Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

dood na formatteren

Anoniem
None
25 antwoorden
 • Ik heb gisteren mijn harde schijf geformatteerd. Ik wil windows 98 opnieuw installeren. Hij pakt alleen de bootdisk niet.

  Hij geeft altijd deze foutmelding:

  [i:c9699bd0bc]"Ongeldige systeemdiskette
  Vervang de diskette, en druk op een toets"[/i:c9699bd0bc]

  Deze melding krijg je altijd: met de opstartdisk in de a-drive, zonder diskette in de a-drive, wanneer het diskettestation helemaal losgekoppeld is…..

  Ik heb in de BIOS gekeken naar de boot sequence. Hij pakt eerst A, dus dat zou goed moeten zijn.
 • Bij het formateren verwijderer je ook de opstartgegevens van de harde schijf. Maar als je Windows wilt instaleren moet je opstarten van de cdrom en dus niet van harde schijf. De setup van Windows maakt het allemaal wel in orde dan.
 • Precies hetzelfde probleem gehad. Je Boot-sector is verrot, ik heb dit een maand geleden gehad. Toen heb ik hem in een andere pc gehangen. Windows XP erop geinstalleerd. Daarna Windows 98 geinstalleerd. Toen deed ie het prima. Nu denk je dit is vet uitgebreid en vast onnodig. Dat ligt eraan. Hij deed egt geen donder en liep vast in de installatie van Windows 98. Vandaag had ik hetzelfde probleem. Heb hem toen weer in de andere pc gehangen en met Windows 98 opnieuw geinstalleerd. En weer doet ie prima –> nu heb ik Windows XP geinstalleerd. Dus het kan ook zonder maar ligt aan de situatie.

  grtz

  Peter
 • [quote:547bf3c932="Peter Hoogendoorn"]Precies hetzelfde probleem gehad. Je Boot-sector is verrot, ik heb dit een maand geleden gehad. Toen heb ik hem in een andere pc gehangen. Windows XP erop geinstalleerd. Daarna Windows 98 geinstalleerd. Toen deed ie het prima. Nu denk je dit is vet uitgebreid en vast onnodig. Dat ligt eraan. Hij deed egt geen donder en liep vast in de installatie van Windows 98. Vandaag had ik hetzelfde probleem. Heb hem toen weer in de andere pc gehangen en met Windows 98 opnieuw geinstalleerd. En weer doet ie prima –> nu heb ik Windows XP geinstalleerd. Dus het kan ook zonder maar ligt aan de situatie.

  grtz

  Peter[/quote:547bf3c932]

  Mmm niet echt een methode waarvan ik zal zeggen dat het zo moet. Indien je bootsector kadoek is kun je hem het beste proberen te repareren met fdisk /mbr, op deze manier herstel je hem ook.
 • Probeer het eens met een andere bootdisk. Doet deze het dan nog niet, dan moet je de bootvolgorde controlleren in de BIOS setup. Deze moet eerst naar floppy kijken, dan CD en dan Harddisk (of CD, floppy, harddisk).
 • Jajajajaj, dat heb ik dus ook allemaal eerst geprobeerd, maar dat doet windows 98 niet in dos! Hij doet was maar het helpt voor geen meter. Heb allemaal andere programma's gedownload en die konden het ook niet!
 • [quote:02d76c1d4b="Peter Hoogendoorn"]Jajajajaj, dat heb ik dus ook allemaal eerst geprobeerd, maar dat doet windows 98 niet in dos! Hij doet was maar het helpt voor geen meter. Heb allemaal andere programma's gedownload en die konden het ook niet![/quote:02d76c1d4b]

  Rustig maar, we proberen te helpen.

  Maar wat doet hij niet in Dos? Ik snap er weinig van wat je bedoeld.
  Je moet gewoon van cd opstarten en dan alles instaleren, mocht dat niet werken op de een of andere vage manier, start dan eens met de cd op in dos en zeg eens sys c:, dan wordt je systeem overgezet en moet je wel van harde schijf kunnen starten.
 • Peter, kun je misschien wat duidelijker zijn? Wat deed het niet met Win98?
 • Hij pakt nu eerst a, dan c . Een andere volgorde is ook niet mogelijk.


  Kun je me dat uitleggen? Wat fdisk /mbr is?
 • De computer gaat naar iemand anders toe omdat wij een ieuwe krijgen. Daarom heb ik er alles afgegooid en wilde ik alles opnieuw installeren ( windows en office)

  Toen ik mijn c-schijf geformatteerd had en ik opnieuw opstarte, kreeg ik de foutmelding. De setup start dus niet eens, ik kan gewoon helemaal niets doen.
 • Maak (bij iemand anders) een nieuwe opstartdiskette voor Windows98 en probeer die eerst eens. Het kan natuurlijk goed zijn dat de opstartdiskette die je nu hebt niet goed is….
 • Heb ik gedaan, heb inmiddels al drie verschillende opstartdisketes geprobeerd, maar ook dat mag niet baten.
 • 1) De opstartvolgorde is goed
  2) Diskettes zijn in orde

  Dan moet het hardwarematig zijn. Heeft het diskettestation onlangs nog gewerkt? Het kan zijn dat de aansluitingen niet meer goed zitten, controlleer dit. Als laatste zou je nog een ander diskette station kunnen proberen.
 • Heb harde schijf in andere computer gestoken. Toen win98 geinstalleerd.

  Harde schijf weer terug en opstarten:

  [b:6c98037bb7]1e keer: [/b:6c98037bb7]
  dezelfde foutmelding
  [b:6c98037bb7]2e keer: [/b:6c98037bb7]
  begint met opstarten van win89, na enkele seconden loopt ie vast en blauw vaag scherm
  [b:6c98037bb7]3e keer: [/b:6c98037bb7]
  win 98 start en gaat op zoek naar hardware voor apparaten.
  Zodra de CD-Rom van win98 nodig is, vind ie hem niet in het cd-romstation ( hij zit er wel in natuurlijk).
  Overslaan, annuleren, opstarten.
  Dan doet win98 het, maar installatie nog niet volledig voltooid, wederom vind ie de cd van win 98 niet.
  Installatie afgebroken, kijken in deze computer: cd van win98 wordt herkend, dus ik wil hem opnieuw installeren.
  Dat gaat goed, tot ie een oppstartdiskette gaat maken, nu vind ie weer de cd niet.
  Overslaan en doorgaan.
  Bij 19% bestanden kopiëren: weer vind ie een bestand niet. Installatie afgebroken.

  In deze computer krijg ik nog steeds geen toegang tot a:, daar zit dus duidelijk een probleem.
  Ook vind ik het een beetje vaag dat ie de CD-ROM wel herkend, maar niet kan gebruiken voor installatie van bepaalde bestanden.
 • Ander diskettestation had ik ook al geprobeerd
 • Nou, het is je dus niet of wel gelukt Windows 98 er opnieuw op te zetten maar de CD-rom speler doet het niet goed? Ik vat het niet helemaal! Als je wat opnieuw moet installeren vanaf de Windows 98 CD probeer dan te bladeren. Als het egt niet wil lukken zet dan Windows XP erop. Dit heb ik dus ook gehad en pas hierna lukte het.

  En Mastergeek –> MasterLamer verander je k*t kop ff!
 • Win98 is nu half geïnstalleerd, hij start op, maar hij geeft een aantal foutmeldingen bij het opstarten omdat ie niet helemaal geïnstalleerd is.

  Lijkt me toch niet dat winXP installeren de enige uitweg is?
 • uit je eerste antwoord (topicstarter) haal ik dat je diskette station niet werkt. dan krijg je namelijk deze melding. (als er ook geen geldige bootblock op de hd staat)

  zorg dus dat die eerst eens werkt, boot van de opstartdiskette en installeer daarna windows van de cd……

  voor de rest veel moeilijk doen wat ik hier lees, wat helemaal niet nodig is….. experts!?
 • Controleer eventjes of alle kabeltjes nog goed zitten, druk ze ff stevig aan ed…
 • Het wordt steeds duidelijker dat het probleem in het diskettestation zit idd.

  Ik ben nu zo ver dat winXP is geinstalleerd. Dit werkt allemaal, alleen het diskettestation nog niet. Het diskettestation wordt wel herkend door windows, maar kan niet worden gelezen. Ik heb al andere kabels geprobeerd (maar in principe zou het station ook niet worden herkend als deze verkeerd aangesloten zouden zitten) en ik heb een ander diskettestation aangesloten. Niets mocht baten…

  Ik zou graag 98 installeren omdat het systeem eigenlijk niet zwaar genoeg is voor XP ( PII350 - 64MB ) en daar heb je toch echt een diskettestation voor nodig.

  Kan het zijn dat het probleem bij het moederbord ligt?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.