Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Een P100 met internet.

None
11 antwoorden
 • Gaarne zou ik een oude Pentium 100 met een modem uitrusten voor internet.
  Welk besturingssysteem is het meest geschikt, de HD is slechts 850mb groot.
 • In jouw geval is het OS win95 het beste, misschien Win98SE maar wel met voldoende memory… 64 Mb of meer.

  Anders wordt het moeilijk.
 • Ik heb zelf een p90 met hd van 850mb en win98 als 2 e pc 48mb
  Is nog heel goed bruikbaar voor internet alleen het opstarten van ie duurt wel wat langer
 • Wees voorzichtig bij de keuze van je modem. Winmodems vereisen vaak (altijd?) een pentium met MMX (en 166 MHz of hoger) en zullen dus niet werken op een P100.
  Als je op zeker wilt spelen, kun je een extern modem kopen (serieel, niet USB maar dat zal op die machine niet van toepassing zijn). Heeft tevens als voordeel dat je het ook zonder veel moeite kunt gebruiken met Linux (als dat ooit van toepasing is).
 • Badankt,

  Helaas kan ik zelfs win95 niet installeren.
  Heb nu 48mb ram er in.
  Heb de 'win95' en 'drivers' mappen van de win95 cdrom via m'n desktop naar de P100 gekopieerd (lpt1 kabel).
  Als ik vervolgens setup.exe uitvoer, dan lukt scandisk etc wel, maar zodraa ik in het grafische gedeelte kom, dan begint het beeldscherm te storen, je ziet allemaal lopende lijnen.

  Wat is er aan te doen ?
  Er zit een 1mb vesa 1.2 videokaart in.

  Is er een mischien een ande os nodig om te internetten ?
 • probeer win95 osr 2 /win98 .
  en neem een externmodem.
  dan heb je geen irq conflicten en een slot over voor weer wat anders
 • Strepen op de monitor / onleesbaar scherm duidt op een te hoge resolutie of te veel kleuren. Waarschijnlijk moet je als je in DOS opstart een VESA driver laden zodat Win 95 je videokaart herkent. Win 98 SE heeft dit probleem waarschijnlijk niet (driver ondersteuning is veel beter) en heeft IE 4.0 standaard ingebouwd. Deze IE 4.0 moet je toch upgraden om een beetje leuk te internetten naar 5.5. Bij mij draait WIN 98 op een Pentium 75 met 32 Mb geheugen en 1 Mb Video (S3) en een extern Tornado 28K8 modem. Met een beetje geduld gaat dat prima.
  Hans
 • Waarschijnlijk helpt het aansluiten van een moderne monitor. Dan zelf de schermmode terugschakelen naar 640x480. Daarna de andere monitor weer aansluiten. Een andere oplossing is om tijdens het installeren van Windows een configuratie bestand te gebruiken. Dit heeft natuurlijk alleen zin als de monitor inderdaad het probleem is. In dat bestand kun je de standaard monitor mode instellen. VOlgens mij is 32 MB geheugen meer dan genoeg voor IE 4, 5 en zo. Als de boel traag is, dan kan dat komen door een trage harde schijf en/of een trage videokaart. Maar wees realistisch, wat is traag? Een schermopbouw van 30 seconden, dat noem ik traag. Een schermopbouw van 5 seconden, tja het is niet snel, maar traag? De modem zal nog meer vertragen. Bij 32 of 48MB geheugen zal Windows vaak gaan swappen. Een trage harde schijf zal dan eerder een vertragende factor worden. Onwerkbaar is weer een ander verhaal.
  Oh ja, vaak kun je zonder problemen de FSB van 50MHz op 66MHz instellen. Is toch weer wat snelheidswinst …
 • Het ligt niet aan de monitor, deze is 'modern' en in staat tot 1024x768*16bpp.

  Mischien moet ik hem maar een andere bestemmimg geven.
  Een router, firewall of webserver mischien.

  Kan ik met p100 een beetje geschikt maken als router of webserver, of mischien zelfs beide ?
 • Een P100 is heel geschikt om als router te gebruiken. Zeker als je er Linux op zet. Win9x/NT kan ook, maar zo te zien lukte het installeren daarvan niet helemaal.
  Als je Linux installeert zonder grafische interface (en dat zou ik zeker doen, gezien de oude videokaart) dan lukt dat makkelijk op 850MB. Dan kun je er zelfs nog de Apache webserver bij zetten, en evt. Samba zodat je met Windows PCs bestanden en printers kunt delen.

  Als je niet veel tijd kwijt wilt zijn met het leren van de basis linuxzaken, dan kun je FreeSCO gebruiken. Die kun je op een floppy zetten en dan daarvan booten. Je hebt dan in no time een mooie router/firewall, met webinterface.

  Succes!
 • [quote:8f423f7159="yohanman"]Het ligt niet aan de monitor, deze is 'modern' en in staat tot 1024x768*16bpp.[/quote:8f423f7159] Dan is de videokaart waarschijnlijk defect. In tekstmode werkt de boel kennelijk nog goed, maar het gaat mis als er grafisch gewerkt wordt of de kaart echt moet werken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.