Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Snelheid Promise IDE Controller

Eddy van Wuyckhuyse
8 antwoorden
 • Hallo.

  Ik heb een Ultra ATA 100 PCI controller van Promise.
  Ik merk er alleen weinig van. Nou weet ik toevallig, dat het langzaamste apparaat de snelheid beïnvloedt van het snelste, maar dat geldt toch alleen als ze op dezelfde IDE controller (flat-cable) zijn aangesloten? Ik kan toch een 33 ATA CDrom op de tweede aansluiten en de IBM 100 ATA disk op de eerste en dan ook 100 ATA hebben?

  Bedankt.

  Jos
 • Ja dat zou moeten kunnen, maar een cd-rom op een ATA-100 kabel gaat weer niet werken, je moet dan wel een gewone kabel gebruiken (dus niet 80 aderg).
 • Als je handleiding nog eens leest van je controller zul je zien dat je eerste opmerking direct weerlegt wordt: de 2 apparaten op hetzelfde kanaal kunnen onafhankelijk aangestuurd worden en dus op een verschillende snelheid werken.
  Wel is het zo dat als 2 apparaten op dezelfde flatcable met elkaar data uitwisselen er een vertraging optreedt. Dat is dan puur door de beperking dat de stroom maar 1 kant tegelijk op kan. :D
  Het is ook zo dat een cdrom op zo'n extra controller niet altijd even lekker werkt. Als die het niet wil doen moet je hem gewoon op de IDE controller van je mobo aansluiten.
  Overigens is het niet zo dat een cdromspeler op een 80-aderige kabel niet zou werken. Alle IDE apparatuur kan ook met een 80-aderige werken. Het is alleen overbodige luxe voor alles onder UDMA33.

  Btw. Je merkt op dat je weinig van de snelheid merkt ? -> op wat voor protocol draait de HD en wat zijn de benchmarkresultaten ?
 • Ik heb nu bij wijze van experiment, de twee cd-roms (brander en dvd op de mobo aangesloten en de Hd op de controller.
 • [quote:504e4c50fe="Eddy van Wuyckhuyse"]
  Overigens is het niet zo dat een cdromspeler op een 80-aderige kabel niet zou werken. Alle IDE apparatuur kan ook met een 80-aderige werken. Het is alleen overbodige luxe voor alles onder UDMA33.[/quote:504e4c50fe]

  Vreemd dat mijn CD-speler dan niet werkt (mijn Writer ook niet) op een 80 aderige kabel en prima werkt op een gewone kabel.
  "Niet" betekend overigens "meestal niet goed", ik kreeg veel fouten bij het installeren van software en het afspelen van audio.
  (lag niet aan de kabel want die had ik al vervangen.)
 • [quote:339538664f="Wisja"][quote:339538664f="Eddy van Wuyckhuyse"]
  Overigens is het niet zo dat een cdromspeler op een 80-aderige kabel niet zou werken. Alle IDE apparatuur kan ook met een 80-aderige werken. Het is alleen overbodige luxe voor alles onder UDMA33.[/quote:339538664f]

  Vreemd dat mijn CD-speler dan niet werkt (mijn Writer ook niet) op een 80 aderige kabel en prima werkt op een gewone kabel.
  "Niet" betekend overigens "meestal niet goed", ik kreeg veel fouten bij het installeren van software en het afspelen van audio.
  (lag niet aan de kabel want die had ik al vervangen.)[/quote:339538664f]

  Dat is inderdaad vreemd. Technisch gezien verschilt de kabel niet zodanig, alleen is er een aarding aanwezig. Dat maakt dat je met een 80-aderige bij UDMA33 juist wat meer stabiliteit cq. iets hogere performance kunt bereiken. Officieel is er geen 80-aderige vereist maar wordt eigenlijk wel aanbevolen.

  Ik heb in mijn pc alleen maar 80-aderig. 1 brander, cdrom en dvd en zelfs de zipdisk doen het allemaal uit de kunst. Misschien is het ook nog wel controller afhankelijk en werkt het daarom bij jou niet.
 • [quote:e29ef11f81="Jos1966"]Ik heb nu bij wijze van experiment, de twee cd-roms (brander en dvd op de mobo aangesloten en de Hd op de controller.[/quote:e29ef11f81]

  En hoe verloopt het experiment tot nu toe ?
 • Ik heb niet echt het gevoel dat ik aan snelheid gewonnen heb. Is Ata 100 eigenlijk wel echt haalbaar?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.