Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

DEA en Analoog ...

Captain_Kansloos
5 antwoorden
 • Ik heb nu al een tijdje een brander en cdrom in m'n pc.
  Kan ik zowel digitaal als analoog de audio 'extracten' ?

  Wat is dan de beste config. de brander digitaal en cdrom analoog of andersom ?
  Is het ook mogelijk om een cdrom zowel analoog als digitaal op de geluidskaart aan te sluiten ?
 • Het is altijd aan te raden om digitaal audio-cd's te extracten, dit zorgt voor de beste kwaliteit. Als het goed is kunnen zowel je cd-romspeler als je brander DAE aan. Het is dan het handigste om de drive te gebruiken die de hoogste DAE-snelheid heeft, de DAE-snelheid is niet gelijk aan de maximale snelheid voor het lezen van data-cd's. Bij Nero zit het programma Drivespeed geleverd, hiermee kun je de DAE-snelheden testen van je drives. Vooral lite-on brander hebben erg hoge DAE-snelheden.

  Als rip-software raad ik je Exact Audio Copy (EAC) aan. Dit programma levert door de uitgebreide foutencorrectie de beste kwaliteit rip op. Verder heeft ook een wav-editor en kun je er ook cd's mee branden indien je brander wordt ondersteund.

  Verder sluit je alleen de analige audio-uitgang van je cd-romspeler of brander op je geluidskaart aan. Dit wordt alleen gebruikt om audio-cd's te kunnen afspelen. Bij DAE wordt de data van de cd geript, de cd wordt niet zomaar afgespeeld. Bij DAE zal de data dan ook via de IDE-bus naar de harddisk worden gekopieerd en niet via een audio-uitgang van de drive.
 • Maar waarom kan ik dan achterop mijn cdrom/brander zowel een analoge (4 pins) als een digitaal (2 pins) snoertje kwijt ?

  Bedankt voor je snelle uitleg, maar het is me toch nog niet helemaal duidelijk.
  Als de DAE via de ide-kabel (flatcable) gaat dan ben je dat 2-polige snoertje toch niet nodig ?
 • De digitale uitgang kun je gebruiken om het digitale audiosignaal naar bijv. een MiniDisc-recorder te sturen. Via het digitale kabeltje gaat het signaal dan naar de geluidskaart en op de geluidskaart zit vervolgens een optische en/of coaxiale digitale uitgang waarop randapparatuur aangesloten kan worden.

  Maar nogmaals, met DAE heeft dat kabeltje niets van doen.
 • Vrijwel alle CD-ROM's, DVD's en CD-branders zijn tegenwoordig voorzien van hardwarematige foutcorrectie voor audio (net als audio CD-spelers).

  Of Exact Audio Copy daar nog wat aan toevoegd betwijfel ik een beetje.

  Dat was twee a drie jaar terug wel anders. Twee keer rippen leverde dan zomaar twee niet identieke .WAV bestanden op, zelfs met de "betere" CD-ROM spelers zoals bijvoorbeeld een (SCSI) Plextor 40-speed.
  Als je nu met een nieuwe Plextor brander ript, kun je dat herhalen tot je een ons weegt, je krijgt telkens een identiek .WAV bestand, dus…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.