Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

ATA 100 harde schijf op een UDMA 33 moederbord?

Hans.Vosman
10 antwoorden
 • Ik heb nog een supersocket 7 moederbord liggen met UDMA 33, kan ik daar een nieuwe harde schijf in zetten die op ATA 100 of zelfs ATA 133 draait; cq. gaat de snelheid van de HDD gewoon omlaag?

  Ken da allemaal wel?

  groeten,

  BB.
 • In principe is het allemaal backwards compatible. Je schijf gaat ook niet langzamer. Alleen het dataverkeer van en naar de schijf. ATA133 is overigens alleen leuk voor de nummers, bij mijn weten heeft het gros van de (nieuwe) schijven al genoeg aan ATA66.
 • Ja dat zou je zeggen met doorvoersnelheden die nog niet ruim boven de 35 MB/s gaan.
  Dat is een hele geruststelling. Hoef ik nog niet aan een upgrade te beginnen. :-)
  Bedankt voor je megasnelle reactie.
 • met Gerben eens
  snelheid van de schijf doorgaans gerelateerd aan de rpm
  7200 sneller (toegankelijk) als 5400 rpm (populair gezegd)

  je kan ook een ata 100/133 pci controllerkaartje aanschaffen, haal je toch weer het maximum uit je systeem :wink:
 • check wel of je mobo zon grote HD aankan (evt moet je flashen).

  Kan hij het niet aan, dan kan je een diskmanager gebruiken om de volledige grote te benutten
 • Nou, ik heb er dus een nieuwe hd in gehangen. Bios geflashed, Aopen zegt dat het mb nu boven 67g understeunt. Maar in dit bord en ook in een nieuwer leest de bios een WD1200BB in plaats van 800BB. Zou mooi zijn als het waar was, maar ide hdd autodetection vind niets, of een schijf van 8850mb.

  Windows setup kapt er op een gegeven moment mee en zegt:
  '..problem detected and windows has been shut down to prevent damage
  Driver_IRQL_not_less_or_equal

  In de winkel zouden ze 'm voor me geformatteerd hebben, maar het heeft niet gebaat.

  FDISK kapt ermee bij het checken van de integriteit van de disk bij het maken van een primaire dospartitie.

  wat zal ik doen, terugbrengen, of iets anders proberen?
 • andere halen of controllerkaartje aanschaffen
 • Welk type moederbord betreft het? Zelf heb ik een Socket 7 Gigabyte 5-AX moederbord die goed overweg kan met grote schijven. Ooit een socket 7 MSI moederbord gehad die daar niet mee overweg kon. Met WIn98 ogenschijnlijk maar dat liep uiteindelijk vast en met WIn2000 dus absoluut niet. De oplossing was toen om de harde schijf in UDMA 33 mode te zetten. Dat kan met een speciaal hulpprogrammaatje dat is te downloaden van de harde schijf fabrikant. TOendertijd dat probleem ook gehad, en de MSI helpdesk heeft mij toen dat programmaatje toegestuurd. DUs ja op zich een goede service.
 • Wat voor IDE-kabel gebruik je ?
  Als je een ATA-66/100 of 133 device wilt aansluiten op een ATA-33 controller (BX moederbord) [b:095992ea36]MOET[/b:095992ea36] je een 40-aderige IDE kabel gebruiken, een 80-aderige werkt [b:095992ea36]NIET[/b:095992ea36] goed.
  Andersom gaat wel, een ATA-33 device op een ATA-66/100 of 133 controller kan wel met een 80-aderige kabel.
 • Het moederbord is een Ax59pro van Aopen, supersocket 7, ATX-bordje; Via Apollo MVP3 chipset. Ik denk dat de problemen door de combinatie van de harddisk en het moederbord worden veroorzaakt.
  Ik gebruik 40-aderige kabels, hoewel ik aan hun kwaliteit beging te twijfelen, zoals ik aan de hele machine twijfel. Verder zowel pio als udma op auto - staan in de bootrecord op udma 33.
  Hdisk geruild. De niewe werd onmiddellijk gevonden in de bios en was goed benaderbaar.
  Nu hebben zich nieuwe problemen voorgedaan. Denk dat ik zo'n controller-kaartje ga halen. Of een eenvoudig ata100 sdram bord. nog ff wikken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.