Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

CD-RW zou onbetrouwbaar backup medium zijn???

Boerke87
15 antwoorden
 • Laatst hoorde ik aan de borreltafel dat een CD-RW een onbetrouwbaar backup medium zou
  zijn:dat er wel eens bitjes "omvallen" en zo.
  Ik hoorde daarvan op. Zijn er mensen die daar ervaring mee hebben??
  Wat vinden de goeroe`s ervan?
  Ik dacht juist dat tape niet zo heel betrouwbaar was….
 • CDRW is niet zo betrouwbaar als je packet writing gebruikt, dus DirectCD of InCD oid. Heb zelf overigens nog geen problemen met CDRW gehad. Wel met gewone CDR's, loslatende alu en zo.
 • Welk medium je ook gebruikt er bestaat altijd een risico dat de tape/cdrw/etc. beschadigd raakt. Het beste is om een paar verschillende CDRW's te gebruiken en niet steeds de vorige backup met een nieuwe te overschrijven. Mocht er dan een keer iets misgaan, dan valt de schade nog te beperken met de een na laatste backup.
 • Een CD-RW is niet onveiliger dan een CD-R. Dat er bitjes "omvallen" is idd waar, maar de Yellow, Orange en Green Book standaarden (CD formaat) houden daar rekening mee, door standaard een deel van de capaciteit van je CD voor foutcorrectie te gebruiken (in werkelijkheid past er dus meer op een CD van 650 of 700MB).
 • Ik heb zelf ook weleens een laagje losgetrokken van een cd. Was juist het spel dat ik zo leuk vondt.

  Maar ik moet ook nog steeds een RW kopen. Ik maak ook weleens backups en dat doe ik elke maand. Kost op den duur wel veel cd's. En wat ik erop zet is meestal privé dus dat wis ik dan het liefst. Maar de winkels waar ik altijd kijk voor een RW hebben ze nooit. Of je moet er meteen 20 kopen.
 • Ik heb dat ook eens geprobeer met een CD-RW, dat ging om de een of andere reden niet goed en was ik al mijn belangrijke spullen kwijt. En aangezien ik ook maar eens in de maand ofzo een backup maak word ik er niet armer van, want wat kost een CD nou tegenwoordig? Voor €0,60 of minder heb je al een CD'tje.
 • [een Harddisk er bij zetten ,is een prima oplossing.Een ghost is snel gemaakt, en weer terug gezet.Zal raar zijn dat 2 harddisk tegelijk stuk gaan
 • Hangt er ook vanaf welke eisen je aan je backups stelt.

  Bijvoorbeeld : een minimum norm bij een redelijk ICT rekencentrum is 2 backups maken (medium maakt niet uit) met verificatie uiteraard.
  Naar gelang de door de fabrikant gegarandeerde leesbaarheid van het medium, zal je de gemaakte backups nogmaals moeten overspoelen naar een nieuw medium. In jouw geval dus CDRW. Dan heb je een redelijk veilige backup waar je altijd op kan terugvallen. 1 backup in een hittebestendige kluis opbergen, de andere in eenzelfde kluis op een andere locatie.

  Voor thuisgebruik zijn CDRW hardstikke goed.
 • [quote:716fc64c5c="Bosje"] 1 backup in een hittebestendige kluis opbergen, de andere in eenzelfde kluis op een andere locatie.
  [/quote:716fc64c5c]

  LoL, je kunt het natuurlijk overdrijven.
  Ik zou toch voor de CD-R gaan, omdat ik CD-RW gewoon te duur vind.
 • Die prijzen van CD-RW's vallen best mee. Bij Dixons (zeker niet de goedkoopste) betaal je € 18,- voor 10 CDRW's philips 80 min. Van het zelfde merk kosten de CDR's € 7,-. Dus al bij 3 backups per CDRW is het goedkoper dan CDR's.
 • [Vraag me wel af hoe groot de backup's van jullie zijn.Ik moet meer dan 10gb (compress) opslaan.Heb het 1 keer gedaan met CDr's , en bij het terugzetten bleek cd nr 7 stuk tezijn .Wordt een dure zaak , vandaar die andere HD + de balangrijkste data op CD (zakelijk e.d)Dat kan gemakkelijk op 1 CD.
 • Ik weet niet wat jij onder backup verstaat. Maar ik bedoel daarmee afbeeldingen, documenten, saves en configs van spellen, en eventueel adresboek ofzo. Windows zet ik er niet bij, en alle andere software ook niet omdat je die terug kunt zetten. Ik maak sinds een tijdje met Drive Image een image van m'n harde schijf net na een schone install van Windows met eventueel Office en updates enzo, en die zet ik dan op een aparte partitie. Als je die allemaal op een schijfje gaat zetten krijg je wel 10gig bij elkaar ja.
 • [Doen we hetzelfde.Ik doe het dan met Ghost , alleen dan wel om de 3 dagen de gehele C: schijf.En natuurlijk nooit op dezelfde HD, stel je eens een crash voor .Vandaar die meer dan 10 gb.En bijna elke dag de belangrijke doc's e.d op een CD.Maar nooit meer een Ghost op CD's!!!
 • Op de PC beneden heb ik bijvoorbeeld maar 1 schijf does moet ik image wel op zelfde schijf zetten, maar dat maakt toch niks uit. Want zelf al [b:2c7b7b59d1]ZOU[/b:2c7b7b59d1] die HDD crashen (wat maar heel zelden gebeurt) dan ben ik alleen Windows kwijt, want als het goed is heb ik de echt belangrijke bestanden nog op CD-R staan.
 • [quote:69415e79c4="Boerke87"][quote:69415e79c4="Bosje"] 1 backup in een hittebestendige kluis opbergen, de andere in eenzelfde kluis op een andere locatie.
  [/quote:69415e79c4]

  LoL, je kunt het natuurlijk overdrijven.
  Ik zou toch voor de CD-R gaan, omdat ik CD-RW gewoon te duur vind.[/quote:69415e79c4]

  Ik had het over een rekencentrum. :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.