maken gehad.

  Grtz: :wink:
 • Er is ook een mooie klemtang van Knipex, met geheel vlakke bekken. Wel duur trouwens, ca € 50. Is er ook in een kleine uitvoering.
 • Dienen deze busjes niet slechts handvast te worden aangedraaid?
  Jan K.
 • Ik ben benieuwd welke maat je nodig hebt. In de gauwigheid kon ik drie van dergelijke busjes vinden. Een 5 mm dopsleutel paste daar prima op. Persoonlijk zou ik die dingen zo vast mogelijk draaien. Als bij het losdraaien van de schroef het busje mee gaat draaien, dan heb ik toch wel een vervelend probleem.
 • Zowel de afstandshouders als de schroeven waarmee het moederbord vastzit draai ik slechts handvast aan, zonder veel kracht te zetten.
  Als de krachten op het moederbord zodanig worden dat de schroeven het niet meer houden, dan zijn die waarschijnlijk wel m'n laatste probleem. Lang voor die tijd heb ik al een nieuw moederbord nodig :D
  Dat de afstandshouders worden meegenomen door de schroeven heb ik nog nooit meegemaakt, maar zelfs als dat wel gebeurt lijkt me dat geen echt probleem.
  Wat soms wel een echt probleem oplevert is dat sommige pc's zo stevig zijn vastgeschroefd dat je ze nauwelijks los krijgt voor een upgrade.
 • Vaag dat het niet past… ik heb zelf ook een speciaal setje, maar daar staat helemaal niets op gedrukt. Geen idee wat het is dus, want ik heb het al jaaaren. Er zitten echter ook dopsleuteltjes in schroevendraaiervorm bij die perfect passen… Ze bestaan dus wel degelijk
 • [quote:e255f432c7="egslim"]Zowel de afstandshouders als de schroeven waarmee het moederbord vastzit draai ik slechts handvast aan, zonder veel kracht te zetten.[/quote:e255f432c7] Hmm, persoonlijk is bij mij handvast niet genoeg, dan rammelt de boel binnen de kortste keren. Maarre, als je met handvast bedoeld met zo'n dopsleuteltje lichtjes aandraaien (ik gebruik dan zo'n schroevendraaier model), dan ga ik met je mee. Het vervelende van meedraaien is dat het moederbord een halve centimeter meer ruimte nodig heeft om er uit gehaald te kunnen worden. Verder zal op een bepaalde plek meer opwaartse kracht worden uitgeoefend op het moederbord zonder dat direct zichtbaar is. Zal misschien geen echt probleem zijn, maar ja, het blijft een extra risico.
 • Hou het er maar op dat ze zodanig vastzitten, dat het niet gaat rammelen. :) Met de afstandshouders lukt me dat met de hand, voor de schroeven heb ik wel een schroevedraaier nodig.

  Als slechts éen van de schroeven problemen geeft met meedraaien kun je eerst de anderen losmaken en vervolgens hoef je het bord niet meer te verbuigen om de laatste - inclusief afstandshouder - los te krijgen.
  Als verscheidene afstandshouders meedraaien zou ik ze niet éen voor éen losdraaien, maar ze allemaal telkens een beetje losser draaien en dat proces steeds herhalen totdat ze allemaal tegelijk loskomen. Op die manier wordt het moederbord nauwelijks verbogen.
 • Hm, toen ik dit las dacht ik ook al 'sleutel voor mobo-busjes, dat doe je toch met de hand?'
  Ja dus ;)
  Tenminste, zo doe ik, en de paar mensen waar ik wel is mee heb samen gewerkt (waaronder 1 'oudere man' die al lang in het vak zit ;)), het altijd..
  Bij mij heeft er ook nog nooit een systeem gerammeld o.id. :roll:

  Je zou idd bij de hardware-zaak-om-de-hoek kunnen vragen of zo zulke tooltjes hebben.. Verder zou ik het ook niet weten, Conrad misschien?
  Die hebben zelfs anti-statische bandjes ;)
 • Net wat Hans zegt, de 5mm bus is hier geschikt voor, deze is natuurlijk ook erg gemakkelijk om een cpu koeler los te maken.
  Als systeembouwer hanteer ik altijd de volgende regel, alles moet met beleid. Vastdraaien tot je 'm handvast hebt. Zelf gebruik ik hier een schroefmachine voor.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.