Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Wat is Watt?

Anoniem
None
18 antwoorden
 • Ik wil berekenen hoeveel Watt mijn PC verbruikt. Hoe kan ik dat het beste doen? Weet iemand misschien een site daarvoor?
 • Dat gaat heel moeilijk worden. Je moet weten wat elk onderdeel gebruikt. Van sommige dingen kun je er op internet achter komen. Maar sommige stroomverbruikende onderdelen staan er niet op. Je hebt dan ook nog monitor en randapparatuur, adapters die blijven aanstaan..
  Het eenvoudigste is denk ik nog om het verbruik aan de KWH -meter af te lezen.
 • Nou ja, als je dit wilt weten omdat je een (nieuwe) voeding wil kopen, neem dan gewoon een 300Watt, zit je (bijna altijd) gebakken :roll:
 • nou nook ik denk dan toch dat je wat aan de lage kant zit

  prop een xp 3000+ en een radeon 9800 pro erin en je kunt veel beter minimaal richting de 400 gaAN…
 • [quote:6dfa4ced8f="FoXiERotjEknoR"]minimaal richting de 400 gaAN…[/quote:6dfa4ced8f]

  300…400…ik was close :wink: :roll:
 • [quote:e4dcc8722b="nook"]Nou ja, als je dit wilt weten omdat je een (nieuwe) voeding wil kopen, neem dan gewoon een 300Watt, zit je (bijna altijd) gebakken :roll:[/quote:e4dcc8722b]

  ja maar dit heeft niks met het topic te maken. Ook al wil ie een nieuwe PSU. en met 300 watt zit je tegenwoordig eigenlijk helemaal niet meer gebakken.
 • [quote:ecbf1fa6fc="no_name"]en met 300 watt zit je tegenwoordig eigenlijk helemaal niet meer gebakken.[/quote:ecbf1fa6fc]

  Dat blijkt ja.. boehoehoe :cry:
 • Hallo,

  Ik zal proberen om je een redelijke schatting aan de hand te doen.

  Als je een driehonderd watt (dus niet Watt!!) voeding hebt in je PC dan kun je ervan uitgaan dat het uit het lichtnet opgenomen vermogen (maximaal) zo'n driehonderdvijftig watt bedraagt. Let wel, ik heb het over alleen de "kast". Deze PC voedingen zijn namelijk zogenaamde "schakelende" voedingen. Zonder op de werking in te gaan mag je ervan uitgaan dat het rendement ca. 90% kan bedragen.

  Eerder noemde ik al het woord maximaal. Het is namelijk zo dat het gemiddeld opgenomen vermogen aanzienlijk lager kan uitvallen. Dat komt omdat bijvoorbeeld je harde schijf niet voortdurend ratelt en ook zul je niet bepaald volcontinu aan het CD branden zijn. Zo zijn er nog veel meer stroomvretende "ingewanden" die niet steeds op vol vermogen draaien. Het opgenomen vermogen uit het lichtnet is namelijk min of meer rechtstreeks gekoppeld aan wat er van je voeding gevraagd wordt.
  Als er niks gevraagd wordt, blijft alleen de zogenaamde nullaststroom over. Deze stroom (in ampére) maal 230 (volt) geeft het vermogen.

  Voor wat betreft randapparatuur kan ik het advies geven om eens in het boekje te kijken wat het standbyvermogen is. Dit is meestal enkele watt.
  Op het apparaat in kwestie staat veelal het opgenomen vermogen vermeld bij "in bedrijf".

  Toegevoegd kan nog worden dat als het gemiddeld opgenomen vermogen 250 watt bedraagt, je PC (exclusief randapparatuur) dus vier uren kan draaien voor één Kilowattuur, à ca. 17 cent. Die 17 cent is een ruige schatting en daar is dus weinig peil op te trekken.

  Groet, Jonge Rot
 • Zo, eindelijk eens Fries wat ik begrijp. :lol: :lol: :lol: :lol:
 • Als je het ook wilt meten, Conrad verkoopt verbruiksmeters. Plug dit tussen je PC (of wat je dan ook metenwil) en schakel de boel in…
  Suc6!
 • [quote:95798e7196="p.blauw"]Als je het ook wilt meten, Conrad verkoopt verbruiksmeters. Plug dit tussen je PC (of wat je dan ook metenwil) en schakel de boel in…
  Suc6![/quote:95798e7196]

  Interesting. En wat zijn dat dan voor meters en hoe heten ze precies, want daar ben ik wel geinteresseerd in.
 • Hmmm.
  Moet het even opzoeken in hun catalogus (1000+ pagina's:)
  Vanavond kom ik er op terug.
  Vr. gr, Paul
 • Ik had het sneller gevonden dan ik dacht, alleen de url naar de site is zoooo lang!
  Het gaat om de energiekosten meetapparatuur. Kijk het beste zelf even op de site van Conrad (www.conrad.nl). Je wordt automatisch doorgeschalkeld (de lange url:). Vul bij "zoeken" de volgende partnummers in: 125318 (E 25,00) en 103250 (E 52,50). Dan zie je alle mogelijkheden, technische details, prijzen en foto, bestel info etc.
  Die Conrad gids is trouwens een aanrader, zelf vind ik het nadeel van een verzendhuis dat de prijs niet altijd goed is (maar vaak wel!) , en als voordeel dat ze wel erg veel (aparte dingen) hebben.
  Suc6!
 • Thanx :-)
 • Een URL kan je verkleinen

  zie ook deze

  >Lees dit eens, (BBCode)<
 • Het vermogen van een bepaald apparaat kan heel eenvoudig worden bepaald door je meterkast te raadplegen ( zeker met een moderne kWh-meter). Je kijkt wat je verbruik is per tijdseenheid, bijvoorbeeld 10 minuten of een uur ) met je PC aan en je PC uit. De rest van de elektrische apparaten in huis laat je gedurende die tijd met rust. Dus niet het ene uur TV kijken en de andere niet. Het verschil in verbruik is eenvoudig weg het verbruik van je PC.
 • [offtopic][quote:a95dfd1036="Jonge Rot"]Als je een driehonderd watt (dus niet Watt!!)[/quote:a95dfd1036] Is het niet met een hoofdletter? Dan is mijn natuurkundeboek heel erg verkeerd. Of bedoelde je iets anders?

  Volgens mij is het namelijk wel met een hoofdletter, want het heeft iets te maken met meneer Watt, maar vraag me niet Watt (haha, woordgrapje… lol).[/offtopic]
 • Ja het is met Hoofletter.


  ______________________________
  Ik heb een Xp2000+ 256 Mb DDR 333 en Gf Ti4200
  Ik heb ook een Gamecube en een GBA SP

  Sow hé! :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.