Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

[Vlakbedscanner] Welke resolutie?

Anoniem
mike leroi
5 antwoorden
 • Ik ben op zoek naar een vlakbedscanner zodat ik mijn foto's en dia's in digitale vorm kan krijgen. Het is de bedoeling om met deze digitale versies een "internet-album" te maken. Het moet ook mogelijk zijn om de digitale versies uit te kunnen printen en wel zo dat er nog een goed resultaat ontstaat.

  Nu heb ik de volgende vragen;
  - Met welke resolutie moet een scanner kunnen scannen voor
  bovenstaand doel?
  - Wat is het verschil tussen optische en hardware-resolutie m.b.t. bovenstaande vraag?
  - Wat betekent [i:134a0a93aa]"onbeberkt enhanced"[/i:134a0a93aa]?
  - Zijn er nog andere dingen waar ik speciaal op moet letten?

  Bij voorbaat dank voor uw (eventuele) reacties.
 • Je vraagt twee heel verschillende dingen te combineren. Voor het beeldscherm is 100 dpi al heel wat. Druk je dat echter af, dan wordt het vrij grof, daar moet je eigenlijk 600 dpi of meer hebben.

  Scanners hebben een fysieke resolutie, bijvoorbeeld 600x600 dpi. Alles wat daarboven gaat wordt geinterpoleerd, dus min of meer erbij verzonnen. Een scanner die fysiek 9600 dpi scant, zou onbetaalbaar zijn.

  Ga je veel dia's scannen, dan kun je ook eens kijken naar een speciale dia scanner. Geeft vaak een beter resultaat, dan een vlakbed met hulpstuk.

  Er is erg veel kwaliteitsverschil tussen scanners. Ga zeker reviews lezen, en laat je uitgebreid voorlichten.
 • Topicstarter:
  Dit heeft helemaal niets met tekenprogramma's te maken.
  Deze vraag hoort dus [b:2a72456766]niet[/b:2a72456766] thuis in het grafische forum, maar in hardware (anders).

  t.
 • eens met Gerben, lees wat info etc.. en ga naar een pc zaak en laat het voordoen. Als je veel gaat scannen moet je op de snelheid letten voordat je een scan gaat opslaan.
  Minimum periode : preview, en dan opslaan. Als dat minuten duurt ? Heb ik bij parralle poort scanners gezien. Neem deze liever niet.
  USB scanner heeft de voorkeur en let erop dat ie Windows XP geschikt is (moet in de officiele specs staan). Niet laten leiden door verhalen van de verkoper , " drivers kan je downloaden van Internet" .
  Succes ermee
 • ik ben het redelijk eens met de bovenstaande meningen.
  Daar wil ik aan toevoegen dat ik gewone foto's inscan met een resolutie van 300 dpi maar dan ga je voor kwaliteit, voor op het web gebruik ik 73 dpi, dat is goed genoeg.
  Dat zou je printertje dus minimaal moeten kunnen. (nu zijn tegenwoordig de meeste scanners zo uitgerust dat ze dit makkelijk aankunnen.)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.