Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

configuratie voor videobewerking

Gerard Timmers
7 antwoorden
 • wie kan mij wat tips geven over een configuratie om videofilms te bewerken, wat heb ik allemaal nodig aan hardware/software?
  het hoeft geen top PC te zijn, dus een betaalbare PC.
 • Volhens mij had je deze vraag beter in [b:c896ad576e]Multimedia, dvd, thuisbioscoop
  [/b:c896ad576e] kunnen stellen.

  Wat versta je onder het bewerken van videofilms? Bedoel je inlezen, editeren en weer wegscrhijven van opnames komende van een videocamera of recorder?
  Of praat je over het bewerken van videoCD's en DVD's?
 • inderdaad inlezen, editeren en weer wegschrijven
  als dit onderwerp hier verkeerd staat, hoe kan je dit dan verplaatsen?
 • Naar een ander forum verplaatsen kan alleen de Mod verzorgen, maar zodra die dit bericht ziet zal hij dat wel doen.

  Voor videobewerking zijn een aantal zaken belangrijk. Ik zet ze even voor je op een rijtje.

  #1 video input
  #2 video bewerking
  #3 video ouput

  #1 Afhankelijk van de bron heb je hiervoor hardware nodig om de bestanden op je harde schijf te krijgen.
  Beschik je over een DV camera met firewire dan heb je aan een firewire kaart voldoende om de digitale bestanden in te lezen. Is de bron echter analoog dan heb je een videokaart nodig met een analoge ingang.
  Dit kan een combinatiekaart zijn die ook het gewone videosignaal naar je monitor verzorgt of een speciale aparte kaart voor videobewerking.
  Opslagruimte is heel belangrijk! gelukkig zijn harde schijven tegenwoordig goedkoop, want hij kan niet groot genoeg zijn. Je moet er ook vanuit gaan dat je minimaal 2x zoveel opslag nodig hebt als het ingelezen bronmateriaal. 80GB is toch wel het minimum, zeker als je DV bron materiaal hebt.

  #2 Voor het bewerken van de bron clips heb je software nodig. Hiervoor is diverse software te krijgen, afhanklijk van je budget en de graad waarin je wilt bewerken. Adobe Premiere is een goed pakket en wordt bij bijna alle videobewerkingskaarten.
  (Software kan ik eventueel wel voor je regelen.)

  #3 Na het bewerken moet de definitieve film of clip nog opgeslagen worden in een universeel formaat dat geschikt is voor een breed publiek/platform.
  Je kunt hierbij weer veschillende richtingen op. Wil je het opslaan op videobanden dan kan dit op 2 manieren. Als je een DV camera met DV-ingang hebt kun je de clip via firewire naar je camera exporteren, en vandaar eventueel naar VHS overzetten. Als deze mogelijkheid ontbreekt, dan moet je een videokaart met uitgang hebben dat het analoge signaal kan wegschrijven naar videoband.
  De andere manier is het materiaal opslaan in een formaat dat door pc's of DVD-spelers kan worden gelezen.
  Dan praten we over DivX, MPEG1 of MPEG2 formaat.


  Laat eerst effe weten wat je precies gaat doen. Dan kunnen we dat meer in detail behandelen. Je budget is daarbij zeer belangrijk!
 • ik wil dus mijn eigen opnames gaan bewerken op de PC, niet bruikbare stukken eruit halen en zo voor mij een eigen videofilm produceren en daarna op cd branden, ik denk dat op dvd branden op dit moment te kostbaar word, belangrijk is op te weten welke processor en hoeveel intern geheugen ik minimaal nodig heb, eerlijk gezegd weet ik niet wat voor camera het exact is, moet ik thuis even nakijken.
 • Type processor en intern geheugen is heel erg afhankelijk welke type videobewerkingskaart je kiest.
  Ga je een geheel nieuw systeem samenstellen of een bestand systeem upgraden? Wat wil je aan kosten uitgeven?

  Ikzelf werk bijvoorbeeld met een Matrox RT2000 bewerkingskaart. Deze kaart is relatief duur, maar werkt op een P2 - 450Mhz met 128Mb intern geheugen. Het systeem kan in mijn geval redelijk langzaam zijn, omdat de kaart al het rekenwerk verzorgt.
 • ik ga een nieuw systeem samenstellen, zelf dacht aan ongeveer 1500 euro

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.