Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Belichting Canon Powershot S40

Wheely
5 antwoorden
 • Als ik in huis een foto maak met mn Canon Powershot S40 is het onderwerp goed, maar de achtergrond is erg donker, hoe compenseer ik dit zodat de achtergrond ook belicht wordt?
 • Maakt je camera dan gebruik van de flitser? Zo ja, zet deze dan eens uit.
  Je sluiter blijft dan langer openstaan. Wel een vaste hand of statief gebruiken.

  Succes :wink:
 • Lukt het niet met bovenstaande tip, zoek dan in je fotobewerkings programma naar de optie LEVELS, hiermee kan je de kleur en helderheid van je foto's vaak stukken verbeteren.
  Photoshop: Image - Adjust - Levels
 • Veel cameras hebben voorkeuze instellingen, bv een bloemsymbooltje voor close-up's(macro stand) of een rennend mannetje voor sportopnames.
  Kijk eens voor het volgende symbooltje: een mannetje in het donker met een paar sterretjes erbij en het flitssymbooltje
  Dit is de flitsstand met lange sluitertijd.
  Hierbij wordt er welliswaar een flits gegeven maar ook wordt de sluitertijd langer gemaakt, de lange sluitertijd zorgt zo voor een goede belichting van de achtergrond terwijl het (kleine) flitsje zorgt voor een goede belichting van de voorgrond.
  Een statief is mogelijk wel noodzakelijk daar de sluitertijd aan de lange kant kan worden en je uit de hand bewogen foto's krijgt.
 • Heb net ff gekeken voor je bij canon, zo te zien heb je geen voorkeuzes.
  De volgende waardes kunnen je wellicht helpen, zal je wel toch ff moeten testen.
  Zet de camera in manual belichting, dwz dat zowel diafragma(aperture) als sluitertijd (shutter) handmatig zijn in te stellen.
  Zoom zover mogelijk uit, dus zo dat je een wijd beeld ziet.
  Zet sluitertijd op 1/30 of indien je dat nog kan stilhouden 1/15 of nog langer.
  Zet het diafragma zo ver mogelijk open, dat is een zo laag mogelijke waarde, bij de s40 is dat f=2.8
  Als het goed is moet je een belichtingssymbooltje in je schermpje zien en deze moet op - staan, dwz bij enkel natuurlijke belichting zou de foto worden onderbelicht.
  Door nu de flitser aan te zetten wordt het overige deel wat nodig is voor een goede belichting aangevuld door de flitser.

  Door te spelen met de sluitertijd waarde kan je de mate van natuurlijke onderbelichting varieren en daarmee dus de hoeveelheid flitslicht verhogen of verlagen, de balans tussen natuur en kunstlicht is dus op deze manier aan te passen.
  Mijn ervaring is dat een verschil van 1 a 2 stops zorgt voor een zeer fraaie en natuurlijke balans.
  een "stop" is een halvering of verdubbeling van de sluitertijd, dus van 1/15 naar 1/30 is 1 stop.
  Ook de diafragma waardes tel je als stops , van 2.8 naar 4.0 is 1 stop
  De reeks in volle stops bedraagt 2.8-4.0-5.6-8-11-16-22

  Een hele stop verschil in sluitertijd doet dus kwa belichting hetzelfde als een hele stop vershil in diafragma.

  Een andere methode is om de gevoeligheid van de camera hoger te zetten naar 200 of 400 ISO(ASA), dit heeft wel als bijeffect dat het ruisaandeel in de fotos hoger wordt, de bovenbeschreven methode heeft dat nadeel niet maar vereist vaak wel een statief.

  Het beste is om het boeltje gewoon in de huiskamer te testen, zet de camera op een statief en begin met een hele lange sluitertijd+flits en verlaag de sluitertijd met hele stoppen en schrijf op wat je doet.
  Met je opgeschreven lijstje en de fotos op de pc erbij wordt het alemaal wel duidelijk……. :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.