Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Raid 0 met 2 verschillende schijven, kan dat?

Anoniem
De Geest Van Oirlo
5 antwoorden
 • Ik draai op dit moment met een 30 gb wd harddisk. Ik wil graag mijn hd ruimte uitbreiden. Nu wil ik dit misschien met raid gaan doen, ik dacht dan aan het bij kopen van een hd en een raid controller, ik wil een raid 0 configuratie bouwen. Mijn vraag is nu: is het mogelijk om een 30 gb en een 40 gb schijf samen te gebruiken in een raid 0 configuratie? Of moeten het per se twee identieke schijven zijn?
 • Je MOET hdd's met dezelfde ruimte hebbe in jouw geval dus 30GB. Wat je ook kunt doen (als je het geld ervoor hebt, zo het ik het ook gedaan) 30Gb proberen te verkopen en 2x 40 of 2x 80 kopen. Je hoeft geen identieke schijven te hebben maar ik heb gehoord dat het dan wel beter/sneller werkt.
 • Met die 30 en 40 GB schijven gaat het wel werken hoor. Bij twee verschillende schijven is de kleinste bepalend voor de grootte van het RAID-volume. In jouw geval wordt het dus een 60 GB raid-volume. Vind je dat zonde, dan kun je proberen een andere 30 of 40 GB schijf te scoren. Het is dus niet verplicht, maar wel aan te raden om twee identieke schijven te gebruiken.
 • Hier is nog een link waar wat te vinden is over 'Raid 0'

  http://www.pcguide.com/ref/hdd/perf/raid/levels/singleLevel0-c.html

  site is wel in het engels.. staat heel veel info over harde schijven in het algemeen op
  daar stond dit onderstaande ook bij:

  Array Capacity: (Size of Smallest Drive * Number of Drives).

  Storage Efficiency: 100% if identical drives are used.

  Dus je hoeft niet 2 dezelfde schijven met dezelfde grootte
  MAAR… wel is het beste om 2 dezelfde schijven van hetzelfde type en merk te gebruiken !
  Mocht je nog meer willen weten over Raid 0 dan moet je ook effe in www.google.nl zoeken en dan Raid 0 tussen aanhalingstekens zetten !
 • Er zijn ook controllers die meerdere verschillende drives volledig kunnen gebruiken. Dit wordt wel JBOD genoemd, Just a Bunch of Disks.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.